Studenţii de la Drept, împotriva propunerii lui Tudorel Toader de a interzice candidaţilor sub 30 de ani să dea examenul de magistrat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tudorel Toader FOTO Inquam Photos / George Călin
Tudorel Toader FOTO Inquam Photos / George Călin

Asociaţia Studenţilor în Drept se poziţionează împotriva măsurii propusă de ministrul Justiţiei Tudorel Toader de a interzice potenţialilor candidaţi sub 30 de ani să dea examenul de admitere la Institutul Naţional al Magistraturii (INM), cât şi contra prevederii care îi condiţionează pe concurenţi să aibă cel puţin 5 ani experienţă în domeniul juridic.

„Având în vedere declaraţiile Ministrului Justiţiei, din data de 23.08.2017, pe tema modificării legilor justiţiei, Asociaţia Studenţilor în Drept din cadrul Facultăţii de Drept, Universitatea din Bucureşti face următoarele precizări:

În calitate de asociaţie studenţească reprezentativă, ASD a consultat studenţii Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii din Bucureşti în legătura cu propunerea ce îi afectează în mod direct: introducerea unui prag de vârstă de 30 de ani pentru admiterea în cadrul Institutului Naţional al Magistraturii, alături de condiţia experienţei în altă profesie juridică pentru minimum 5 ani.

Astfel, în urma consultărilor, studenţii facultăţii se poziţionează împotriva unei asemenea schimbări.

Considerăm că o astfel de modificare substanţială a procesul de recrutare a magistraţilor ar trebui să aibă la bază fundamente ştiintifice şi o consultare amplă a tuturor părţilor implicate, realizată într-un mod transparent. O astfel de modificare bruscă aduce riscuri şi poate avea un impact negativ direct asupra sistemului judiciar. De asemenea, în cazul în care se doreşte menţinerea pragului de vârstă, credem că o soluţie bună ar putea fi aplicarea treptată a acestui prag, altfel existând riscul imediat al scăderii calităţii auditorilor de justiţie admişi, ceea ce ar putea fi în contradicţie cu aspectele urmărite prin modificarea legislativă.

Avem încredere că în acest proces legislativ se va urmări eficientizarea sistemului judiciar şi consolidarea independenţei justiţiei“, a transmis Asociaţia Studenţilor în Drept printr-un comunicat de presă.

Ministrul Justiţiei Tudorel Toader  a venit în data de 23 august cu propunerea ca la Institutul Naţional al Magistraturii (INM) să se prezinte la examen doar candidaţii care au vârsta de peste 30 de ani şi 5 ani experienţă în domeniul juridic. Toader a motivat că judecătorul „are în mână ciocanul, are în mână puterea de a decide în legătură cu soarta unui om” şi nu este firesc ca o astfel de decizie să fie luată de un tânăr de 24 de ani. Criteriul vârstei nu exista până în prezent la admiterea la INM.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite