Soţul Alinei Bica, audiat la DNA. Acesta a dat declaraţii în urma denunţului  lui Ovidiu Tender. Dorin Cocoş, dus la audieri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alina Bica se află în arest preventiv fiind acuzată de mai multe fapte de corupţie FOTO Mediafax
Alina Bica se află în arest preventiv fiind acuzată de mai multe fapte de corupţie FOTO Mediafax

Dorin Bica, soţul Alinei Bica, fosta şefă a Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), s-a prezentat la Direcţia Naţională Anticorupţie unde a fost audiat de procurorii anticorupţie cu privire la un denunţ depus de afaceristul Ovidiu Tender. La sediul DNA a fost dus şi Dorin Cocoş pentru a fi audiat.

UPDATE 14.10 Afaceristul Dorin Cocoş a fost dus la sediul DNA pentru a fi audiat de procurori în dosarul disjuns din cel al despăgubirii ilegale de la ANRP, în care este urmărit penal pentru trafic de influenţă şi dare de mită, alături de fosta şefă a DIICOT Alina Bica.

Surse judiciare au precizat că în acest caz va mai fi dus în faţa procurorilor pentru audieri şi Alin Cocoş fiul afaceristului.

Dorin Bica a ajuns la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) în jurul orei 11.15 şi a stat aproximativ 45 de minute, acesta nefăcând declaraţii nici la intrare şi nici la ieşire, în legătură cu citarea sa de către anchetatori.

De asemenea, astăzi a mai fost la DNA şi Dorin Bica, soţul Alinei Bica, care era însoţit de avocat la intrarea în sediul DNA. 

Potrivit unor surse judiciare, acesta ar fi fost chemat pentru a da declaraţii în privinţa unui denunţ al lui Ovidiu Tender. Omul de afaceri le-ar fi spus procurorilor că i-ar fi dat Alinei Bica nişte acţiuni prin intermediului soţului ei. 

Concret, Ovidiu Tender a depus la DNA un denunţ împotriva Alinei Bica, legat de o mită pe care i-ar fi dat-o fostului procuror-şef al DIICOT, sub formă de acţiuni, printr-un intermediar care s-a adresat iniţial soţului Alinei Bica. 

„Probele administrate în cauză până în acest moment al cercetărilor vizează modul în care procurorul şef DIICOT, Bica Alina Mihaela, după preluarea funcţiei, în anul 2013, în urmărirea intereselor inculpatului Tender Ovidiu, de a nu fi condamnat la o pedeapsă cu executare, a dispus măsuri abuzive care să direcţioneze concluziile şi poziţia judiciară a DIICOT în faţa instanţei de judecată de o manieră în care acesta să nu fie pasibil de o pedeapsă cu închisoarea cu executare în regim de detenţie", se arată în referatul procurorilor.

Practic, notează anchetatorii DNA, odată ce a ajuns la conducerea DIICOT, Bica „a înţeles să subordoneze instituţia pe care o conduce interesului inculpatului Tender Ovidiu", în dosarul Romgaz-Interagro. În acest scop, Bica ar fi dispus „măsuri concrete în scopul determinării procurorilor ca, fără nicio rezervă, să pună concluzii contrare gravităţii faptelor dovedite prin probe".

„Pentru a avea certitudinea şi a se asigura că dispoziţia sa abuzivă, flagrant nelegală, va fi executată de către procurorii din subordine, i-a determinat să încheie un document scris, un proces verbal, să-şi asume prin semnătură că vor proceda conform celor dispuse de Bica Alina Mihaela", se mai arată în document. 

Anchetatorii mai spun că, atunci când procurorul din subordine i-au spus că trebuie să lase instanţa de judecată să decidă, dând exemplul că Alexandru Iancu, într-un dosar de acelaşi gen, a primit o pdeapsă de 11 ani închisoare, replica Alinei Bica a fost „nu eşti de acord cu mine?".

Legăturile dintre Bica şi Tender

„Referatul aşa cum a dorit Bica nu a fost depus în instanţă, prin diligenţa procurorilor de pe judiciar. Ulterior instanţa l-a condamnat (pe Tender, n.r.) la o pedeapsă cu executare", mai arată procurorii anticorupţie. Aceştia notează că Bica „a negat faptele reţinute, ca învinuire, în sarcina sa, prezentând derularea evenimentelor în succesiunea pe care a dorit-o, cu elemente extrem de vagi, care nu dau credibilitate afirmaţiilor şi fără legătură cu acuzaţiile".

Alina Bica ar fi declarat în sala de judecată, la Curtea Supremă, când s-a discutat propunerea procurorilor DNA de arestare preventivă a fostei şefe a DIICOT, că ar fi fost ameninţată în timp ce instrumenta, ca procuror DIICOT, dosarul RAFO-Carom al omului de afaceri Ovidiu Tender, conform avocatei sale. 

Udrea, arestată preventiv într-un alt dosar penal

Fosta şefă a DIICOT mai este suspectată într-un dosar privind despăgubirea ilegală de la ANRP a unui teren din Parcul Plumbuita din Capitală. Acesta dosar a fost înaintat magistraţilor.

În acest caz au fost arestaţi Alina Bica, Lăcrămioara Alexandru, fosta şefă a ANRP Crinuţa Dumitrean, preşedintele comisiei care a aprobat despăgubirea, fostul vicepreşedinte al ANAF Dragoş Bogdan şi expertul evaluator Emil Nuţiu, iar Oana Vasilescu, fost vicepreşedinte al ANRP, este cercetată în libertate sub control judiciar, toţi fiind acuzaţi de abuz în serviciu.

Şi ceilalţi foşti membri ai comisiei, printre care şi deputatul UDMR Marko Attila, sunt acuzaţi tot de abuz în serviciu.

Mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Procurorii DNA: Alina Bica a subordonat DIICOT intereselor omului de afaceri Ovidiu Tender

Alina Bica a subordonat DIICOT intereselor lui Ovidiu Tender, a pus procurorii de şedinţă să depună concluzii favorabile în procesul acestuia şi chiar să semneze un proces verbal că vor proceda aşa, arată procurorii DNA în referatul cu propunerea de arestare a fostei şefe a DIICOT.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite