Traian Băsescu: „România face o greşeală mare dacă acceptă refugiaţi. Cifra de 7 mii nu e o dezinformare”. Victor Ponta: „Declaraţii aberante”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Basescu Ponta combo foto Eduard Enea

Fostul preşedinte Traian Băsescu susţine că informaţia din ziarul britanic Daily Mail, potrivit căruia România ar urma să preia 7.000 de imigranţi, este reală. El a adăugat că dacă Romania va accepta refugiaţii acum, acesta va fi doar începutul şi numărul acestora va fi tot mare. Tot aseară premierul Ponta declara că nu există la Guvern niciun document oficial cu privire la informaţia din ziarul britanic.

"Eu gândesc problema în termeni de siguranţă naţională. Să nu uităm că printre aceşti oameni sunt suniiţi, siiţi, oameni care îşi pun bombe unora altora la ei în ţară. Câţi trebuie să primim până la urmă? Cine ii selectează pe aceşti oameni?", a declarat fostul preşedinte.

Traian Băsescu a mai adăugat că Uniunea Europeană nu este capabilă acum să absoarbă atâţia imigranţi. „Problemele de securitate vor evolua în viitor către paliere pe care nu le putem intui”, a arătat fostul preşedinte. 

„Să nu credeţi că mie nu îmi pasă de refugiaţi. Îmi e milă de ei, dar, ca preşedinte, uneori trebuie să ai o piatră în loc de inimă”, a menţionat Băsescu.

„Nu înteleg de ce UE nu deschide un front de negociere cu ţările arabe ca Arabia Saudită, Qatarul.. ca să-i primească pe aceşti refugiati. Sunt ţări cu spatii vaste, cu putere financiară, iar integrarea culturală a lor va fi mai usoară. De ce trebuie sa islamizam Europa? Ar trebui să le distrugem migrantilor bărcile si vasele chiar în chei. Imigraţia va creşte altfel în fiecare an, se va tripla de la an la an”, a conchis preşedintele.

Ponta: asta a apărut într-un ziar

Tot aseară, la un alt post de televiziune premierul Ponta spunea despre articolul jurnaliştilor britanici, care susţin că există un plan potrivit căruia România urmează să preia 7.000 de imigranţi, peste numărul de 1785 deja convenit: "Asta a apărut într-un ziar din Marea Britanie. Nu există la Guvernul României niciun fel de document referitor la această cifră".

Tot ieri, premierul susţinea pe Facebook că "Unii politicieni, din populism sau pentru că nu-i mai bagă nimeni în seamă, fac tot felul de declaraţii aberante — cum că ar trebui să închidem graniţele, să nu primim pe nimeni în ţară. Serios? Dar când românii au mers în Europa, ne-a plăcut! Trebuie să mergem într-o direcţie europeană. România e o ţară model de convieţuire paşnică între confesiuni, de respect pentru toţi cetăţenii, indiferent de religia pe care o au sau dacă nu au nicio religie!". 

Daily Mail: România ar primi 7.000 de refugiaţi dintr-un total de 160.000, iar Marea Britanie niciunul

României i-ar reveni să primească 6.937 de refugiaţi, conform cotei sale de 3,7%, potrivit unui plan care ar fi fost întocmit de lideri europeni în vederea distribuirii a 160.000 de refugiaţi pe continent, scrie site-ul tabloidului britanic Daily Mail joi, invocând un document "divulgat" în presă.

Refugiaţii care au ajuns în Italia, Grecia şi Ungaria ar urma să fie distribuiţi între statele membre ale Uniunii Europene (UE), în funcţie de populaţia şi puterea economică a fiecărui stat în parte, scrie Mail Online.

Astfel, Germania ar urma să acorde azil unui număr de 35.000 de refugiaţi, Franţa ar urma să accepte 26.000, iar Spania - 16.000.

"Chiar şi ţări sărace precum Bulgaria şi România ar urma să accepte mii de familiî", comentează site-ul tabloidului britanic, subliniind că Marea Britanie nu va accepta niciun refugiat.

Londra - care a refuzat să accepte aceste cote atunci când au fost propuse iniţial, în mai, scrie site-ul - nu este obligată să facă acest lucru, în pofida faptului că este unul dintre cele mai populate şi bogate state UE.

În cazul în care Londra ar accepta refugiaţi, potrivit cotei sale, ar trebui să primească aproximativ 17.000 de oameni, adică 11% din total.

"Potrivit acestui document divulgat astăzi (joi), în Ungaria se află 54.000 de solicitanţi de azil, în Italia 39.600, iar în Grecia 66.400", scrie Mail Online.

Criza refugiaţilor, fără precedent în Europa, a sporit presiunea asupra premierului britanic David Cameron să deschidă frontiera refugiaţilor blocaţi în Franţa.

Cameron insistă că răspunsul la criza azilanţilor nu este să li se ofere refugiu oamenilor disperaţi care fug din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord.

El a încercat, joi, să liniştească indignarea publicului faţă de criza refugiaţilor, promiţând că Londra "se va achita de responsabilităţile sale morale".

Marea Britanie va continua să accepte "mii de oameni", aşa cum a făcut dintotdeauna, dar a promis o revizuire a numărului.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite