Tupeu de judecător corupt: Sunt mai ieftină decât un avocat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto> Arhiva
Foto> Arhiva

Un nou caz de corupţie cutremură magistratura românească. Preşedinta Judecătoriei Sfântu Gheorghe, Elena Poiană, şi-a vândut integritatea pentru 10.000 de lei. Pentru aceşti bani judecătoarea a acceptat să pună în libertate doi tâlhari periculoşi.

Scandalurile de corupţie din justiţie par să nu se mai termine. Un alt magistrat a ajuns să dea explicaţii în faţa procurorilor DNA pentru fapte de corupţie. Judecătoarea Elena Poiană, proaspăt preşedinte al Judecătoriei Sfântu Gheorghe, este acuzată că a luat şpagă de la doi tâlhari.
Concret, Poiană ar fi acceptat banii în schimbul înlocuirii măsurii arestului preventiv cu cea a controlului judiciar. Preţul integrităţii sale: 10.000 de lei.
Fapta de corupţie ar fi fost comisă în august 2015, atunci când Elena Poiană era judecător la Tribunalul Harghita.

Acţiunile DNA

În acest caz, DNA a făcut, ieri, patru percheziţii în judeţele Covasna, Braşov şi Iaşi, dintre care una la o instituţie publică (Judecătoria Sfântu Gheorghe).
„În cursul zilei de 16 februarie 2016, ca urmare a obţinerii autorizărilor legale de la instanţa competentă, sunt efectuate percheziţii domiciliare în patru locaţii situate în judeţele Covasna, Braşov şi Iaşi, dintre care una reprezintă sediul unei instituţii publice, restul reprezentând domiciliile unor persoane fizice“, preciza DNA într-un comunicat. Biroul judecătoarei Poiană a fost sigilat de anchetatori.

O judecătoare „ieftină“

Descinderile de ieri au venit după ce procurorii au interceptat-o pe judecătoarea Elena Poiană în timp ce negocia şpaga cu rudele unuia dintre suspecţii de tâlhărie, Ferencz Alfred Baricz. Cu mult tupeu, judecătoarea încerca să-şi convingă interlocutorul că e mai ieftin să-i dea ei banii decât să plătească un avocat, care, oricum, nu ar putea să garanteze că va avea câştig de cauză în instanţă.
Asta în condiţiile în care Ferencz Alfred Baricz şi Rita Fulop, cei doi suspecţi pentru care magistratul negocia măsura preventivă, au intrat mascaţi peste doi bătrâni, pe care i-au legat şi peste care au turnat benzină cu scopul de a le da foc. Cei doi fuseseră trimişi în judecată în stare de arest preventiv pentru tâlhărie calificată. Măsura arestului preventiv fusese menţinută de judecătorul de cameră preliminară în 17 august 2015. Atunci a intrat pe fir judecătoarea coruptă.
Pentru a demonstra cât de ieftină e, magistratul le-a explicat rudelor suspecţilor că pentru fapte precum sunt cele de care sunt acuzaţi cei doi nu se dispune măsura controlului judiciar. Cu toate astea nu a reuşit să-i convingă decât pe cei din familia lui Ferencz Alfred Baricz să-i dea banii. I-a eliberat însă pe amândoi suspecţii ca să nu dea de bănuit, astfel că pe 20 august Ferencz Alfred Baricz şi Rita Fulop au fost plasaţi sub control judiciar.

Decizie controversată

Nu este prima oară când judecătoarea Elena Poiană este în atenţia publică. În februarie 2014, cu puţin timp înainte să intre în tagma judecătorilor, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sfântu Gheorghe a dispus neînceperea urmăririi penale împotriva omului de afaceri harghitean Csató Kovács Imre, patronul echipei de hochei HSC Csikszereda din Miercurea Ciuc, pentru că ameninţase cu moartea un jurnalist.  
În martie 2013, Csató Kovács Imre, susţinător al autonomiei Ţinutului Secuiesc, i-a trimis pe Facebook jurnalistului Dan Tănasă următorul mesaj: „Te büdös gazember, a torkodat kéne elvágni, a Sabinájéval együtt! Takarodjatok Székelyföldről, terület tolvajok!“. Traducerea mesajului în limba română: „Gunoi împuţit, ar trebui să-ţi tăiem beregata, odată cu a Sabinei! Căraţi-vă din Ţinutul Secuiesc, tâlhari de terenuri!“.
Deşi afaceristul a recunoscut că este autorul ameninţării, procurorul Elena Poiană a decis că „mesajul nu a avut un caracter serios“ şi a dispus clasarea cazului.

Cine este Elena Poiană

Elena Poiană şi-a început cariera în magistratură ca procuror, ajungând să ocupe funcţia de prim- procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sfântu Gheorghe.
În aprilie 2014, prin decret prezidenţial, Elena Poiană a fost eliberată din funcţie şi numită judecător la Tribunalul Harghita. Ea a avut însă aspiraţii mult mai înalte, cochetând cu postul de magistrat la Curtea de Apel Bucureşti – Secţia a II-a penală şi Secţia I penală.
La 1 ianuarie 2016, ea a fost promovată, dar nu la Bucureşti. Poiană a fost numită preşedinte al Judecătoriei Sfântu Gheorghe.



 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite