UPDATE Tudorel Toader, despre scrisoarea anti-Kovesi din Financial Times: Este o scrisoare oficială, trimisă în numele Guvernului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat că scrisoarea transmisă publicaţiei Financial Times în care susţine că Laura Codruţa Kovesi nu ar trebui numită în funcţia de procuror-şef european a fost trimisă în numele Guvernului României.

UPDATE II : Direcţia Naţională Anticorupţie susţine, într-un comuniact de presă, că ministrul Justiţiei a prezentat informaţii false în scrisoarea trimisă de ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, către publicaţia Financial Times. „Datele pe care se fundamentează argumentaţia domnului ministru al Justiţiei nu sunt reale, ceea ce este de natură a afecta valoarea de adevăr a concluziei celor expuse cu privire la activitatea DNA”, susţine procurorii DNA.

„De exemplu, pentru a susţine că DNA ar fi exercitat o formă de presiune asupra magistraţilor care judecau în cauze penale, domnul ministru menţionează faptul că nou formata secţie pentru magistraţi – Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie – a preluat 1422 de dosare de la DNA, iar aproape 70% au fost constituite din oficiu, nu ca rezultat al vreunei plângeri sau denunţ. În realitate, la momentul începerii activităţii, Secţia respectivă a preluat de la DNA un număr de 275 de dosare aflate în lucru, dintre care 34 sesizări din oficiu, ceea ce reprezintă un procentaj de 12%.

Aceasta cifră – 275 de dosare – este menţionată în Raportul de activitate al DNA pe anul 2018, care i-a fost transmis pe cale oficială domnului ministru încă din luna februarie 2019, şi a fost dată publicităţii cu ocazia prezentării publice a acestui raport, fiind conţinută şi în comunicatul de presă din data de 22 februarie 2019.

Un alt exemplu se referă la afirmaţia ministrului Justiţiei că, pe perioada mandatului doamnei Laura Kovesi, DNA a deschis investigaţii faţă de 3420 de judecători şi procurori, mai mult de jumătate din numărul total de magistraţi din România. În realitate, numărul total de investigaţii privind magistraţii înregistrate la DNA în perioada 01.01.2014 – 30.07.2018 (4 ani şi 7 luni) a fost de 2.396, dintre care, în aceeaşi perioadă 1.922 au fost dosare clasate pentru ca s-a constatat că sesizările erau nefondate”, se arată în comunicatul DNA.

UPDATE Judecătorul Cristi Danileţ cere Consiliului Superior al Magistraturii să reacţioneze faţă de scrisoarea trimisă de ministrul Tudorel Toader publicaţiei Financial Times în care cere ca fosta şefă DNA să nu fie numită la şefia parchetului european. Judecătorul consideră această scrisoare drept una tac la adresa întregului sistem de justiţie penală.

„Ministrul Justiţiei a procedat într-un mod absolut mizerabil trimiţând la Financial Times o scrisoare împotriva Codruţei Kovesi. CSM trebuie să reacţioneze imediat! Un astfel de atac este fără precedent: un procuror român este atacat în presa străină de un ministru al justiţiei din România. Modul în care este furnizată informaţia face că atacul care este împotriva fostei şefe DNA să fie îndreptat împotriva întregului sistem de justiţie penală. Mai mult, faptele care i se impută de ministru procurorului sunt contrazise de realitate, iar demiterea lui Kovesi a fost una politică, fără îndoială. Afirmaţiile ministrului dovedesc disperarea unei părţi a clasei politice şi teama ca procurorul Kovesi să ajungă şef al Parchetului European”, a scris Danileţ pe apgina sa de Facebook.

***

"Este o scrisoare oficială, redactată şi trimisă în numele Guvernului României", a declarat Tudorel Toader pentru Hotnews.ro. 

Întrebat dacă a trimis această scrisoare şi altor publicaţii sau instituţii, sau dacă este o replică la articolul publicat de board-ul editorial al ziarului şi dacă este vorba despre un articol plătit, Tudorel Toader a afirmat doar că "Nu am ştiut că articolul iniţial a fost plătit". 

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a trimis o scrisoare publicaţiei „Financial Times“ în care o critică pe Laura Codruţa Kovesi şi spune că aceasta nu ar trebui numită în fruntea Parchetului European.  Sub titlul „Coerciţia folosită în campania anticorupţie românească”, Toader susţine că DNA ar fi făcut, sub conducerea lui Kovesi, 3.420 de dosare unor judecători şi procurori.

„Nu am nimic personal împotriva Laurei Codruta Kovesi, unul dintre cei trei candidaţi pentru funcţia de procuror-şef al nou-creatului Parchetului European (28 februarie). Dar din toate dovezile pe care le-am văzut - de la judecători, procurori şi alte surse credibile - ea nu ar trebui să fie numită în această poziţie extrem de importantă.

Doamna Kovesi nu a fost demisă anul trecut, deoarece agenţia anticorupţie pe care a condus-o, DNA, viza politicieni corupţi. Ea a fost demisă pentru că DNA încălca legea. Curtea Constituţională a spus acest lucru. Strategia de investigaţie a dnei Kovesi s-a bazat pe constrângere”, scrie ministrul justiţiei în scrisoarea apărută în FT.

Scrisoarea ministrului român de justiţie apare într-o zi importantă pentru Lauda Codruţa Kovesi. Astăzi, în cadrul conferinţei preşedinţilor din Parlamentul European – liderii grupurilor politice şi preşedintele forului Antonio Tanjani  – se vor decide următorii paşi în privinţa numirii procurorului-şef european înainte de începerea negocierilor cu Consiliul Uniunii. Prima alegere în Comisiile CONT şi LIBE a fost Laura Codruţa Kovesi.

Tot astăzi, fosta şefă a DNA Laura este aşteptată la Secţia specială de anchetare a magistraţilor, unde a fost citată pentru a fi audiată în dosarul penal deschis pe numele său în urma unui denunţ făcut de Sebastian Ghiţă.

Kovesi a declarat sâmbătă, la Europa FM, că în ceea ce priveşte dosarul său de la Secţia pentru investigarea magistraţilor, sunt mai multe coincidenţe. Printre acestea, faptul că dosarul s-a deschis când a plecat la Bruxelles şi că a fost citată în 7 martie, când se decide în PE în legătură cu postul de procuror-şef european. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite