FOTO Baroul Bucureşti a amânat luarea unei decizii privind cererea de excludere a lui Ponta din rândul avocaţilor. Decan: „Nu ştim dacă va fi exclus”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Ponta află dacă este exlus din Baroul Bucureşti
Victor Ponta află dacă este exlus din Baroul Bucureşti

Consiliul Baroului Bucureşti a amânat pentru 6 septembrie luarea unei decizii în cazul solicitării Monicăi Macovei ca Victor Ponta să fie exlus din Barou. Miercuri, fostul premier Victor Ponta a fost prezent în faţa Consiliului Baroului, pentru a-şi prezenta punctul de vedere. Nu i-au trebuit mai mult de 10 minute pentru a încerca să-şi convingă colegii să nu-l excludă din barou.

UPDATE Decanul Baroului, Ion Dragne, a spus că Monica Macovei îşi va susţine punctul de vedere pe 6 septembrie şi că o decizie cu privire la viitorul lui Ponta în barou va fi luată tot atunci.

„Nu ştim dacă va fi exclus sau nu, este o decizie pe care o vor lua 15 oameni”, a spus Dragne.

UPDATE Victor Ponta a plecat de la Baroul Bucureşti după ce şi-a apărat titlul de avocat în faţa Consiliului. 

"În cadrul Consiliului sunt oameni care cunosc prevederile legale, erau cu textele în faţă, nu era nevoie să îi conving eu sau să vorbesc eu prea mult, şi cred că din punct de vedere legal lucrurile sunt foarte clare. În rest, încă o dată regret că instituţii ce nu au legătură cu politica sunt folosite de doamna Macovei ca să mai daţi voi ştiri... Alte argumente în faţa Baroului decât legea nu pot fi aduse. În faţa conducătorilor Baroului se aduc argumente legale şi argumentele legale sunt clare şi evidente pentru specialiştii în drept. Nu discut politică în faţa Baroului Bucureşti", a spus Victor Ponta la ieşirea de şedinţa Consiliului Baroului.

Înainte de a se prezenta la Baroul Bucureşti, Victor Ponta a comentat ironic pe Facebook că el crede că Monica Macovei nu vine la Baroul Bucureşti, pentru că e plecată în Coorea de Nord, doar acolo existând o justiţie pe placul ei.. 

”Eu cred că Monica Macovei a plecat în Coreea de Nord - că doar acolo mai e Justiţie cum îi place ei. Oare Raluca Prună nu o fi şi ea în vizită de documentare la Pyongyang?!?”, scrie Ponta pe pagina sa de Facebook, înainte de a ajunge la Baroul Bucureşti.

Judecătorul Cristi Danileţ, membru în Consiliului Superior al Magistraturii, a arătat, într-o postare pe facebook, că un act administrativ, chiar dacă este contestat în instanţa, este executoriu, dacă nu există o hotărâre a instanţei de contencios administrativ care să fi suspendat executarea acestuia.. El a făcut această referire, în contextul în care doi magistraţi au fost revocaţi din funcţie, iar la Baroul Bucureşti se discută cazul Victor Ponta.


Pe 23 august, Victor Ponta a depus la Curtea de Apel Bucureşti o cerere de „suspendare executare act administrativ ordin. nr. 4662/01.08.2016”, dar care încă nua  fost soluţionată. Potrivit portalului instanţelor, procesul deschis de Victor Ponta, dosarul 5878/2/2016, nu are încă stabilit termen de judecată.

Postarea lui Cristi Danileţ: „Văd că sunt unii care susţin că un act administrativ nu ar produce efecte dacă cel împotriva căruia s-a dat l-a contestat în justiţie. Recent a fost un caz la CSM privind doi magistraţi revocaţi din funcţiile de conducere, azi este un caz la Barou privind un avocat căruia i s-a retras titlul de doctor.

Legea spune că actul administrativ este EXECUTORIU, dacă nu există o hotărâre a instanţei de contencios administrativ care să fi suspendat executarea acestuia. În cazul magistraţilor, CSM a decis acum o săptămână că hotărârea de revocare a lor din funcţia de conducere este executorie (pct. 19 de aici http://goo.gl/U74ujC)
Temei legal: art. 14 din Legea 554/2004 a contenciosului administrativ http://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/57426”.

A început şedinţa Baroului

Şedinţa Consiliului Baroului Bucureşti pentru discutarea cererii Monicăi Macovei de excludere a lui Victor Ponta din Barou, urmare a faptului că i-a fost retras titlul de doctor, a început la ora 12.00, iar în cursul după-amiezii la discuţii, în jurul orei 14.00,  este aşteptat şi fostul premier, potrivit News.ro.

Monica Macovei nu va participa însă la şedinţă şi a trimis Baroului o cerere pentru amânarea discuţiilor până în 5 septembrie, motivând că este necesară prezenţa sa la Parlamentul European.

„Prezenţa mea la şedinţa LIBE din 31 august este obligatorie şi, de aceea, am anunţat Baroul Bucureşti că nu pot participa la şedinţa de miercuri, 31 august, şi am cerut o reprogramare pentru luni, 5 septembrie 2016. Necesitatea prezenţei mele la votarea bugetului UE pe 2017 este confirmată de preşedintele LIBE, Claude Moraes (Grupul politic al Socialiştilor şi Democraţilor). Vreau să mă duc la Baroul Bucureşti pentru a argumenta juridic excluderea din profesie a lui Victor Ponta, al cărui titlu de doctor în Drept a fost retras de ministrul Educatiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice. Nu mă interesează personajul Ponta, ci respectarea legii”, a scris, pe Facebook, Monica Macovei.

 „Au impietează în niciun fel neparticiparea Monicăi Macovei”

Avocatul Ion Ilie-Iordăchescu, fost preşedinte al Baroului Bucureşti, a declarat, înainte de începerea şedinţei, că nu este necesară prezenţa Monicăi Macovei.

"În şedinţa anterioară, Consiliul Baroului Bucureşti a apreciat că nu este necesară prezenţa doamnei Monica Macovei la o şedinţă a Consiliului. Sunt depuse la Consiliu destul de multe înscrisuri care pot, într-adevăr, să fie studiate de către membrii Consiliului Baroului Bucureşti. Ca atare, nu impietează în niciun fel neparticiparea dânsei la această şedinţă a Consiliului Baroului Bucureşti", a spus Iordăchescu.

„A sesizat instanţa de contencios administrativ”

El a precizat că urmează să fie discutat, în şedinţa de miercuri, şi un raport al consilierului raportor. „Domnul Victor Ponta ne-a înştiinţat că a sesizat instanţa de contencios administrativ şi, într-o atare situaţie, până când hotărârea nu rămâne definitivă, evident că acest Consiliu al Baroului Bucureşti va avea în vedere acest aspect. Acest Consiliu al Baroului Bucureşti trebuie să ia în considerare hotărârea instanţei de contencios. Mi se pare normal, nu?", a mai spus Iordăchescu.

Cea de-a doua dezbatere

La întâlnirea de pe 31 august, potrivit News.ro, au fost invitaţi atât Victor Ponta, cât şi Monica Macovei.Aceasta este a doua întrunire a Consiliului Baroului pentru a dezbate cererea de exludere a fostului premier Victor Ponta din Baroul Bucureşti. Prima întâlnire a avut loc pe 23 august, însă luarea unei decizii a fost amânată pentru 31 august. 

Europarlamentarul Monica Macovei a cerut pe 2 august  decanului Baroului Bucureşti, printr-o solicitare scrisă, excluderea lui Victor Ponta din avocatură, invocând faptul că acesta a dobândit calitatea de avocat fără examen, ca titular al diplomei de 'doctor în drept', titlu care i-a fost retras.

„Vă solicit excluderea imediată din Baroul Bucureşti a domnului Victor Viorel Ponta, întrucât acesta a dobândit calitatea de avocat fără examen, ca titular al diplomei de 'doctor în drept'. Titlul de doctor i-a fost retras de ministrul Educaţiei, pe baza deciziei definitive că lucrarea a fost plagiată, astfel încât dl Ponta nu mai îndeplineşte condiţiile legale pentru a exercita profesia de avocat", afirmă Monica Macovei în solicitarea adresată decanului Baroului Bucureşti.

Europarlamentarul reaminteşte că, în ianuarie 2015, a mai solicitat în scris Baroului Bucureşti excluderea lui Victor Ponta din profesie "după ce acesta a notificat, pe 16 decembrie 2014, Rectoratul Universităţii Bucureşti de 'renunţarea la titlul de doctor în drept acordat în anul 2003 de către Universitatea Bucureşti', însă Baroul Bucureşti nu a luat o decizie în acest sens, anunţând că aşteaptă ca Universitatea din Bucureşti să accepte sau nu 'renunţarea' la titlul de doctor în drept".

"Acum, pe baza deciziei definitive de retragere a titlului de doctor în drept, prin Ordin al ministrului Educaţiei, şi a Legii pentru organizarea şi exercitarea profesiei de avocat, vă solicit să îl excludeţi imediat pe domnul Victor Viorel Ponta din Baroul Bucureşti pentru a respecta legea", conchide Macovei.

Ordin de ministru pentru retragerea titlului de doctor

Membrii Consiliului General al CNATDCU au avizat, pe 30 iunie, cu 34 de voturi şi o abţinere raportul Comisiei Tehnice din cadrul CNATDCU în care se menţionează că teza fostului premier nu respectă standardele şi au recomandat retragerea titlului de doctor.

Victor Ponta a contestat decizia în 15 iulie, astfel că lucrarea sa de doctorat a fost reanalizată la CNATDCU.

Consiliul General al CNATDCU a transmis Ministerului Educaţiei decizia finală din 27 iulie 2016, prin care s-a confirmat că teza de doctorat elaborată de Victor Ponta nu respectă standardele de etică a cercetării ştiinţifice şi a propus, în consecinţă, retragerea titlului de doctor în drept. Ministrul Educaţiei a semnat, pe 1 august, ordinul de retragere a titlului ştiinţific conferit lui Victor Ponta de Universitatea Bucureşti în decembrie 2003.

Pe 1 august, ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru, a emis ordinul de ministru prin care se retrage titlul ştiinţific de doctor în drept lui Victor Ponta. 

Victor Ponta a făcut o plângere pealabilă prin care cere anularea ordinului de ministru din 1 august. 

Potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului Educaţiei, Mirabela Amarandei, instituţia pe care o reprezintă va analiza solicitarea fostului premier şi va decide în termen de 30 de zile cum va răspunde demersului. „Am primit plângerea prealabilă prin care domnul Victor Ponta solicită revocarea ordinului de ministru. Vom analiza şi vor decide cum vom răspunde demersului dumnealui. Există trei variante: să nu răspundem în niciun fel şi atunci el se va întrepta cu plângerea în instanţă, să spunem că nu are dreptate şi că vom menţine ordinul de ministrul sau să îi dăm dreptate şi să spunem că vom revoca ordinul”, a explicat purtătorul de cuvânt pentru Adevărul.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite