Tudose: Ne facem singuri corupţi. Şi apoi ne întrebăm de ce cei de afară îşi verifică ceasul de la mână după ce vorbesc cu noi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Mihai Tudose a spus despre conflictul iscat cu Ungaria că este unul exagerat. Într-un interviu acordat postului Digi 24, prim-ministrul a criticat poziţia MAE faţă de scandalul diplomatic cu Ungaria pe tema Liceului Romano-Catolic din Târgu Mureş.

Despre conflictul cu Ungaria

  • A fost o exacerbare a unei situaţii care nu duce la nimic bun. S-a încurcat birocratic undeva. A fost o neînţelegere. În România avem o mulţime de unităţi de învăţământ dedicate altor culte. Ministerul de Externe a răspuns prea repede şi prea dur la un comunicat. A fost ceva ca la Ministerul Sportului: dau şi eu, dai şi tu. Nu cred că Ungaria va vota împotriva noastră.
  • Am citit mesajul Ungariei în altă cheie. E venit de la un secretar de stat (...) un mesaj de aşa importanţă nu vine de la un secretar de stat. Aia a fost o chestie care eu cred a fost o neînţelegere şi exacerbare. Nu consider foarte fericită poziţia MAE român, care s-a materializat tot de la un secretar de stat. O exacerbare a situaţiei care nu duce la nimic bun.

Întrebat ce reproşează MAE, el a afirmat că reacţia a fost „prea rapidă şi prea dură”.

  • Înţeleg că domniile lor reprezintă esenţa diplomaţiei. A fost o reacţie mai de ministerul Sporturilor, mai ca la box, aşa, dai tu, dau şi eu. El a adăugat că acest subiect "nu-şi are locul" în relaţia dintre România şi Ungaria şi este posibil ca "cineva să fi băgat băţul prin gard.

Prim-ministru a adăugat că nu crede că Ungaria va vota împotriva României pentru aderarea la OECD.

Despre scandalul de la Apărare

  • Nu avem nicio listă cu posibilii miniştri la Apărare. Am discutat şi cu preşedintele Klaus Iohannis. Ministrului Apărării i se reproşează că nu a coordonat comunicarea. Logica după care doresc să funcţionăm este că atunci când descoperim că ceva nu merge, să spunem public despre ce este vorba. El trebuia să sune la Ministerul de Finanţe înainte să dea comunicate.

Despre rectificarea bugetară

  • Vor pierde bani ministere care nu au o execuţie satisfăcătoare. Vor fi relocări. La un minister am găsit doar 2% execuţie bugetară. Au plătit doar lefurile, în rest n-au făcut nimic.

Despre bănci

  • Nu am discutat cu BNR. BNR spune că băncile au respectat legislaţia. Dar permite să se scurgă nişte bani afară. BNR zice "nu au făcut nimic greşit, au respectat legislaţia în vigoare". Şi tu unde erai? Că tu eşti organul suprem. BNR trebuie să fie mai atentă la sectorul bancar
  • Vreau ca băncile să-şi plătească dările la stat. Toate. Jumătate sunt foarte serioase, au înţeles despre ce e vorba, cealaltă jumătate tot încearcă să ne convingă că nu fac profit. Nu merge.

Despre relaţia cu Dragnea

Întrebat dacă el consideră reale percepţiile potrivit cărora s-ar afla în "subordinea" lui Liviu Dragnea, Tudose a subliniat că Executivul este controlat politic, atât de partid, cât şi de Parlament.

  • Guvernul este politic, deci este în subordinea partidului. Nu este o legătură şubrezită între mine şi Liviu Dragnea. Nimeni nu se înţelege bine cu orcine tottimpul. Avem şi puncte de vedere diferite. Venim cu argumente şi luăm o decizie. Eu sunt de la Brăila, atunci când am ceva de spus, spun.
  • Dumnezeule, staţi să ne înţelegem. Guvernul este Guvern politic. Este evdient că Guvernul este în subordinea partidului. Eu sunt vicepreşedinte la partid, el este preşedinte. Cum adică suntem în subordine? Da. Şi, dacă vreţi, ca şi Parlament, relaţia parlament-guvern parlamentul este legislativul, guvernul executivul. Noi facem ce spun ei.

Despre acciză la carburanţi

  • Accciza la carburanţi intră pe 15. Eu cred că nu vor creşte preţurile. Eu nu sunt de acord ca acciza să se regăsească în preţul benzinei. Nu putem săi obligăm pe petrolişti, dar vom avea discuţii.
  • Vrem să facem o eficientizare a actului administrativ. Suntem în secolul 21, informaţiile trebuie să circule între instituţii pe cale electronică. E nevoie de debirocratizare. Acolo unde este cazul de schimbat sistemul prin OUG, o vom face.

Despre legile Justiţiei:

  • Haideţi să vedem ce vor toţi actorii, le cântărim
  • Reforma Justiţiei nu trebuie politizată
  • Deja se vede când lumea se uită mai atent la propuneri... vedeţi diferenţa dintre prima reacţie a ambasadorului SUA şi apoi cea de după întâlnirea cu ministrul Toader

Întrebat dacă românii sunt corupţi: Absolut nici vorbă, nu cred aşa ceva. Avem însă obiceiul să ne facem singuri corupţi. Şi apoi ne întrebăm de ce cei de afară îşi verifică ceasul de la mână după ce vorbesc cu noi

Despre manuale

  • Nu am văzut manualul de sport. Domnul Liviu Pop m-a asigurat că manualele vor fi pe bănci. Nu ştiu cum să faci sport citind. Şcoala românească are oameni foarte buni, dar sistemul este defect. Sistemul educaţional trebuie să adapteze curicula la piaţa muncii. Trebuie să producem specialişti.

Despre Roşia Montană

  • La proiectul de lege privind Roşia Montană cu interzicerea de ceanuri se vede cum am votat. Eu sunt pentru interzicerea exploatării cu cianuri. Avem resurse minerale şi o mulţime de locuri minunate, lucruri care la un moment dat nu au preţ. Dar nu pot să interzic exploatarea bogăţiilor din subsol. De asta sunt bogăţii din subsol. Haideţi să nu amenetăm viitorul copiilor noştri. Poate peste 10 ani se va găsi o soluţie pentru a fi exploatată. Trebuie să lăsăm poarta deschisă.
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite