Tudorel Toader, despre sesizarea CCR de către Camera Deputaţilor pe tema protocoalelor SRI-Parchetul General: Nu am fost consultat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, afirmă că nu a fost consultat cu privire la sesizarea CCR pe tema protocoalelor SRI - Parchetul General, sesizare depusă luni de Camera Deputaţilor şi semnată de vicepreşedintele Florin Iordache.

UPDATE: Procurorul general Augustin Lazăr afirmă că protocoalele încheiate între instituţii din justiţie şi SRI nu au caracter de lege, constituie „reguli de bune practici” în aplicarea actelor normative şi nu prevăd sancţiuni în caz de nerespectare.

Augustin Lazăr a afirmat marţi, referindu-se la protocoalele din Justiţie, că acestea „sunt nişte metodologii de lucru, de bune practici, cu caracter intern, pentru instituţiile care le folosesc în aplicarea legii”.

„În niciun caz nu e vorba de acte normative, pentru că vom vedea că nerespectarea acelor reguli de bune practici nu e sancţionată cu nimic. Pur şi simplu, două instituţii se obligă, în baza legii, îşi stabilesc nişte reguli, cum să procedeze în aşa fel încât să poată aplica legea care trebuie aplicată”  a adăugat Augustin Lazăr.

Întrebat care ar putea fi scopul pentru care Camera Deputaţilor a depus o sesizare privind un posibil conflict de natură constituţională în legătură cu protocolul încheiat de Parchetul General cu SRI în anul 2016, Augustin Lazăr a răspuns: „Vom vedea”.

***

Ştirea iniţială: "Astăzi am aflat şi eu. Până la urmă, Guvernul înţeleg că nu este parte si atunci dânşii l-au redactat şi l-au depus", a declarat ministrul.

Toader a refuzat să se pronunţe pe tema admisibilităţii sesizării: "Câtă vreme astăzi am aflat de ea, câtă vreme nu îi ştiu nici conţinutul, daţi-mi voie să nu-mi expun nici punctul de vedere."

Săptămâna trecută, Tudorel Toader afirma că judecătorii CCR verifică doar constituţionalitatea unei legi sau a unei Ordonanţe date de Guvern, astfel că nu pot fi sesizaţi în legătură cu protocoalele de colaborare încheiate de instituţiile din justiţie şi serviciile de informaţii pentru că protocolul nu este un act normativ.

Curtea Constituţională a României a fixat pe 22 octombrie termenul până la care părţile pot trimite punctele de vedere privind conflictul juridic între Ministerul Public şi Parlament, legat de protocolul SRI-Parchetul General din anul 2016.

Camera Deputaţilor a sesizat, luni, Curtea Constituţională cu privire la existenţa unui conflict între Parchet şi Parlament, legat de protocolul SRI-Parchetul General din anul 2016.

Sesizarea la CCR a fost semnată de vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, Florin Iordache.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, şi-a delegat, luni, atribuţiile, decizia fiind publicată în Monitorul Oficial. „În data de 8 octombrie 2018, atribuţiile preşedintelui Camerei Deputaţilor vor fi exercitate de domnul deputat Florin Iordache, vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor”, potrivit deciziei publicată, luni, în Monitorul Oficial.

Pe 25 septembrie, Florin Iordache a declarat, în şedinţa Comisiei juridică a Camerei Deputaţilor, în cadrul dezbaterilor privind OUG 6/2016, că prin semnarea protocolului cu SRI în anul 2016, procurorul general, Augustin Lazăr, a transformat Serviciul Român de Informaţii în organ de cercetare penală, astfel SRI primind puteri sporite.

`Din punctul meu de vedere, protocoalele sunt inadmisibile şi modul în care Procurorul General a semnat aceste protocoale sunt de natură să creeze un conflict constituţional şi ne gândim foarte clar să declanşăm un conflict constituţional datorită faptului că prin semnarea de către Procurorul General a acestor protocoale, mă refer şi la cel din 2009 şi la cel din 2016, a venit să adauge la Codul de Procedură Penală. (...) Prin semnarea acestor protocoale, procurorul general a venit să adauge la CPP şi a transformat SRI în organ de urmărire penală. Noi analizăm dacă nu este vorba despre un conflict constituţional şi dacă este necesar să sesizăm Curtea Constituţională", a declarat Iordache.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite