Reportaj emoţionant BBC despre cei 350.000 de copii părăsiţi ai României

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Până la 350.000 de copii din România au cel puţin un părinte plecat să lucreze în străinătate, arată estimările organizaţiei Salvaţi Copiii, citate de BBC, care a realizat un reportaj în care trage un semnal de alarmă în legătură cu traumele pe care le pot suferi aceşti copii.

Jurnalişti britanici au mers în oraşul Negreşti, din judeţul Vaslui, unde, la Colegiul Tehnic, circa 200 din cei 1.200 de elevi au cel puţin un părinte plecat în străinătate.  

„La Negreşti, de exemplu, din 7.000 de oameni, numai circa 900 au un loc de muncă. Ei preferă să lucreze în străinătate, unde sunt plătiţi mai bine şi au şanse mai bune de a-şi întreţine familia“ rămasă în ţară, explică directorul adjunct al Colegiului Tehnic din Negreşti, Liviu Popa.

„Principala problemă este că unii (dintre copiii ai căror părinţi pleacă să lucreze în străinătate - n. red.) renunţă la şcoală. Unii intră în tot felul de situaţii dificile, precum droguri, chiar şi prostituţie, alţii devin violenţi fiindcă le lipseşte atenţia părinţilor“, a explicat Popa.

„Este, în primul rând, vina Guvernului, pentru că nu face suficiente pentru a dezvolta această zonă. Nu pot judeca părinţii pentru că pleacă în străinătate, pentru că este normal să încerci să faci ce este mai bine pentru familia ta“, a adăugat el.

În Negreşti, rata şomajului este de circa 80%, iar aproximativ 3.000 de oameni au plecat în ultimii 20 de ani.

Problema copiilor lăsaţi în urmă de părinţii plecaţi la muncă este o problemă atât de pregnantă încât ONG-ul Salvaţi Copiii a deschis 17 birouri în ţară pentru a ajuta aceşti minori, dintre care unul la Negreşti.

Copiii ai căror părinţi sunt plecaţi se confruntă cu numeroase probleme, de la unele „minore, precum autoizolarea, dificultăţi de comunicare, până la probleme psihologice severe. Din păcate există cazuri tragice printre ei. Din fericire numai câteva, sunt excepţii“, a explicat Leonard Andreescu, de la Salvaţi Copiii.

Mai mulţi copii care merg la centrul din Negreşti mărturisesc că le este dor de părinţii lor, dar înţeleg de ce au plecat aceştia.

„Este destul de deprimant uneori. Aveam o relaţie mai bună cu mama mea, care este în străinătate. Iar acum, că stau cu tatăl meu, este... Pentru că mă cert des cu tatăl meu. Este în regulă, pentru că mă iubeşte, ştie cum să aibă grijă de mine, dar nu este ... Sunt mai apropiată de mama mea”, spune Adelina Radu-Creţu.

„I-aş spune că o iubesc şi că vreau să o văd mai des”, adaugă fata cu ochii în lacrimi.

Pentru Emma Butnaru Apostu, în vârstă de 18 ani, faptul că cei doi părinţi ai săi, plecaţi la muncă în Anglia, îi trimit bani i-a permis să îşi continue studiile. „Nu este atât de bine. Am nevoie de ei, dar mă sprijină şi vorbesc cu ei în fiecare zi şi, chiar dacă sunt departe, e ca şi cum ar fi lângă mine“, mărturiseşte fata.

Mama Emmei, Emilia, care lucrează de trei ani în Marea Britanie, spune că i-a fost greu când şi-a lăsat fiica singură în ţară, dar nu se simte vinovată, pentru că astfel îi poate oferi o viaţă mai bună copilului său.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite