Ultima aroganţă a lui Tăriceanu, taxată de reprezentanţi ai societăţii civile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Analiştii susţin că reacţia lui Călin Popescu Tăriceanu în scandalul permisului auto a fost inoportună
Analiştii susţin că reacţia lui Călin Popescu Tăriceanu în scandalul permisului auto a fost inoportună

Declaraţiile şefului Senatutului în scandalul permisului auto, potrivit căruia preocuparea aleşilor nu e să stea la coadă, ci să se ocupe de nevoile comunităţii, au fost taxate de analişti, care consideră că nimeni nu trebuie să fie privilegiat în faţa legii.

Mai mulţi specialişti au comentat pentru „Adevărul” declaraţiile  şefului Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, potrivit cărora, un demnitar nu trebuie să stea la coadă, deoarece trebuie să se ocupe de rezolvarea problemelor comunităţii.

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu (ALDE), a dat, marţi seară, pentru prima dată explicaţii de ce a ocolit coada de 1.000 de persoane atunci când a fost să îşi reînnoiască permisul de conducere. Reacţia acestuia a venit la cinci zile după ce a fost filmat când intra prin spatele clădirii Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor  (DRPCIV) şi la patru zile de când avocata Elenina Nicuţ a făcut plângere la DNA împotriva sa pentru folosirea influenţei de lider politic.

Sociolog: „Funcţionarii au comis o infracţiune”

Sociologul Mircea Kivu spune că nu a văzut încă niciun demnitar care să stea la vreo coadă.  „De exemplu Băsescu, a fost 10 ani preşedinte şi nu l-a văzut nimeni să stea la coadă să-şi reînnoiască permisul, pentru că în acet timp sigur i-a expirat”, explică sociologul. Pe de altă parte, Kivu arată că este adevărată afirmaţia că nu este normal ca demnitarii să stea la coadă, deoarece aceştia sunt însoţiţi de ofiţeri SPP. El spune că Tăriceanu, care a ocupat funcţii în stat mulţi ani, ar fi trebui să ştie care sunt problemele. „Atunci ar fi trebuit să propună o lege,  «Demnitarul nu are voie să stea la coadă»”, crede sociologul. În actul normativ ar trebui să se arate ce categorii de demnitari ar beneficia de această facilitate. „Câtă vreme nu există o asemenea lege, cei care au facilitat acest lucru, funcţionarii, au comis o infracţiune”, a conchis Mircea Kivu.

Psiholog: „Demnitarii trebuie să respecte legea”

Psihologul Mihai Copăceanu afirmă că  demnitarii trebuie să fie un model, nu numai profesional, dar şi prin modul în care se comportă.  „Este important de ştiut cum îşi reînnoiesc documentele cei mai importanţi oameni în stat, pentru că noi nu i-am văzut stând la coadă cu cetăţenii de rând. Trebuie să fie transparenţă şi la acest nivel. Pe de altă parte, demnitarii, ca oricare cetăţean, trebuie să respecte legea. Dacă legea impune să stea la coadă, atunci să stea la coadă. În orice stat civilizat, un înalt demnitar este un model pentru ceilalţi. Nu doar prin ceea ce fac profesional, dar şi cum se comportă. În alte state europene, demnitarii pot fi văzuţi mergând pe jos, cu bicicleta, de exemplu, sau în tren sau chiar la cozi. Obama a fost văzut cumpărându-şi un hamburger pe stradă. Nu-i vedem pe politicienii din alte state strecurându-se pe uşa din dos a unor instituţii”, a declarat, pentru ”Adevărul”, Mihai Copăceanu.

Acesta afirmă că ceea ce rămâne în „mentalul colectiv” despre politicieni este tocmai atitudinea. ”Dincolo de cutume, demnitarii trebuie să fie modele. Oamenii judecă declaraţiile, dar şi comportamentul unui politician. Comportamente de genul «ţigancă împuţită» rămân în mentalul colectiv. În mod clar, niciun demnitar nu trebuie să fie favorizat”, a mai spus psihologul.

Analist: „Reacţia nu a fost oportună”

La rândul său, analistul politic Adi Zăbavă, blogger Adevărul, arată că şeful Senatului ar fi avut mai mult de câştigat dacă ar fi tăcut în continuare.
„Reacţia lui Călin Popescu Tăriceanu a fost total neinspirată. În primul rând, pentru că redeschide această temă. Tăriceanu nu avea cu ce explicaţie să vină, astfel încât să convingă măcar o parte a cetăţenilor că ceea ce s-a întâmplat la Permise nu a fost o greşeală din partea lui. Din punct de vedere comunicaţional, reacţia nu a fost oportună. Cât priveşte argumentul că demnitarii nu trebuie să stea la coadă, nici asta nu-l avantajează. Poate doar dacă vrea să apară în ştiri. Pentru un personaj politic asta n-ar trebui să fie foarte bine. La fel de acuzatoare era şi tăcerea, dar se ştie că un subiect de acest gen se încheie în câteva zile. Intervenţia ar fi avut sens în condiţiile în care ar fi vrut să atragă atenţia asupra unui alt subiect”, a declarat analistul.

Blogger: „Uite, de-asta vreau ca Tăriceanu să ajungă la închisoare”

Marian Ivan, membru fondator al Organizaţiei pentru Promovarea Transportului Alternativ în România (OPTAR), a explicat pe blogurile „Adevărul”  că tocmai pentru declaraţiile sale făcute la Antena 3, după ce a fentat coada de 1.000 de persoane, Tăriceanu ar trebui să răspundă penal. Motivul: „Pentru că Tăriceanu este unul dintre cei vinovaţi pentru ceea ce se întâmplă acum în România. Şef de partid, şef de Guvern, preşedinte al Senatului. A avut posibilitatea să schimbe multe în această ţară. Însă n-a făcut-o”. În postarea „Mi-am preschimbat permisul de conducere în aceeaşi zi cu Tăriceanu”, Ivan a povestit că a stat la coadă aproape trei ore şi jumătate. Asta după ce, anterior, pentru a  strânge documentele necesare a mai pierdut jumătate de zi: actele medicale, carte de identitate, chitanţa de 68 de lei şi vechiul permis.

Bloggerul a identificat cinci probleme la DRPCIV: „În faţa instituţiei lipseşte trotuarul”, „În instituţie nu există un serviciu de copiere a documentelor”, „Trecerea pentru pietoni, în lipsa trotuarului, pleacă din gardul instituţiei”, „ Sistemul de bonuri de ordine nu funcţiona” şi „ Calculatorul de la ghişeu nu poate verifica plata taxei, dacă plata nu a fost făcută la Trezorerie”.

„Justificând că trebuie «să se dedice în principal problemelor societăţii şi comunităţii lor», politicianul Tăriceanu habar nu are care sunt problemele societăţii. Pentru că le ocoleşte tot timpul când are posibilitatea. Uite, de-asta vreau ca Tăriceanu să ajungă la închisoare”, arată Marian Ivan.

Explicaţiile lui Tăriceanu

Călin Popescu Tăriceanu a ales să dea o replică în acest scandal în platourile televiziunii Antena 3. Politicianul a pledat pe ideea că un demnitar are puţin timp la dispoziţie, iar principala lui preocupare trebuie să fie rezolvarea problemelor comunităţii, şi nu „statul la coadă”. „Sigur că există şi posibilitate să stăm la coadă la permise, la cumpărat flori, la alte acţiuni”, a explicat politicianul care ar fi excepţiile.

Asta cu toate că senatorul nu avea nimic pe agenda oficială, Parlamentul fiind în vacanţă de vară. „Din acest motiv, în toate ţările, cei care ocupă anumite poziţii înalte se găsesc, din punct de vedere legal anumite modalităţi, anumite pârghii prin care li se permite să-şi dedice majoritatea timpului în interesul ţării şi al societăţii şi nu să stai. Sigur, până la urmă nu e nimic înjositor. Dar e o problemă de gestiune a timpului”, a fost argumentul lui Tăriceanu.

Tăriceanu a explicat că în cazul său ar fi vorbit cu oficialii de la DRPCIV să intre la începutul programului: „Da, am vorbit ca să merg înainte de începerea programului, să nu fac un gest ostentativ”. Această declaraţie ar putea fi în defavoarea funcţionarilor care l-au ajutat să-şi scoată mai repede permisul, deoarece aceştia au lucrat în afara programului.

Joi dimineaţă,Tăriceanu a fost aşteptat  de reprezentanţi ai serviciului de permise care l-au condus în clădire şi i-au făcut procedurile pentru eliberarea documentului. În tot acest timp, în care senatorul a completat documentele şi a făcut fotografia pentru noul permis, publicul nu a avut permisiunea să intre în clădire chiar dacă, oficial, era ora deschiderii.

De altfel, o anchetă internă a fost demarată la DRPCIV.  Şefii Direcţiei au ajuns în situaţia de a se anchetape ei înşişi, după ce au fost acuzaţi că au blocat activitatea întregii instituţii. surse din cadrul DRPCIV susţin că directorul adjunct al Serviciului Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor, comisarul-şef Cristian Nechifor, este cel care ar fi avut cunoştinţă de modul în care Tăriceanu şi-a rezolvat problema reînnoirii permisului şi ar fi permis blocarea instituţiei.

Contraexemple europene: demnitari care stau la coadă

Mai mulţi şefi de guverne sau de parlamente din vestul Europei arată prin atitudinea lor că şi ei sunt simpli cetăţeni şi se comportă ca şi cum nu ar ocupa mari funcţii în stat. Un astfel de exemplu este preşedintele Parlamentului norvegian, Ole Michael Thommessen, politician care chiar la un eveniment dedicat provocărilor contemporane, recent organizat într-o localitate a ţării sale, a stat la rând ca toţi ceilalţi oameni, fără a uza de faptul că ar fi trebuit să fie privilegiat.

„Zilele acestea mă aflu in Arendal (Norvegia), unde pentru 4 zile vor fi prezenţi politicieni de top din ţara scandinavă, reprezentanţi ai societăţii civile şi reprezentanţi ai sindicatelor din toată ţară. Scopul întâlnirii este de a dezbate cele mai importante provocări ale ţării şi cele mai bune soluţii pentru întreaga societate privind politici publice, mediu înconjurator, terorism. Stau la coadă pentru dezbaterea la care participă toţi liderii partidelor de tineret. Cine stă la coadă în faţa mea? E preşedintele parlamentului norvegian, Ole Michael Thommessen, care aşteaptă ca toată lumea“, scria pe Facebook Iulian Bulai, membru al PACT, în 15 august.

Un alt exemplu de demnitar care nu preferă un stil de viaţă simplu care nu doar că nu cere să fie privilegiat, ci se comportă ca un cetăţean de rând, e premierul olandez Mark Rutte. Acesta a fost surpins în repetate rânduri pe bicicletă, în timp ce mergea spre locul de muncă, fără a fi însoţit de vreo coloană oficială sau fără să fie dus cu una din maşinile instituţiei.  Un adept al aceluiaşi obicei e şi ministrul olandez de Externe Kristian Jensen, demnitar care nu are nevoie de maşină e serviciu sau coloană oficială.

Nu în ultimul rând, liderul Partidului Laburist din Marea Britanie e adeptul utilizării mijloacelor de transport în comun, co toate că e preşedinte al unui mare partid şi membru al Camerei Comunelor.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite