UPDATE Retragerea americanilor din Afganistan s-ar putea face prin România. Astăzi la Washington se discută acordul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Soldaţii americani din Afganistan s-ar putea retrage în 2014 prin România
Soldaţii americani din Afganistan s-ar putea retrage în 2014 prin România

Soldaţii americani ar putea tranzita România la retragerea lor din Afganistan, potrivit unor oficiali de la Pentagon. România este gata să încheie un acord ce ar permite armatei Statelor Unite să utilizeze baza aeriană din Constanţa ca punct de tranzit pentru cei peste 50.000 de militari americani care se vor întoarce acasă din Afganistan, anul viitor. Preşedintele Băsescu suţine chiar că există deja un acord de principiu cu SUA.

UPDATE Preşedintele Traian Băsescu a confirmat vineri că România se află în discuţii avansate şi avem acord de principiu pentru ca repatrierea trupelor americane din Afganistan să se facă prin România.

“E un proces ce va depăşi cu mult mandatul şi importanţa sitului de la Deveselu, transferul trupelor din Afganistan, vorbim de toată tehnica de luptă a SUA de acolo, din punct de vedere logisitic, în portul Constanţa, pe care il vrea Mazăre. Este vorba de proiectul F16, mai sunt de discutat lucruri, protecţia sitului de la Deveselu, protecţia militarilor în tranzit. Ministrul Apărării, din câte ştiu, azi sau mâine e la Pentagon. Acordul de principiu e dat, dar trebuie stabilite datele tehnice. Sunt lucruri care exced mandatul meu, el se termină”, a explicat Băsescu la B1 .

Acordul ar permite Statelor Unite să rezolve una din problemele logistice cele mai importante. În prezent, armata americană foloseşte pentru logistică baza de la Manas, din Kîrgîzstan, însă contractul expiră în iulie 2014. 

Din această cauză, ei doresc să transfere activităţile de la baza din România. 

Acordul va fi discutat vineri la Washington. În prezent, la baza Mihail Kogălniceanu sunt staţionaţi doar cinci militari americani.

"Ultimele detalii sunt în curs de finalizare", a precizat un membru al Pentagonului sub protecţia anonimatului. Logistica retragerii americane din Afganistan este 'incredibil de complexă ca o piesă cheie a unui puzzle', a adăugat acesta. Dacă acordul va fi încheiat, baza aeriană Mihail Kogalniceanu va deveni principalul punct de tranzit pentru soldaţii americani care se întorc din Afganistan.

La Manas se afla aproximativ 1.500 de persoane. Baza a fost un subiect fierbinte în ultimele luni pentru americani, din cauza chiriei cerute şi a tulburărilor politice din Asia Centrală. Peste 51.000 de soldaţi americani sunt dislocaţi în Afganistan

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite