Transportatorii ameninţă că blochează drumurile din toată ţara. Mitinguri de amploare anunţate în marile oraşe şi în faţa Guvernului. Calendarul protestelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 50.000 de transportatori vor protesta, săptămâna viitoare, în toată ţara, nemulţumiţi că piraţii din transporturi le fac concurenţă neloială. Protestatarii vor să vină inclusiv la Bucureşti, în Piaţa Victoriei.

UPDATE Federaţia Operatorilor Români de Transport (FORT) solicită Guvernului să revină la nivelul accizei din luna august şi anunţă că, începând cu luna ianuarie, va începe acţiuni de protest, se arată într-un comunicat, remis miercuri Agerpres. 
Potrivit FORT, pragul de 6 lei/litru carburant riscă să fie atins în preajma Sărbătorilor atât din cauza creşterii constante a cotaţiilor barilului cât şi din cauza apetitului furnizorilor pentru scumpiri în această perioadă. 
„Preţurile carburanţilor urcă vertiginos în timp ce Guvernul evită să comunice două adevăruri: încasările din acciza aferentă carburanţilor au scăzut exact cum s-a întâmplat şi în perioada 2014-2016, preţurile la raft au crescut chiar dacă transportatorii nu au transferat în tarif creşterea costurilor operaţionale. După trei luni de la intrarea în vigoare a celei mai proaste modificări fiscale, Guvernul nu a oferit pieţei de transport un răspuns clar cu privire la returnarea accizei şi se bazează în continuare pe consumul pieţei active în condiţiile în care peste 90% din motorina utilizată de transportul internaţional este alimentată din surse aflate în afara graniţelor României“, precizează FORT. 

Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR) a anunţat, miercuri, că a obţinut autorizaţie pentru organizarea unor proteste, pe 13 decembrie în Bucureşti şi în toate marile oraşe din ţară. Apoi, pe 20 decembrie 2017, din toată ţara se vor deplasa coloane de maşini către Bucureşti, pentru un miting în faţa Guvernului, în vederea respectării legislaţiei în vigoare.

„Transportatorii rutieri aduc anual 4,7% din PIB-ul României, dar pirateria din acest sector de activitate va scădea dramatic acest procent. Cerem doar respectarea legilor, nu cerem bani, nu cerem facilităţi sau subvenţii. Le răspundem celor care se acuză reciproc de interese în eliminarea pirateriei din Transporturi, amintind faptul că singurul premier al României care a semnat un protocol cu transportatorii şi l-a respectat a fost Emil Boc , în anul 2010. Ordonanţa 34 din 2010 ar fi trebuit să elimine pirateria din transporturi, însă după numai câteva luni de la adoptarea acesteia, parlamentarii au modificat-o, astfel încât să nu se mai poată aplica. Mai mult, în anul 2015, Lucian Şova a introdus în lege sintagma „în mod repetat”, astfel încât organismele de control nu pot aplica legea decât dacă demonstrează că cei prinşi în trafic au mai făcut transport ilegal de persoane şi nu sunt la prima abatere – lucru care elimină, practic, posibilitatea de a interveni pentru eliminarea pirateriei din transportul rutier. Nu discutăm de interese politice, ci de respectarea legii în România“, se arată într-un comunicat al COTAR.

Apel către premierul Tudose

Transportatorii îi reamintesc premierului Mihai Tudose că este garantul respectării legii în România şi îi cer să rezolve de urgenţă această situaţie. În caz contrar, taximetriştii şi trasportatorii rutieri de persoane vor ieşi în stradă, în Bucureşti şi în marile oraşe, pe 13 decembrie, iar dacă nici atunci nu se va respecta legislaţia în vigoare, pe data de 20 decembrie vor veni toţi transportatorii în Capitală, pentru un miting de amploare, în Piaţa Victoriei.

„Nu vrem ca datele 13 sau 20 decembrie să rămână în istorie, având în vedere numărul mare de nemulţumiţi care ni s-ar putea alătura la acţiunea de protest din faţa sediului Guvernului. În Bucureşti sunt 10.260 de licenţe de taxi, la care se adaugă încă 60.000 din celelalte oraşe ale ţării, 40.000 de operatori de curse regulate şi circa 20.000 de transportatori de colete, pirataţi şi ei de aceleaşi platforme. Dacă luăm în calcul faptul că UBER şi alte firme nelicenţiate şi neautorizate au trecut deja la transport de marfă şi colete, toate aceste domenii de activitate vor fi grav afectate. Nu înţelegem cum unii trebuie să respecte prevederile legale, în timp ce alţii îşi pot desfălura activitatea în ilegalitate. În urma întâlnirii pe care am avut-o luni, 4 decembrie, cu Primarul General, Gabriela Firea, Primăria Capitalei a răspuns în modul cel mai firesc solicitărilor noastre care exprimă cerinţele transportatorilor autorizati: eliminarea concurenţei neloiale, practicate prin sistemele de aplicaţii online ce oferă servicii ilegale de taximetrie. Primarul General ne-a garantat că vor fi luate toate măsurile legale, astfel încât legislaţia de specialitate în vigoare să fie respectată de toţi cei care practică activitatea de taximetrie, transport persoane în Capitală”, a declarat Vasile Ştefănescu, preşedinte COTAR.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite