Tudorel Toader: Nu ştiu când ar putea fi desecretizată arhiva SIPA. Iohannis: Interesant cum în anumite momente apar ciorbe reîncălzite

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul Justiţiei, TUdorel Toader, nu a stabilit încă procedura prin care va desecretiza arhiva SIPA
Ministrul Justiţiei, TUdorel Toader, nu a stabilit încă procedura prin care va desecretiza arhiva SIPA

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, nu ştie încă nici când şi nici cum va desecretiza arhiva SIPA, care conţine toate datele magistraţilor. El a declarat joi, în Parlament, că este în faza în care se documentează, iar când va deţine toate elementele cu privire la conţinutul arhivei va face o comisie la nivelul ministerului pentru a vedea care sunt paşii de urmat.

UPDATE Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, că nu ştie ce conţine arhiva SIPA, dar aşteaptă concluziile Ministerului Justiţiei, aşa cum s-a promis public, el susţinând că această temă nu trebuie să rămână în spaţiul public mult timp, iar ministrul Tudorel Toader să lămurească „transparent şi tranşant“ chestiunea. Preşedintele a remarcat că în anumite momente politice apar astfel de „ciorbe reîncălzite”, iar unii devin amnezici, alţii tăcuţi, alţii vorbăreţi. El nu a exclus inclusiv varianta distrugerii arhivei SIPA.

„Cred că aici avem de-a face cu o chestiune care la vremea respectivă nu a fost tratată cu suficientă atenţie şi cu certitudine nu cu suficientă transparenţă. Această arhivă SIPA a ajuns, prin lipsa de informaţii în spaţiul public, un fel de mare secret naţional, ceea ce nu cred că este şi cred că ministrul Justiţiei trebuie să facă tot ce poate, dar transparent şi tranşant, ca să clarifice această chestiune. Dacă se poate sau nu secretiza este prima chestiune care trebuie lămurită”, a afirmat Klaus Iohannis.

Preşedintele a precizat că Ministerul Justiţiei trebuie să lămurească ce anume conţine această arhivă, dacă într-adevăr au fost scurgeri sau nu. „Este interesant de urmărit cum apar astfel de ciorbe reîncălzite în spaţiul public la anumite momente politice şi cum dintr-odată unii devin amnezici, alţii devin tăcuţi, alţii devin vorbăreţi. Nu cred că aceasta este o temă care trebuie să rămână mult în spaţiul public şi aştept de la domnul ministru al Justiţiei transparent şi tranşant să clarifice această chestiune”, a ţinut să sublinieze şeful statului.

Întrebat dacă este de acord cu desecretizarea rapidă a arhivei SIPA, preşedintele Iohannis a răspuns: „Aştept concluziile de la minister, aşa cum au fost promise şi atunci vom vedea ce trebuie făcut. Am solicitat şi colegilor tehnicieni din CSAT un punct de vedere să vedem dacă CSAT are ce discuta în această chestiune sau nu şi oricum ar fi trebuie clarificată chestiunea”.

UPDATE Într-o scrisoare publică adesată ministului Justiţiei şi CSM. Centrul de Resurse Juridice (CRJ) solicită clarificări privind arhiva SIPA. Scrisoare este semnată de Georgiana Iorgulescu, directoare executivă la CRJ. ONG-ul atrage atenţia asupra faptului că există, încă, Hotărârea nr. 127/2006 privind desfiinţarea Direcţiei Generale de Protecţie şi Anticorupţie, neabrogată ori modificată.

Conform art. 2 din HG 127/2006:
(2) În termenul prevăzut la art.1, întregul patrimoniu al Direcţiei Generale de Protecţie şi Anticorupţie va fi inventariat de către o comisie numită prin ordin al ministrului justiţiei şi predat pe bază de protocol Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor.
(3) În acelaşi termen arhivele şi documentele în lucru, (…), vor fi inventariate şi preluate de către o comisie specială, constituită prin ordin al ministrului justiţiei.
(4) Comisia prevăzută la alin. (3) va preda, potrivit ordinului ministrului justiţiei, cu avizul conform al Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, arhivele şi documentele preluate, către Arhivele Naţionale, instituţiile din sistemul de apărare, siguranţă naţională şi ordine publică, prin protocoale încheiate între aceste instituţii şi Ministerul Justiţiei.

Întrebările ridicate de ONG

Potrivit CRJ, prima inventariere s-a petrecut în timpul mandatului Monicăi Macovei. Au urmat alte inventarieri efectuate de către ministrii Tudor Chiuariu, Teodor Meleşcanu şi Cătalin Predoiu – cel puţin acest lucru rezultă din declaraţiile acestora. De asemenea, se afirmă în spaţiul public că arhiva se află, în clipa de faţă, sigilată, în sediul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor.

„Numai că, în virtutea aceluiaşi act normativ,  art. 2 alin. 2, numai patrimoniul DGPA, odată inventariat, poate fi predat către ANP”, arată ONG-ul.

CRJ mai arată că întrebările care se ridică sunt următoarele:

1. S-a aplicat ori nu s-a aplicat art. 2, alin. 2 şi 4 din HG 127/2006? Ce s-a predat către ANP, patrimoniul sau arhivele?
2. Au fost transferate documente din arhivă care conţin date privind cariera şi viaţa privată a magistraţilor către sistemul de siguranţă naţională?
3. Daca da, când anume?
4. Au fost încheiate protocoale de cooperare, în bunul stil cazon, şi dacă da, între cine?
5. Fiind de notorietate activitatea de poliţie politică a SIPA, nu credeţi că desecretizarea unei arhive care conţine date privind viaţa privată a magistraţilor şi expunerea lor publică încalcă legislaţia privind protecţia datelor?

CRJ mai arată că ar trebui făcute publice mai multe lucruri:

1. Rapoartele tuturor comisiilor de inventariere. Acestea ar trebui să facă lumină în ceea ce priveşte potenţiala sustragere, copiere ori distrugere de documente din arhivă;
2. Componenţa nominală a fiecărei comisii de inventariere?

„Numai după desecretizarea tuturor acestor rapoarte vom afla dimensiunea poliţiei politice efectuate de SIPA, şantajul folosit la adresa magistraţilor, ori modalităţi de avansare în funcţii de conducere. La fel de important este să aflăm ce s-a întîmplat, vreme de 11 ani, cu arhiva SIPA. Aşa încât, numai după aflarea tuturor acestor lucruri se poate discuta dacă şi în ce măsură este posibilă desecretizarea ori dacă este necesară distrugerea acestei arhive pentru a opri orice modalitate de şantaj în viitor”, concluzionează CRJ.

Ce a spus Tudrel Toader

Întrebat când ar putea fi desecretizată arhiva SIPA, ministrul Justiţiei a susţinut că, deocamdată, nu poate da o dată exactă, deoarece nu ştie ce conţine această arhivă, potrivit News.ro.

”Nu pot spune un termen exact acum, pentru că sunt în momentul în care eu, la rândul meu, mă documentez privind istoricul constituirii, administrării fondului din arhivă. Când am desfăşurătorul cu toate elementele, atunci voi face o comisie şi vom vedea”, a răspuns Tudorel Toader.

De asemenea, întrebat dacă va fi vorba de o desecretizare totală sau parţială, ministrul a reiterat faptul că nu ştie ce conţine arhiva.

"Nu am cum să spun eu acum totală, parţială, pentru că nu ştiu ce este în arhivă. Dacă vor fi secrete de stat, nu le pot desecretiza eu. V-am răspuns, dacă sunt de competenţa ministrului le desecretizează ministrul, dacă sunt de competenşa Guvernului, Guvernul prin hotărâre, dacă vor fi secrete de stat, e alt regim”, a completat Tudorel Toader.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat, miercuri dimineaţă, că va desecretiza arhiva SIPA "în cel mai scurt timp şi cu respectarea termenelor si procedurilor legale".

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite