Protectoarea lui Dragnea, Alina Ghica, vrea la Curtea Supremă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Adevarul
FOTO Adevarul

Vicepreşedintele Curţii de Apel Bucureşti şi fost preşedinte al CSM, judecătoarea Alina Ghica, s-a înscris în concursul de la CSM pentru un post de magistrat la Curtea Supremă. Demersul acesteia vine la scurtă vreme de la momentul în care, la cererea lui Liviu Dragnea, a suspendat completele de 5 judecători de la Curtea Supremă.

Secţia pentru judecători a CSM organizează concursul de promovare în funcţia de judecător la Curtea Suprmă în perioada 21 decembrie 2018 – 2 mai 2019.

Sunt scoase la bătaie 18 posturi, 11 de judecător la Secţiile Civile, 2 la Penală şi 5 la Contencios, unde candidează şi Alina Ghica. Concursul constă în evaluarea unei mape profesionale a magistratului cu 10 sentinţe judecătoreşti şi un interviu în faţa Secţiei pentru judecători a CSM.

Cine este Alina Ghica

Alina Ghica a dispus, la finalul anului trecut, anularea completelor de cinci judecători, hotărâre care a dus la suspendarea proceselor în care sunt judecaţi Liviu Dragnea, Toni Greblă, Victor Ponta sau Viorel Hrebenciuc. Dar, potrivit presei, Ghica ar fi intrat cu nesocotirea unor reguli în completul care a luat această decizie. 

Deşi nu era de permanenţă, colegiul de conducere al Curţii de Apel i-a aprobat intrarea în completul care i-a dat câştig de cauză lui Dragnea. Pe planificarea de permanenţă de vineri erau nu mai puţin de 13 judecători, însă nici unul n-a fost selectat pentru a intra în complet, relatează G4Media. 

Or, potrivit articolului 110 din HCSM 1375/2015 alin 6-8, Alina Ghica nu putea intra în complet: „(6) Planificarea de permanenţă se întocmeşte de preşedintele instanţei sau, după caz, de preşedintele secţiei, cu aprobarea colegiului de conducere, ţinându-se cont de completele de judecată din care face parte judecătorul, având prioritate asigurarea timpului necesar studierii dosarelor. / (8) În caz de absenţă, compunerea completului de judecată se va realiza prin participarea judecătorilor din planificarea de permanenţă, desemnaţi conform alin. (4) şi (6), întocmindu-se în acest sens un proces-verbal”.

A făcut echipă cu Oana Schmidt Hăineală

Şi în aceeaşi şedinţă de judecată în care a blocat activitatea Curţii de Apel, Alina Ghica a rămas în pronunţare în dosarul privind cererea Consiliului Judeţean Teleorman de anulare a prejudiciului legat de TelDrum, relatează G4media.

Alina Ghica este în acest moment vicepreşedinte cu delegaţie la Curtea de Apel Bucureşti. Numirea a fost făcută în august 2018, pentru o perioada de 6 luni. Numirile în funcţiile de conducere din instanţe se fac de către CSM.

Ghica a fost preşedinte al CSM în perioada 2012-2013. Ea a făcut echipa atunci cu procurorul Oana Schmidt Hăineală, care a fost vicepreşedinte al Consiliului. 

În 2013, cele două au vrut să facă rocadă pe aceste funcţii. Hăineală a fost aleasă preşedinte al CSM, în premieră în cazul unui procuror, dar Ghica nu a prins postul, deoarece nu a întrunit numărul de voturi. Alina Ghica şi Oana Schmidt - Hăineală, în calitate de preşedinte, respectiv vicepreşedinte CSM, au semnat, în 2012, protocolul încheiat între CSM şi SRI. În prezent, Oana Schmidt Hăineală este şefa Corpului de Control al Ministerului Justiţiei şi este considerată una dintre principalele consiliere ale lui Tudorel Toader, arată ziare.com.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite