Procurorii Mihaiela Moraru Iorga şi Oana Schmidt-Hăineală cer CSM încadrarea ca judecători

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorul Mihaiela Moraru Iorga - revocată din DNA şi a cărei contestaţie la această decizie a fost respinsă joi de CSM - a depus o cerere de încadrare ca judecător. Un alt procuror care vrea să activeze ca judecător este Oana Schmidt-Hăineală, singurul procuror care a deţinut funcţia de şef al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), au declarat, pentru News.ro, surse judiciare.

Conform surselor citate, Mihaiela Moraru Iorga a formulat în urmă cu o lună, către Consiliul Superior al Magistraturii, o cerere de încadrare ca judecător. 

O astfel de cerere a depus la CSM, în această săptămână, şi Oana Schmidt-Hăineală.

Cererile formulate de Moraru Iorga şi Schmidt-Hăineală vor fi discutate în plenul CSM cel mai probabil peste două săptămâni, au adăugat sursele citate.

Oana Schmidt-Hăineală este singurul procuror care a deţinut funcţia de şef al Consiliului Superior al Magistraturii, ea ocupând acest post în perioada 2013-2014. 

În luna aprilie a acestui an, Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a cerut Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii detaşarea Oanei-Schmidt Hăineală în cadrul instituţiei, pe un post de secretar de stat pentru relaţiile internaţionale ale ministerului, solicitare rămasă până acum fără răspuns. Ministrul Carmen Dan susţinea că numirea ca secretar de stat în MAI a procurorului Oana Schmidt-Hăineală ”ar fi un câştig pentru minister”.

Oana-Schmidt Hăileală, procuror la Parchetul Curţii de Apel Bacău, a fost propusă să ocupe un post de secretar de stat în Guvernul Grindeanu şi la începutul anului, detaşarea acesteia fiind cerută de fostul ministru Florin Iordache. Solicitarea a fost admisă de Secţia pentru procurori a CSM cu începere din 7 ianuarie, dar în 3 februarie Secţia pentru procurori a CSM a decis încetarea detaşării acesteia la Ministerul Justiţiei atât a Oanei Schmidt Hăineală, cât şi a lui Constantin Sima, procuror la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Încetarea detaşării celor doi procurori a fost cerută de şeful Ministerului Public, Augustin Lazăr, care a arătat atunci că măsura trebuie luată pentru a asigura derularea "în condiţii de imparţialitate” a dosarului privind elaborarea de către Ministerul Justiţiei a OUG 13 de modificare a codurilor penale, abrogată de Guvern la cinci zile după adoptare, anchetă aflată atunci la DNA.

După decizia Secţiei pentru procurori a CSM, Ministerul Justiţiei a anunţat că procurorul Oana Schmidt Hăineală a solicitat premierului încetarea calităţii de secretar de stat în Ministerul Justiţiei.

Moraru Iorga a fost revocată din DNA în 4 iulie, de Secţia pentru procurori a CSM, care a luat aceeaşi decizie şi în cazul procurorului Doru Ţuluş. 

Joi, plenul CSM a respins contestaţiile formulate de cei doi procurori la decizia de revocare din funcţiile deţinute în DNA.

Mihaiela Moraru Iorga - în cazul căreia procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a cerut revocarea pe motiv că "nu a înregistrat un denunţ în conformitate cu dispoziţiile legale şi nu l-a prezentat spre repartizare procurorului şef al Secţiei din care făcea parte" - a spus, în plenul CSM, că Dinu Pescariu, autorul denunţului la care a făcut referire DNA, ar fi denunţat, de fapt, un posibil trafic de influenţă din partea unui fost prim-ministru.

"Şi eu îmi doresc să existe lupta anticorupţie, ca DNA să funcţiioneze, dar îmi doresc ca acest DNA să funcţioneze în baza principiilor care stau la baza statului de drept, aici vorbim despre principiul egalităţii, echităţii, al proporţionalităţii, oportunităţii", declara Mihaiela Iorga dupa plenul CSM.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite