Radu Pricop, ginerele lui Traian Băsescu, urmărit penal şi pentru instigare la fals

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Radu Pricop este cercetat sub contol judiciar FOTO Mediafax
Radu Pricop este cercetat sub contol judiciar FOTO Mediafax

Radu Pricop, ginerele fostului preşedinte Traian Băsescu, va fi urmărit penal şi pentru instigare la fals în declaraţii. Asta după ce procurorii anticorupţie au extins urmărirea penală pe numele acestuia în dosarul în care este cercetat şi Sergiu Lucinschi, fiul fostului preşedinte al Republicii Moldova.

Concret, procurorii Direcţiei Naţional Anticorupţie (DNA) arată că, „în perioada decembrie 2014 - martie 2015, Radu Pricop, în contextul unor discuţii, i-a oferit inculpatului Lucinschi Sergiu ca soluţie pentru obţinerea unei sume de 2.000.000 euro de la un om de afaceri, încheierea cu acesta din urmă a unui contract de împrumut”.

Mai exact, Sergiu Lucinschi trebuia să declare în faţa notarului public că, în perioada 2008-2010, i-ar fi dat omului de afaceri suma respectivă, cu titlu de împrumut.

Astfel, prin această acţiune Radu Pricop l-ar fi instigat pe Lucinschi să comită infracţiunea de fals în declaraţii, pe 17 martie 2015, cu ocazia încheierii contractului respectiv.

Radu Pricop a fost pus sub control judiciar în acest dosar, fiind cercetat iniţial doar pentru complicitate la şantaj.

„Inculpatul Pricop Radu Petru a uzat de calitatea de avocat în săvârşirea faptei reţinute în sarcina sa, rezultând că, deşi iniţial a oferit personal inculpatului Lucinschi Sergiu „consultanţă juridică” conţinând elemente contrare legii, ulterior, pentru a masca participaţia la săvârşirea infracţiunii, a procedat la interpunerea, în relaţia cu inculpatul Lucinschi Sergiu a altor persoane, pentru a disipa eventuala răspundere penală, transmiţând prin intermediul acestora, lui Lucinschi Sergiu, informaţiile necesare obţinerii sumei de bani necuvenite”, arăta DNA pe 3 aprilie.

Ginerele lui Traian Băsescu, acuzat de complicitate la şantaj

În acest dosar, omul de afaceri Sergiu Lucinschi este acuzat de şantaj, trafic de influenţă, fals în declaraţii şi instigare la fals, Constantin Comăneanu, ofiţer de poliţie la DIICOT, de luare de mită, iar procurorul DIICOT Remus Tudoran Jurj şi Radu Pricop, ginerele lui Traian Băsescu, de complicitate la şantaj.

Potrivit procurorilor anticorupţie, în perioada decembrie 2014 - martie 2015, Sergiu Lucinschi, ajutat de avocatul Radu Pricop şi de procurorul Remus Tudoran Jurj, l-ar fi constrâns pe omul de afaceri Alexandru Horpoş să îi dea patru milioane de euro, pentru a-şi retrage o plângere formulată la DIICOT, care face obiectul unui dosar penal, pentru mai multe infracţiuni, printre care şi gestiune frauduloasă.

De asemenea, inculpatul i-ar fi promis omului de afaceri că va face demersurile necesare astfel încât să fie schimbată încadrarea juridică a tuturor faptelor în infracţiunea de „gestiune frauduloasă”, pentru care, la retragerea plângerii prealabile, ancheta încetează.

Anchetatorii mai spun că în perioada ianuarie 2015-martie 2015, Remus Tudoran Jurj, în calitate de procuror DIICOT, având în instrumentare două dosare penale care îl priveau pe acelaşi om de afaceri, l-a sprijinit în mod constant pe Sergiu Lucinschi, prin dirijarea unor momente ale anchetei penale într-o manieră fie favorabilă, fie nefavorabilă omului de afaceri cercetat, în funcţie de cum decurgeau discuţiile pentru remiterea banilor.

Astfel, pe 19 februarie 2015, procurorul DIICOT Jurj ar fi emis, cu încălcarea dispoziţiilor legale, o ordonanţă prin care i-a permis omului de afaceri părăsirea pentru cinci zile a teritoriului României, cu destinaţia Zambia.

Ulterior, pe 6 martie 2015, cu prilejul prelungirii măsurii controlului judiciar în cazul omului de afaceri, într-una dintre cauze, procurorul Jurj Tudoran i-ar fi spus acestuia că are în lucru şi alt dosar penal şi că, dacă cele sesizate se vor confirma, va lua măsurile care se impun.

„Vrei tu neapărat să mă spitalizezi la nebuni?”

Potrivit DNA, Sergiu Lucinschi s-ar fi folosit de numele tatălui său şi de cel al şefului procuraturii din Republica Moldova pentru a-l asigura pe omul de afaceri Alexandru Horpoş de intervenţia sa la procurorul DIICOT Remus Jurj, care instrumenta două dosare în care Horpoş era vizat.

„Denunţătorul i-a explicat inculpatului Lucinschi Sergiu că el are conturile şi imobilele puse sub sechestru şi că aceste măsuri ar trebui ridicate pentru a face rost de banii solicitaţi, replica inculpatului Lucinschi Sergiu fiind în sens pozitiv. Într-o întâlnire ulterioară, inculpatul Lucinschi Sergiu a afirmat că tatăl său a făcut toată «combinaţia» (tatăl său fiind numitul Petru Lucinschi, fostul preşedinte al Republicii Moldova), şi că el va merge la Chişinău pentru a mai vorbi cu acesta, iar că de luni «îi va da semne procurorul» (Remus Jurj, urmărit penal în acest dosar - n.r.)”, noteză procurorii DNA.

Anchetatorii au inclus în documentele dosarului şi un mesaj sms cu conţinut ameninţător, trimis pe 16 februarie de Sergiu Lucinschi: „Adi, saluti! Vrei tu neapărat să mă spitalizezi la nebuni? Am şi eu o limită, te rog să nu-ţi baţi joc că nu este bine. Sună-mă cu un răspuns concret pentru mâine”. 

O zi mai târziu, Lucinschi şi Horpoş s-ar fi întâlnit din nou, iar discuţia a vizat aceleaşi aspecte legate de remiterea sumei de bani cerute, care reprezenta practic o condiţionare a retragerii plângerii penale formulate de Lucinschi la DIICOT. În cadrul acestei întâlniri, Sergiu Lucinschi ar fi exercitat o presiune mai accentuată asupra lui Horpoş, care, la rândul său, ar cerut încă o dată să primească „un semn”.

Întrebat de Alexandru Horpoş despre motivele pentru care i-a făcut plângere penală la DIICOT, Sergiu Lucinschi l-a asigurat că o va „şterge”, cu condiţia ca şi Horpoş să facă un pas, arătând că nu are nevoie „de sângele lui".

În documentele citate se mai arată că, pe 19 februarie, Alexandru Horpoş a mers la DIICOT, fiind chemat de procurorul de caz Remus Jurj, cu care însă nu a discutat despre dosarul în care este inculpat, ci pentru a-i spune acestuia de ce a fost anterior la DNA. Procurorul Jurj i-ar fi spus lui Horpoş că într-o agendă a omului de afaceri, ridicată la percheziţiile din decembrie 2014, a găsit însemnări cu numele unor persoane, printre care şi numele „Jurj”, lângă însemnarea „DNA”.

„Explicaţiile date de denunţător se pare că l-au liniştit pe procurorul Jurj-Tudoran Remus, Horpoş Alexandru arătându-i că a fost la un procuror DNA pentru a da relaţii într-o cauză privind un director din Primăria Capitalei şi pentru a formula o plângere privind unele lucrări la DN6", se mai arată în documentele citate.

Ulterior, pe 6 martie, Horpoş fost chemat de procurorul Remus Jurj pentru prelungirea măsurii controlului judiciar în dosarul Straco. Cu acea ocazie, conform înregistrării discuţiei purtate în mediul ambiental, Remus Jurj a adus în discuţie faptul că are în lucru şi dosarul având ca obiect plângerea penală formulată de Petru Lucinschi (Genesis).

„Partea respectivă va sta tot timpul cu cerere pe noi să-i comunicăm stadiul dosarului, de ce nu am făcut, de ce nu am luat măsuri asigurătorii ... dacă se susţine plângerea, se preconizează cumva măsurile care se impun pe ... aşa. Dar, pe de altă parte, nici dumneavoastră să nu aveţi un ... un afront împotriva persoanei respective ca nu cumva să ... eu aş avea un alt interes în cauză", conform documentelor citate.

Anchetatorii susţin că aceste afirmaţii au fost percepute de denunţătorul Alexandru Horpoş ca o presiune exercitată asupra sa pentru a-l determina să răspundă solicitărilor formulate de Sergiu Lucinschi.

Horpoş, arestat la domiciliu în dosarul în care este implicat şi Dan Besciu

Alexandru Horpoş a fost arestat la domiciliu în decembrie 2014, în dosarul DIICOT în care este cercetat şi Dan Besciu, asociat şi administrator la Euroconstruct 98 Trading, pentru fapte de evaziune, spălare de bani şi delapidare cu un prejudiciu de aproximativ 34 de milioane de lei.

Curtea Supremă a dispus atunci măsura arestului la domiciliu pentru Dan Besciu, asociat şi administrator la SC Euroconstruct 98 Trading SRL, Josef Hornegger, administratorul SC Swietelsky Construcţii Feroviare SRL, Alexandru Horpoş şi Vlad Ionel Vameşu, asociaţi şi administratori ai SC Straco Group SRL. Ulterior, în ianuarie 2015, măsura arestului la domiciliu a fost înlocuită pentru Horpoş şi ceilalţi trei inculpaţi cu controlul judiciar.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite