Traian Berbeceanu, urmărit pentru noi fapte de corupţie. Comisarul neagă acuzaţiile de luare de mită

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisarul Traian Berbeceanu s-a prezentat vineri la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), fiind citat pentru a i se aduce la cunoştinţă alte patru noi infracţiuni pentru care este cercetat. Surse judiciare au precizat că acesta ar fi cercetat şi pentru luare de mită şi spălare de bani. Berbeceanu a negat că ar fi luat mită o masină, fără a comenta celelalte acuzaţii.

Potrivit DIICOT, fostul şef al BCCO Alba Iulia ar fi luat mită o maşină Volkswagen, în valoare de 20.000 de euro, de la două persoane cercetate, pentru a le da informaţii din dosare sau despre percheziţii făcute la aceştia, la o firmă şi la alţi membri din aceeaşi grupare criminală, potrivit DIICOT.

Prin urmare, procurorii au anunţat că a fost extinsă urmărirea penală în cazul lui Traian Berbeceanu, iar acestuia i-au fost aduse la cunoştinţă noile acuzaţii, respectiv de luare de mită, spălare a banilor, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi complicitate la delapidare.

Ar fi oferit informaţii din dosare în schimbul maşinii

DIICOT arată că în cursul anului 2011, Traian Berbeceanu, în calitate de ofiţer de poliţie judiciară cu gradul profesional de comisar-şef şi având funcţia de şef al Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Alba, pe fondul sprijinirii grupului infracţional organizat din care făceau parte R.G., C.D.E.I. şi alte persoane, a primit un autoturism marca Volkswagen Passat CC Trav. 2.0 TDI, în valoare de aproximativ 20.000 euro, de la cei doi.

În schimbul acestei maşini, susţin anchetatorii, Berbeceanu le-ar fi comunicat celor două persoane date şi informaţii despre cercetarea acestora, a SC U. SRL sau a altor persoane din aceeaşi grupare criminală, în cauze penale sau în legătură cu dispunerea efectuării unor percheziţii domiciliare ori a altor măsuri procesuale.

„Pentru disimularea adevăratei naturi a circulaţiei bunului anterior menţionat s-a creat aparenţa transmiterii către Berbeceanu Traian a autoturismului marca VW Passat CC Trav. 2.0 TDI în temeiul unei convenţii oneroase translative de proprietate, deşi, în realitate, autoturismul a fost remis cu titlu gratuit ca obiect al infracţiunii de dare de mită şi, respectiv, al infracţiunii corelative de luare de mită, precum şi prin săvârşirea infracţiunii de delapidare, având drept consecinţă scoaterea frauduloasă a bunului în cauză din patrimoniul societăţii”, au precizat procurorii DIICOT.

Astfel, a fost extinsă urmărirea penală şi acţiunea penală faţă de Berbeceanu pentru luare de mită şi spălare a banilor.

Fals în înscrisuri sub semnătură privată

Fostul şef al BCCO Alba Iulia este urmărit penal şi pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, pentru că ar fi falsificat „contractul de vânzare-cumpărare, datat 22.07.2011, prin atestarea în cuprinsul acestuia a unor împrejurări necorespunzătoare adevărului privitoare la vânzarea de către Berbeceanu Traian a autoturismului marca VW Passat 4 Motion către SC U. SRL, vânzarea-cumpărarea între aceiaşi cocontractanţi a autoturismului marca VW Passat CC Trav. 2.0 TDI, precum şi a plăţii unei sulte de 10.000 de euro".

Înscrisul falsificat ar fi fost folosit ulterior de R.G. şi R.A. pentru evidenţierea în contabilitatea societăţii a operaţiunii nereale de vânzare-cumpărare a autoturismului marca Volkswagen Passat CC Trav. 2.0 TDI către Berbeceanu, precum şi pentru înmatricularea aceluiaşi autoturism pe numele lui Berbeceanu, susţin anchetatorii.

În legătură cu acuzaţia de complicitate la delapidare, procurorii spun că, în cursul anului 2011, Berbeceanu i-ar fi ajutat pe R.G. şi R.A. să îşi însuşească fraudulos din patrimoniul SC U. SRL autoturismul Volkswagen Passat CC Trav. 2.0 TDI, pentru a i-l remite ulterior acestuia.

DIICOT a precizat că această cauză a fost preluată, prin rezoluţia din 1 noiembrie 2013, de către Structura Centrală de la Serviciul Teritorial Alba-Iulia. După preluarea cauzei, procurorii DIICOT de la Structura Centrală au readministrat o parte a probatoriului administrat anterior de către Serviciul Teritorial Alba-Iulia şi, totodată au administrat noi probe.

"La toate activităţile procesuale efectuate inculpatul a beneficiat de plenitudinea drepturilor procesuale garantate de Codul de procedură penală pentru asigurarea unei apărări concrete şi efective", a mai arătat DIICOT în comunicat.

Berbeceanu nu ştia de ce a fost chemat la DIICOT Central

Procurorii DIICOT au declanşat urmărirea penală în cazul fostului şef de la Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Alba-Iulia Traian Berbeceanu, pentru patru noi fapte, printre care sunt infracţiunile de luare de mită în legătură directă cu o faptă de crimă organizată şi spălare de bani, au declarat vineri surse judiciare, citate de Mediafax.

Traian Berbeceanu a declarat, la intrarea în sediul DIICOT, că nu ştie pentru ce a fost chemat şi a precizat că astăzi este ziua lui. 

Ulterior, acesta a declarat, la ieşirea de la DIICOT, că este acuzat, între altele, că a luat mită o maşină, susţinând că nu este vorba despre aşa ceva, întrucât pentru acel autoturism a dat la schimb o altă maşină şi a plătit o diferenţă de bani.

"Maşina era de vânzare, am luat-o printr-un intermediar care se ocupa cu aşa ceva, eu am plătit la preţul pieţei şi ulterior, când am vândut-o, am vândut-o tot aşa. Am vândut-o prin site-ul Autovit, a stat trei luni de zile pusă pe site la vânzare şi am vândut-o cu mare greutate", a spus Traian Berbeceanu, citat de Mediafax.

El nu a dorit să comenteze celelalte acuzaţii care i-au fost aduse de procurori şi nici situaţia în care se află în prezent, respectiv cu un dosar penal care îl vizează şi un alt dosar în care sunt vizaţi anchetatorii săi.

Berbeceanu a mai spus că nu a dat declaraţii în faţa anchetatorilor.

Dosarul lui Traian Berbeceanu a fost preluat de structura centrală a DIICOT, de la DIICOT Alba.

Traian Berbeceanu a stat în arest de pe 24 octombrie până pe 26 noiembrie 2013, fiind acuzat că a sprijinit o grupare suspectată de evaziune fiscală cu produse petroliere, cu un prejudiciu de peste 3,5 milioane de lei. În acelaşi dosar au fost cercetaţi soţii Titus Biriescu şi Ramona Biriescu, consideraţi liderii grupării infracţionale specializate în comerţ ilegal cu petrol, arestaţi de asemenea pe 24 octombrie 2013.

Procurorii care au instrumentat dosarul arătau că soţii Titus Gabriel şi Anişoara Ramona Biriescu au „sponsorizat" BCCO Alba Iulia, prin intermediul comisarului Traian Berbeceanu. Din documentele anchetatorilor reieşea că cei doi soţi au sponsorizat indirect, prin comisarul Traian Berbeceanu, cu calculatoare şi alte bunuri sau servicii, BCCO Alba Iulia şi Inspectoratul Şcolar Hunedoara, unde lucrează soţia comisarului.

Procurorii arătau că Traian Berbeceanu i-ar fi ajutat pe membrii grupării, dându-le informaţii despre investigaţiile DIICOT sau despre stadiul unor dosare care aveau ca obiect comiterea unor infracţiuni economice de către membrii acestei grupări. Berbeceanu i-ar fi anunţat şi despre percheziţii şi audieri de martori şi le-ar fi spus cum pot evita probarea activităţilor infracţionale, atenţionându-i cu privire la evitarea utilizării comunicărilor prin telefon.

Anchetatorii lui Berbeceanu, urmăriţi penal

DNA informa, pe 19 martie, că şeful DIICOT Alba, Ioan Mureşan, Alin Muntean, ofiţer de poliţie judiciară în cadrul BCCO Alba, şi Nicolaie Cean, fost procuror DIICOT, în prezent procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba, sunt urmăriţi penal pentru abuz în serviciu, respectiv complicitate la această infracţiune, în legătură cu instrumentarea dosarului Berbeceanu, în care acesta ar fi fost reţinut fără probe.

Dosarul lui Traian Berbeceanu ar fi fost fabricat după ce acesta ar fi refuzat solicitarea lui Ioan Mureşan de a-l numi şef de serviciu pe ofiţerul Alin Muntean, reieşea din ordonanţa DNA privind urmărirea penală a şefului DIICOT Alba, a lui Muntean şi a unui procuror de la Parchetul Tribunalului Alba.

Şeful DIICOT Alba, Ioan Mureşan, urmărit penal în legătură cu instrumentarea dosarului lui Berbeceanu, pentru abuz în serviciu asimilat infracţiunilor de corupţie, represiune nedreaptă şi fals intelectual, se află, din 5 mai, sub control judiciar.

Potrivit DNA, la sfârşitul lunii aprilie 2014, după ce i-a fost adusă la cunoştinţă învinuirea, Ioan Mureşan i-a prezentat unui martor audiat în aceeaşi cauză penală o declaraţie a unei alte persoane, pe care o obţinuse de la apărătorii săi. Cu aceeaşi ocazie, Mureşan i-a precizat că acesta îşi schimbase declaraţia şi în cuprinsul ei făcea diferite referiri la persoana martorului.

Măsura controlului judiciar a fost dispusă, în 5 mai, şi în cazul lui Nicolaie Cean - fost procuror DIICOT, în prezent procuror al Parchetului Tribunalului Alba, urmărit penal în acelaşi dosar.

Potrivit DNA, în cauză există date şi probe din care rezultă indicii rezonabile potrivit cărora Mureşan, procuror şef al DIICOT Alba, şi-a îndeplinit în mod necorespunzător atribuţiile de serviciu într-un dosar al instituţiei, prin faptul că a dispus, prin ordonanţa din 21.10.2013, începerea urmăririi penale şi reţinerea pe o perioadă de 24 de ore a lui Traian Berbeceanu, şef al BCCO Alba, pentru mai multe infracţiuni, în absenţa existenţei la dosar a unor probe sau indicii temeinice privind săvârşirea faptelor.

Mureşan este acuzat şi că a folosit declaraţii obţinute în urma unor favoruri acordate persoanelor audiate (anchetate în alte cauze), prin acceptarea ca martori a unor persoane aflate în relaţii de adversitate cu Berbeceanu, prin întrebuinţarea de promisiuni nelegale sau de ameninţări faţă de alte persoane cercetate în cauză, pentru a le determina să dea declaraţii împotriva lui Berbeceanu, prin valorificarea unor documente fără relevanţă probatorie, aducând astfel o gravă vătămare drepturilor şi intereselor legale ale acestuia, se mai arată în comunicat.

Nicolaie Cean ar fi fost complice la infracţiunile lui Mureşan şi Muntean, prin: punerea la dispoziţia procurorului anchetator a unor martori părtinitori, dispuşi să dea declaraţii împotriva persoanei cercetate; transmiterea către persoane ce urmau a fi audiate a promisiunii că, dacă vor accepta să facă afirmaţii în sensul inculpării lui Berbeceanu, nu vor mai avea probleme în anumite dosare; manipularea anumitor martori prin furnizarea, către aceştia, anterior audierii lor, a unor informaţii nereale, pe care aceştia, întrebaţi fiind, să le expună procurorului anchetator.


Pe aceeaşi temă:

VIDEO Comisarul Traian Berbeceanu, desemnat ”poliţistul anului 2013” de sindicatul naţional SNPPC

Procurorul Nicolaie Cean, urmărit penal în dosarul ”Berbeceanu”, a contestat măsura controlului judiciar

Magistraţi controversaţi în Alba: procurorii acuzaţi că au fabricat dosarul comisarului Berbeceanu

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite