Puiu Popoviciu, milionarul discret care fuge de puşcărie. Afaceristul a construit Mall Băneasa şi a adus IKEA în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Puiu Popoviciu
Puiu Popoviciu

Milionarul Puiu Popoviciu este cel mai recent nume de afacerist care încearcă să fenteze închisoarea. Justiţia l-a condamnat definitiv pe acesta la 7 ani de închisoare. El are o avere estimată la 340-360 milioane de euro.

Puiu Popoviciu, condamnat definitiv, miercuri, la şapte ani de închisoare în dosarul "Ferma Băneasa", a fost dat în urmărire internaţională, după ce Curtea de Apel Bucureşti a admis solicitarea poliţiştilor cu privire la eliberarea unui mandat european de arestare pe numele omului de afaceri, au declarat pentru News.ro oficiali din Poliţie. Decizia a fost luată joi după-amiază.

Gabriel Aurel „Puiu” Popoviciu (58 de ani) nu a fost găsit miercuri seara la domiciliul din Bucureşti, atuci când oamenii legii au venit să-l încarcereze pentru a executa condamnarea de 7 ani de închisoare primită în dosarul fermei „Băneasa”. Poza şi datele lui Popoviciu au fost publicate pe site-ul Poliţiei Române la rubrica „Persoane urmărite”. Surse judiciare au explicat că milionarul ar fi părăsit ţara la începutul lunii iunie, când ar fi plecat la Londra. La acea dată nu exista interdicţia pentru acesta de a ieşi de pe teritoriul României. Surse din Poliţie au precizat că ultimul domiciliu declarat de acesta figurează la Monaco.

Popoviciu este unul dintre cei mai discreţi, dar şi influenţi, investitori imobiliari din România. Publicaţiile cu profil economic îl consideră drept cel mai mare proprietar de spaţii comerciale din Bucureşti. Cu o avere de 340-360 milioane de euro, el ocupă locul 8 în Top 300 Capital, ediţia 2016.  Este fiul lui Aurel Popoviciu, profesor la Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară (USAMV) din Bucureşti. Fostul rector al USAMV, Ioan-Niculae Alecu, condamnat la 6 ani în dosarul fermei „Băneasa”, a fost elevul lui Aurel Popoviciu.  Universitatea este cea care a pus la dispoziţie un teren de 224 hectare pentru Băneasa Shopping Center, prin intermediul Băneasa Investments. Cea mai mare afacere a lui Popoviciu, care i-a adus şi procesul penal. Băneasa Shopping Center are o valoare totală estimată la peste 2 miliarde de euro.

Imperiul imobiliar

Milionarul este căsătorit din 1980 cu Doina, fiica lui Ion Dincă, zis „Teleagă”, fost prim-vicepremier în regimul comunist. Imediat după Revoluţie, Popoviciu a emigrat în Statele Unite ale Americii, stabilindu-se la New Jersey, însă a revenit ulterior în ţară pentru a dezvolta afaceri. Împreună cu celălalt ginere al lui Ion Dincă, Nicolae Badea, milionarul a înfiinţat după 1989 ComputerLand, una dintre primele companii IT&C. Ulterior s-a implicat în alte firme, precum Băneasa Investment, hotelurile Howard Johnson, Grand Plaza, Ramada Plaza şi Ramada Parc, Casa Doina, Alltrom, IKEA, Pizza Hut, KFC. 

În pofida imperiului său imobiliar, numele lui Puiu Popoviciu nu apare ca acţionar direct la nicio firmă din portofoliu, majoritatea afacerilor sale fiind derulate prin intermediul unui offshore cipriot, Tatika Investements, sau a mamei sale, Ligia Popoviciu, despre care presa a scris că ar fi fost croitoreasa Elenei Ceauşescu. Pe numele lui, DNA a descoperit în 2013 doar şase imobile, asta deşi, în 2003, Popoviciu era bine înfipt în Top 300 Capital, cu o avere de 100 de milioane de euro.Este vorba de două apartamente luxoase, aflate în zona ultracentrală a Capitalei, şi patru spaţii comerciale, aflate într-un imobil din centrul Bucureştiului.

Puiu Popoviciu a dat dovadă de aceiaşi prudenţă şi în afacerea „Băneasa”. În iulie 2002, el a fost numit administrator şi de vicepreşedinte al AGA al Băneasa Investments, înfiinţată în 2000. „Este prima oară când Popoviciu Gabriel - Aurel deţine o funcţie oficială într-o societate parte a mecanismului care era gândit de el. Până în acest moment, Popoviciu coordona activitatea societăţii prin intermediul lui Bejenaru Andrei- Mihai, omul său de încredere care făcea legătura cu Alecu Ioan - Niculae”, subliniază, în rechizitoriu, procurorii DNA. Bejenaru a fost şi reprezentantul off-shore-urilor care controlau Băneasa Investments. Bejenaru a fost condamnat definitiv la 6 ani în acest caz.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite