Sorin Oprescu a părăsit Arestul. Condiţia: să poarte sistem electronic de supraveghere. „Nu i-am dezamăgit niciodată pe bucureşteni”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primarul suspendat al Capitalei, Sorin Oprescu este sărutat pe obraz de o femeie, după eliberarea sa din Arestul Capitalei, joi, 29 octombrie 2015. Sorin Oprescu a fost eliberat din arest preventiv după aproape două luni, fiind plasat în arest la domiciliu. FOTO MEDIAFAX
Primarul suspendat al Capitalei, Sorin Oprescu este sărutat pe obraz de o femeie, după eliberarea sa din Arestul Capitalei, joi, 29 octombrie 2015. Sorin Oprescu a fost eliberat din arest preventiv după aproape două luni, fiind plasat în arest la domiciliu. FOTO MEDIAFAX

Curtea de Apel Bucureşti a decis ca Sorin Oprescu, acuzat de o mită de 25.000 de euro, să fie eliberat. Fostul edil a părăsit deja sediul Arestului Capitalei, urmând să fie cercetat în arest la domiciliu, fiind obligat să poarte un sistem electronic de supraveghere, însă Poliţia nu a achiziţionat nici până acum astfel de dispozitive. Decizia este una definitivă şi a fost luată de judecătoarea Viorica Costiniu.

UPDATE Avocatul Viorel Mocanu, unul dintre apărătorii lui Sorin Oprescu, a declarat, joi, că în decizia de înlocuire a măsurii arestului preventiv cu arestul la domiciliu, instanţa a avut în vedere momentul procesual, actele de urmărire penală care se efectuează în prezent, şi care nu-l vizează pe Oprescu, acuzaţiile care îi sunt aduse şi starea de sănătate.

„Acuzaţiile nu sunt de o gravitate atât de mare, deşi cei de la DNA au încercat să insufle acest curent”, a mai spus avocatul, citat de Mediafax.

Întrebat cum comentează decizia instanţei potrivit căreia Sorin Oprescu trebuie să poarte un „sistem electronic de supraveghere”, în condiţiile în care aceste dispozitive lipsesc din dotarea poliţiei, avocatul a spus că edilul nu va încălca în niciun fel obligaţiile stabilite de judecători, arătând că va fi supravegheat de poliţişti la fel ca în toate celelalte cazuri în care s-au dispus o astfel de măsură.

„Ceea ce se menţionează în decizie este ceea ce se menţionează în fiecare decizie de luare a măsurii arestului la domiciliu. Faptul că statul, în speţă poliţia, nu are această brăţară nu este o problemă, un impediment în respectarea obligaţiilor (...) Cu privire la această brăţară, cei de la poliţie vor face un referat că nu au în dotare această brăţară şi îl vor supraveghea aşa cum îi supraveghează şi pe alţi inculpaţi ce au primit arest la domiciliu", a explicat Mocanu.

UPDATE Sorin Oprescu a părăsit Arestul Capitalei în jurul orei 14.45, declarând că nu acum „vrea să-şi vadă de sănătate”.

„Vreau să le mulţumesc tuturor celor care m-au susţinut moral şi prin gesturile pe care le-au făcut. În al doilea rând, vreau să îmi văd de sănătate. Le mulţumesc încă o dată celor care au fost alături de mine”, a spus Oprescu.

Întrebat dacă are ceva să le spună bucureştenilor, aceasta zis: „Să stea liniştiţi că nu i-am dezamăgit niciodată şi să fie convinşi că nu îi voi dezamăgi niciodată”.

De asemenea, întrebat dacă se va retrage din viaţa politică, acesta a precizat că este prea devreme pentru astfel de discuţii.

Lui Oprescu însă nu-i va putea fi pus un sistem electronic de supraveghere deoarece acestea nu au fost achiziţionate nici până în prezent.

Potrivit minutei Curţii de Apel Bucureşti, judecătorii au înlocuit măsura arestării preventive cu cea a arestului la domiciliu, într-un apartament din Sectorul 1 Bucureşti. Decizia este definitivă. 

Obligaţiile

Pe durata arestului la domiciliu Sorin Oprescu trebuie să respecte mai multe obligaţii:

  • să se prezinte în faţa organului de urmărire penală, a judecătorului de drepturi şi libertăţi, a judecătorului de cameră preliminară sau a instanţei de judecată, ori de câte ori este chemat;
  • să nu comunice cu ceilalţi participanţi la comiterea infracţiunii, cu martorii, precum şi cu alte persoane care se stabilesc de organul judiciar;
  • să poarte permanent un sistem electronic de supraveghere.

În baza art.221 alin.6 C. pr. pen. judecătorul de drepturi şi libertăţi, judecătorul de cameră preliminară sau instanţa de judecată, prin încheiere, îi poate permite inculpatului părăsirea imobilului pentru procurarea mijloacelor esenţiale de existenţă şi în alte situaţii temeinic justificate, pentru o perioadă determinată de timp, pentru realizarea unor drepturi ori interese legitime ale acestuia, în baza unei cereri scrise şi motivate.

Care sunt cazurile urgente

Sorin Oprescu are obligaţia să informeze autoritatea desemnată cu supravegherea sa – organul de poliţie în a cărui rază teritorială locuieşte - şi organul judiciar care a luat măsura arestului la domiciliu ori în faţa căreia se află cauza, în situaţia de cazuri urgente şi pentru motive întemeiate când fără permisiunea organului judiciar părăseşte imobilul pe o durată de timp strict necesară.
 

Judecătorii i-au atras atenţia primarului că  în caz de încălcare cu rea-credinţă a măsurii sau a obligaţiilor care îi revin ori există suspiciunea rezonabilă că a săvârşit cu intenţie o nouă infracţiune pentru care s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale împotriva sa, măsura arestului la domiciliu poate fi înlocuită cu măsura arestării preventive, în condiţiile prevăzute de lege.

Acuzaţiile DNA

Primarul suspendat al Capitalei, Sorin Oprescu, a fost arestat preventiv în 6 septembrie, de Tribunalul Bucureşti, la cererea procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Procurorii DNA îl acuză pe Sorin Oprescu de luare de mită, susţinând că în 5 septembrie, în baza unei înţelegeri prealabile cu şeful Administraţiei Cimitirelor şi Crematoriilor Umane (ACCU), Cornel Bogdan Popa, şi cu fostul său şofer Cristian Stanca, zis "Grenadă", a primit de la Popa suma de 25.000 de euro din 60.000 de euro ceruţi de cei doi pentru edil, de la SC Green Line Construct SRL, prin Cristina Giorgiana Gogonea, Teodor Gogonea şi Octavian Alin Petroi, denunţători în dosar. Firma efectua lucrări la Palatul de la Mogoşoaia, iar Oprescu ar fi validat astfel activitatea infracţională a lui Popa şi l-ar fi menţinut în funcţie, susţin anchetatorii.

Cine este judecătoarea Viorica Costiniu

Soţul Vioricăi Costiniu, Florin Costiniu a fost condamnat la patru ani de închisoare cu supendare în dosarul fostului senator PSD, Cătălin Voicu. La două zile de la condamnarea definitivă a fostului magistrat Florin Costiniu, AMR a cerut revocarea din funcţia de judecător de la Curtea Constituţională a lui Daniel Morar .

CSM: Poate judeca dosare de corupţie

Secţia pentru judecători a CSM a stabilit, în septembrie 2011, că magistratul Viorica Costiniu are dreptul să judece în dosarele de corupţie instrumentate de către Direcţia Naţională Anticorupţie. Prin această decizie, Consiliul Superior al Magistraturii răspunde unei sesizări care i-a fost înaintată, lunile trecute, de către procurorii anticorupţie de la DNA, sesizare prin care se cerea analizarea suspiciunilor de imparţialitate care planau asupra judecătoarei Costiniu, din Secţia ll-a Penale a Curţii de Apel Bucureşti.

Solicitarea DNA a fost analizată de inspecţia judiciară, care, cu egalitate de voturi -patru la patru- a concluzionat că, deşi se află într-o aparentă stare de ioncompabilitate, soţia inculpatului Costiniu poate totuşi să participe la soluţionarea dosarelor de corupţie instrumentate de DNA.

Criticile aduse Rodicăi Costiniu

După anul 2000, când a fost desemnată preşedinte al AMR, Viorica Costiniu a intrat în atenţia publică prin criticile la adresa politicii duse de Rodica Stănoiu, ministrul justiţiei în guvernarea Adrian Năstase. În acea perioadă, Costiniu acuza lipsa de independenţă a puterii judecătoreşti şi era văzută drept un magistrat cu vederi reformiste.

Conservatoare la reforme

După 2004, Viorica Costiniu a adoptat o poziţie conservatoare faţă de noile reforme iniţiate de ministrul Monica Macovei, mai ales faţă de cele care vizau reducerea corupţiei din sistemul judiciar, considerându-le inoportune. Aproape nelipsită de la şedinţele CSM, Costiniu a avut mai multe confruntări verbale cu preşedintele Traian Băsescu.
 
I-a eliberat pe SOV şi Popoviciu

În ultimii ani, presa a comentat negativ mai multe decizii ale judecătoarei Viorica Costiniu, printre care eliberarea din arest a lui Sorin Ovidiu Vîntu, anchetat de Parchetul General sau refuzul de a-l aresta pe Puiu Popoviciu, anchetat de DNA. Ca preşedinte onorific al AMR, ea le-a luat apărarea magistraţilor care l-au pus în libertate pe Serghei Gorbunov, autorul unui dublu asasinat la Braşov.
 
Reclamaţia DNA

În fine, în anii trecuţi,  DNA a reclamat-o pe Viorica Costiniu la CSM pentru "rea-voinţă", întrucât a insistat şase luni să primească dosarul "Poşta", înainte ca ancheta să fie finalizată, sub pretextul că trebuie să soluţioneze plângerea făcută de unul dintre învinuiţi împotriva urmăririi penale, deşi, potrivit unei decizii de îndrumare a instanţei supreme, o astfel de plângere trebuie respinsă ca inadmisibilă.

Cel mai recent caz: Adrian Duicu

În ianuarie 2015, dosarul de corupţie al baronului PSD Adrian Duicu a fost restituit la DNA, pentru refacerea rechizitoriului. Decizia a fost luată de judecătoarea Viorica Costiniu. Imediat după publicarea sentinţei, DNA a contestat l Curtea Supremă verdictul, iar judecătorii supreme au arătat că acest rechizitoriu este bun. Procesul lui Adrian Duicu este pe masa judecătoarei Viorica Costiniu.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite