Noul catalog de emoţii şi bucurii

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
„Facebook este cea mai eficientă unealtă inventată până acum de om pentru combaterea urii de sine.“  FOTO techcrunch
„Facebook este cea mai eficientă unealtă inventată până acum de om pentru combaterea urii de sine.“  FOTO techcrunch

De curând, au fost dezvăluite emoticoanele care vor însoţi, pe Facebook, butonul de Like. Se numesc „reacţii”. Împreună cu butonul plăcerii, sunt şapte, asemenea magnificilor, piticilor, virtuţilor, dar şi păcatelor. Nu e întâmplător: avem de-a face cu nişte supereroi, care vor cuceri şi acoperi întregul univers al sentimentelor primare.

Deocamdată, nu ne putem ilustra toate stările prin intermediari, dar se lucrează la asta. Nu peste mult timp, vom putea exprima prin măşti…

... uşurarea pe care o simţi după aterizarea avionului.

... neliniştea la intrarea într-o cameră aflată în întuneric, când pipăi după întrerupător şi nu-l găseşti.

... frica de moarte.

... bucuria inexplicabilă la vederea unui răsărit de soare.

... nostalgia pe care ţi-o stârneşte despărţirea de un loc pe care ştii că nu îl vei mai revedea.

… descumpănirea din momentul în care simţi că ai călcat într-un rahat.

... mirarea la trecerea pe lângă un unicorn care paşte.

image

De la apariţia primul chip zâmbitor - în 1982, J era propus ca însoţitor oficial al unei glume -,  reprezentanţii noştri publici într-ale stărilor şi sentimentelor au evoluat extrem de rapid.  Noile emoticoane au bujori în obraji, sprâncene, lacrimi, se înroşesc de furie, fac cu ochiul, se înverzesc, bat din picior de nerăbdare. Astăzi, poţi să descrii perfect ce, cum, unde şi alături de cine simţi. Dar tot ceea ce primim, de fapt, pierdem. Când tu transmiţi prin intermediari şi în mod din ce în ce mai detaliat ceea ce simţi, deja nu mai simţi: eşti prea ocupat să transmiţi.

De aceea, pe măsură ce emoticoanele se vor dezvolta, emoţiile noastre se vor dilua. E unul dintre motivele pentru care nu va exista niciodată butonul Dislike - ce fusese aşteptat să apară în locul „reacţiilor” -, ci doar nuanţe şi interpretări diferite ale plăcerii: în noul Eden hedonist, mărul nu are ce căuta.

Unii spun că Facebook e teritoriul perfect al narcisismului, alţii că e cea mai întinsă rezervaţie virtuală. După mine, Facebook este cea mai eficientă unealtă inventată până acum de om pentru combaterea urii de sine. În lumea virtuală, înconjurat  de prieteni imaginari, dotat cu o paletă bogată de sentimente grafice, te poţi ascunde perfect în timp ce te dezvălui şi te poţi plăcea la un nivel mulţumitor prin intermediul celorlalţi.

Mai multe articole pe adriangeorgescu.ro.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite