UPDATE Scandalul Bica. Fostele şefe ANRP, reţinute în dosarul în care este arestată şi şefa DIICOT. Urmează deputatul Teodorescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Crinuţa Dumitrean şi Oana Vasilescu, fostul preşedinte şi fostul vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), au fost reţinute, luni, de procurorii anticorupţie în dosarul în care Alina Bica, şefa DIICOT, a fost arestată pentru corupţie. În acest caz se fac cercetări privind despăgubirile pentru un teren supraevaluat cu 61 de milioane de euro.

UPDATE Crinuţa Dumitrean, fosta şefă a ANRP, a fost reţinută pentru 24 de ore de procurorii anticorupţie luni seară pentru infracţiunea abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

Crinuţa Dumitrean va fi prezentată marţi instanţei cu propunerea de arestare preventivă. Cererea DNA va fi discutată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

„La data de 15.03.2011, inculpata Dumitrean Crinuţa-Nicoleta,  în calitate de preşedinte al  Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor, împreună cu ceilalţi membri ai comisiei, prin exercitarea abuzivă a atribuţiilor de serviciu, a aprobat, în unanimitate, raportul de evaluare întocmit de expertul evaluator Nuţiu Emil, prin care a fost stabilită valoarea de 377.282.300 lei pentru un teren în suprafaţă de 13 hectare, situat în Bucureşti, prin supraevaluarea acestuia, ceea ce a condus  la un prejudiciu  de 263.327.559 lei, (echivalentul a 62.548.113 euro, reprezentând supraevaluarea), concomitent cu obţinerea unor foloase necuvenite pentru beneficiarii drepturilor litigioase“, se arată într-un comunicat al DNA.

UPDATE Deputatul Florin Cătălin Teodorescu a părăsit sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie fără a face declaraţii în faţa presei.

DNA a transmis procurorului general al României cererea şi referatul întocmit de procurorii anticorupţie, în vederea sesizării ministrului Justiţiei, pentru a cere preşedintelui Camerei Deputaţilor încuviinţarea reţinerii şi arestării preventive a deputatului Cătălin Teoedorescu, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de abuz în serviciu, se arată într-un comunicat al DNA.

Potrivit procurorilor, în calitatea sa de fost membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor, a săvârşit o infracţiune de corupţie, iar privarea de libertate este necesară pentru înlăturarea unei stări de pericol pentru ordinea publică în scopul asigurării bunei desfăşurări a procesului penal.

UPDATE Oana Vasilescu, fost vicepreşedinte al Comisiei Centrale de Despăgubiri, a fost reţinută pentru 24 de ore de procurorii anticorupţie. Aceasta urmează să fie dusă în faţa instanţei cu propunerea de arestare preventivă.

UPDATE La sediul DNA s-a prezentat şi deputatul Florin Cătălin Teodorescu pentru a fi audiat de procurori.

UPDATE Surse judiciare au precizat că Alina Bica şi Crinuţa Dumitrean s-au susţinut una pe cealaltă în Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor, iar activitatea acestora şi a celorlalţi şapte membri ai comisiei a fost „abuzivă, infracţională”.

Procurorii anticorupţie au emis pe numele Crinuţei Dumitrean un mandat de aducere, aceasta fiind ridicată de poliţişti şi dusă la audieri. 

Potrivit unor surse judiciare. Crinuţa Dumitrean va fi audiată şi i se vor aduce la cunoştinţă învinuirile.

Crinuţa Dumitrean a fost preşedintele ANRE la data faptelor şi, potrivit Regulamentului de funcţionare, era şi preşedinta Comisiei Centrale de Despăgubiri.

De asemenea, astăzi mai sunt aşteptaţi la sediul DNA pentru a fi audiaţi şi deputatul Florin Teodorescu şi Oana Vasilescu, fostă membră a Comisiei de despăgubiri.

În acest caz, procurorii au dispus arestarea preventivă a Alinei Bica, procurorul-şef suspendat al Direcţiei de Investogare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), Lăcrămioara Alexandru, Dragoş Bogdan, fost vicepreşedinte al ANAF, care au făcut parte, şi ei, din comisia care a acordat despăgubirile, şi cel care a evaluat terenul, expertul evaluator Emil Nuţiu. Aceştia sunt acuzaţi tot de abuz în serviciu.

Filmul despăgubirii

Pe 15 octombrie 2014, procurorii DNA s-au autosesizat în cazul reconstituirii frauduloase a unui drept de proprietate asupra unui teren agricol, în suprafaţă de 13.535 de hectare, din zona Plumbuita din Capitală.

Anchetatorii spun că, pe 15 martie 2011, Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul ANRP, din care făceau parte Alina Bica, Lacrămioara Alexandru şi Dragoş-George Bogdan, ar fi aprobat raportul de evaluare, întocmit de expertul Emil Nuţiu. Specialist care, potrivit anchetatorilor, ar fi primit de la Gheorghe Stelian, înainte de efectuarea raportului, între 30.000 şi 100.000 lei, „pentru a supraevalua terenul, iar prin intermediari a fost realizată o intervenţie la nivelul membrilor Comisiei de Stabilire a Despăgubirilor”.

Intervenţia ar fi venit, potrivit unor surse judiciare, de la omul de afaceri Dorin Cocoş, care, la rândul său, ar fi cerut 10 milioane de euro pentru sprijinul pe care i l-ar fi acordat omului de afaceri.

Implicarea fostului soţ al Elenei Udrea a fost confirmată de depoziţia unui martor. „Dorin Cocoş a garantat că totul va fi bine. După ce s-a nominalizat un evaluator, Stelian i-a dat un plic cu 100.000 lei. La momentul la care evaluatorul a finalizat raportul, valoarea totală a terenului a ajuns la aproximativ 377.000.000 lei, şi Dorin Cocoş a cerut 10.000.000 euro, în mai multe tranşe, pentru a interveni pe lângă factori de decizie din cadrul ANRP în vederea soluţionării dosarului”, a spus martorul.

Evaluare măsluită

Cheia întregii afaceri a fost raportul de evaluare măsluită a terenului din Parcul Plumbuita. „Membrii Comisiei, luând la cunoştinţă de concluziile raportului de evaluare a terenului, nu au constatat că expertul evaluator a supraevaluat terenul respectiv, de la 113.954.741 lei, valoare reală a terenului, la 377.282.300 lei, valoarea unui teren asemănător situat într-o zonă centrală a Capitalei”, notează anchetatorii în actele aflate la dosar.

Procurorii susţin că, la şedinţa din martie 2014, când a fost prezent şi expertul evaluator Emil Nuţiu, Alina Bica „a făcut un elogiu profesionalismului evaluatorului, considerând că raportul de evaluare este corect întocmit, iar suma stabilită era justificată”. Toate aceste sugerări ar fi fost făcute pentru ca ceilalţi membri ai comisiei să nu pună la îndoială veridicitatea actelor expertizei. Mai mult, surse judiciare au precizat pentru „Adevărul“ că, în schimbul acestor intervenţii, Bica ar fi primit un teren în Snagov, pe care ulterior l-ar fi vândut, iar banii i-ar fi împărţit cu Dorin Cocoş.

Astfel, comisia a aprobat acel raport, iar Gheorghe Stelian a obţinut titluri de conversie în acţiuni la Fondul Proprietatea, listat la bursă din data 25 ianuarie 2010, în valoare de 377.282.300 de lei, echivalentul a 89.426.189 de euro. În urma acestei decizii, procurorii anticorupţie susţin că prejudiciul creat statului român a ajuns la peste 60 de milioane de euro, reprezentând supraevaluarea terenului.

Alte trei persoane în arest

Alături de Bica, în spatele gratiilor au mai ajuns Lăcrămioara Alexandru, Dragoş Bogdan, fost vicepreşedinte al ANAF, ambii membri ai comisiei care a acordat despăgubirile, dar şi cel care a evaluat terenul, expertul Emil Nuţiu.

Toţi au fost acuzaţi de abuz în serviciu. Decizia dată de magistraţii Curţii Supreme nu este definitivă şi poate fi contestată la aceeaşi instanţă.
În cazul omului de afaceri Gheorghe Sterian, anchetatorii au considerat că acesta poate fi cercetat, pe toată perioada anchetei, sub control judiciar. El este acuzat de complicitate la abuz în serviciu.

De asemenea, în cazul lui Sergiu Ionuţ Diacomatu, membru în cadrul comisiei din ANRP, cercetat şi el pentru abuz în serviciu, s-a dispus aceeaşi măsură. În cazul în care aceştia vor fi găsiţi vinovaţi, riscă până la şapte ani de închisoare.

DNA vrea arestarea lui Marko Attila

Şi deputatul UDMR Marko Attila ar putea ajunge în arest preventiv. Procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a transmis procurorului general al României cererea şi referatul întocmit de procurorii anticorupţie, în vederea sesizării ministrului Justiţiei, pentru a cere Camerei Deputaţilor încuviinţarea reţinerii şi arestării preventive a parlamentarului. Marko este acuzat de abuz în serviciu, după ce a luat parte la aprobarea raportului întocmit de către evaluatorul Emil Nuţiu.

Pentru a susţine cererea, anchetatorii notează că „din probele administrate rezultă suspiciunea rezonabilă că inculpatul a săvârşit o infracţiune de corupţie, iar privarea de libertate este necesară pentru înlăturarea unei stări de pericol pentru ordinea publică în scopul asigurării bunei desfăşurări a procesului penal. În acest sens, trebuie avute în vedere gravitatea faptelor, modul şi circumstanţele de comitere a acestora, anturajul şi mediul din care provine inculpatul, antecedentele penale şi celelalte împrejurări privitoare la persoana acestuia”.

Cine sunt protagoniştii afacerii

Alina Bica a fost numită la conducerea DIICOT în mai 2013, prin decret prezidenţial, la propunerea ministrului interimar de atunci al Justiţiei, premierul Victor Ponta. Este procuror din 1996, când a intrat în magistratură la Parchetul Sfântu Gheorghe. În 2003 avansează la Parchetul instanţei supreme, la Serviciul de Combatere a Marii Criminalităţi Economice, devenit ulterior DIICOT. Între 2009 şi 2012 a fost secretar de stat în Ministerul Justiţiei, făcând parte din comisiile care au lucrat la noile coduri penale.

Stelian Gheorghe, cel favorizat de Alina Bica, este patronul firmei Steda Residence, care se ocupă cu lucrări de construcţii de clădiri rezidenţiale şi nerezidenţiale. Totodată, acesta este proprietarul unui hotel de cinci stele din staţiunea Mamaia. Iniţial, hotelul fusese cumpărat, la licitaţie, de către un oarecare Silviu Iordache, persoană fizică din Bucureşti, proprietar de club şi colaborator al unor societăţi imobiliare. Presa relata în 2012 că Iordache ar fi fost doar paravanul adevăratului patron, Stelian Gheorghe, al cărui nume se regăseşte în firma nou – înfiinţată, care a preluat Hotelul Mamaia.

Mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Alina Bica, suspendată din funcţie. Ea va putea lucra în cadrul Parchetului General

Secţia de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a decis, luni dimineaţă, suspendarea din funcţie Alinei Bica până la soluţionarea definitivă a dosarului în care aceasta este anchetată pentru corupţie. Cu toate acestea, ea va putea lucra în cadrul Parchetului General.

Anticorupţia a arestat crima organizată. Alina Bica, după gratii pentru următoarele 30 de zile

Şefa DIICOT, Alina Bica, alături de alte trei persoane, a fost arestată de DNA după ce comisia din cadrul Autorităţii de Restituire a Proprietăţilor, din care procurorul făcea parte în anul 2011, ar fi acordat ilegal despăgubiri pentru un teren supraevaluat din Capitală.

Presa internaţională, despre arestarea şefei DIICOT: ironia luptei anticorupţie

Principalele agenţii străine au relatat la rândul lor ştirea despre reţinerea şi apoi arestarea şefei Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), Alina Bica, pentru abuz în serviciu. Principalul mesaj: arestarea şefei DIICOT de colegii ei procurori, ironia luptei anticorupţie în România.

Şefa DIICOT, arestată pentru 30 de zile, şi-a dat demisia. Dorin Cocoş, implicat în dosarul Alinei Bica: la el ar fi ajuns 10 milioane de euro

Şefa DIICOT, Alina Bica, a fost arestată, sâmbătă dimineaţă, de instanţa supremă, în dosarul de corupţie în care este cercetată pentru abuz în serviciu, după despăgubirea acordată pentru un teren supraevaluat din Capitală de o comisie de la ANRP din care procurorul a făcut parte. Alina Bica şi-a dat demisia de la şefia DIICOT, dar şi din funcţia de procuror.

      

Cum a ajuns restituirea proprietăţilor o afacere înfloritoare pentru mafia samsarilor şi pentru şefii ANRP. România, devalizată de retrocedări

Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), o instituţie care ar fi trebuit să vină în sprijinul celor cărora le-au fost confiscate averile de regimul comunist, s-a transformat într-o rampă de lansare a mii de tunuri imobiliare. Cu sprijin din interiorul ANRP, samsarii imobiliari au reuşit să cumpere dosare de retrocedare de la foştii proprietari şi să încaseze de la statul român sume de ordinul zecilor de milioane de euro.

Cum comentează foştii miniştri ai Justiţiei cazul Bica. „E şocant!“

Foştii miniştri ai Justiţiei, Monica Macovei şi Cătălin Predoiu, au un mesaj clar cu privire la ancheta DNA în care este implicată şefa DIICOT, Alina Bica: Justiţia să meargă până la capăt!

Averea declarată a Alinei Bica, şefa DIICOT, reţinută pentru fapte de corupţie: un teren, un apartament, o maşină şi bijuterii de 9.000 de euro

Ultima declaraţie de avere depusă de Alina Bica, procurorul-şef al DIICOT, reţinută joi seară pentru fapte de corupţie, nu este una foarte stufoasă: un teren, un apartament, o maşină, bijuterii, dar şi patru credite bancare.

Alina Bica, procurorul-şef al DIICOT, a fost reţinută într-un dosar de corupţie. CSM a refuzat să dea aviz pentru arestarea acesteia

Alina Bica, şefa Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), a fost reţinută în această seară de colegii ei de la DNA, fiind acuzată de abuz în serviciu. Procurorii nu vor putea însă să ceară arestarea acesteia deoarece Consiliul Superior al Magistraturii a refuzat să dea un aviz în acest sens, aprobând doar plasarea magistratului în arest la domiciliu. Acest gest este o premieră în justiţie.

Elena Udrea: „Nu ştiu nimic despre cazul retrocedărilor supraevaluate în care ar fi implicaţi Alina Bica şi Dorin Cocoş“

Într-o postare pe Facebook, Elena Udrea se delimitează de acuzaţiile care i se aduc în dosarul retrocedărilor şi speră că prietena ei, Alina Bica, îşi va demonstra nevinovăţia.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite