STENOGRAME Ce tehnică avea Gheorghe Nichita pentru a-şi spiona duşmanii. Primarul din Iaşi, cercetat în libertate sub control judiciar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primarul Iaşiului, Gheorghe Nichita, va fi cercetat în libertate sub control judiciar, ca urmare a deciziei luate vineri seară de judecătorii Tribunalului Bucureşti, după ce fusese prezentat instanţei cu propunere de arestare preventivă de către procurorii DNA. El a fost reţinut, în noaptea de joi spre vineri, în dosarul în care este suspectat că a folosit Poliţia Locală pentru a-şi spiona adversarii.

Primarul Iaşiului, Gheorghe Nichita, va fi cercetat în libertate sub control judiciar, ca şi şeful Poliţiei Locale ieşene şi şeful de serviciu din instituţie, reţinuţi joi seară de procurorii DNA, a hotărât Tribunalul Bucureşti, informează Mediafax.

Concret, primarul municipiului Iaşi, Gheorghe Nichita este acuzat de 5 fapte de instigare la folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, în formă continuată; instigare la abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit; instigare la infracţiunea de acces ilegal la un sistem informatic şi instigare la infracţiunea de operaţiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice.

La rândul lui, director general al Poliţiei Locale Iaşi, Liviu Hliboceanu este acuzat de comiterea a trei fapte de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, în formă continuată şi de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.  

Iar lui Ştefan Avîrvarei, şeful Serviciului Control Urbanism, procurorii îi aduc următoarele acuzaţii: folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii; complicitate la abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit; abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit; acces ilegal la un sistem informatic şi operaţiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice.

Nichita reţinut. Cum erau spionaţi duşmanii edilului

Mai exact, procurorii arată că, în perioada ianuarie-aprilie 2015, Gheorghe Nichita „în mod repetat, i-a determinat pe inculpaţii Hliboceanu Liviu Mihai şi Avîrvarei Ştefan, funcţionari publici în cadrul Poliţiei Locale Iaşi, dar şi pe alte persoane din cadrul instituţiei pe care o conducea, să efectueze, personal sau prin intermediari, verificări în baze de date care conţin informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, iar ulterior să folosească informaţiile astfel obţinute şi să permită accesul unor persoane neautorizate la aceste informaţii, pentru a obţine personal foloase nepatrimoniale necuvenite”. 

Mai mult, procurorii arată că în cursul lunii aprilie 2015, pentru a avea un control permanent asupra activităţilor zilnice ale unei persoane supravegheate din ordinul primarului, Avîrvarei a achiziţionat un program informatic cu ajutorul căruia putea urmări alte persoane. 

„Această aplicaţie de tip “spy”, a fost instalată din dispoziţia inculpatului Nichita Gheorghe pe un telefon mobil ce a fost făcut cadou ulterior persoanei supravegheate”, au explicat anchetatorii.

Ulterior, primarul i-a cerut lui Avîrvarei să acceseze sistemul informatic din telefonul persoanei supravegheate, „în scopul de a obţine date informatice referitoare la locaţia GPS, fotografii, videoclipuri, e-mail-uri, mesaje tip SMS, transmisii de date realizate prin aplicaţii Skype, WhatsApp”, mai spun procurorii.

Tribunalul Bucureşti: Gheorghe Nichita, plasat sub control judiciar

După o noapte petrecută în Arestul Central al Poliţiei Române, Gheorghe Nichita a fost dus, în după-amiaza zilei de vineri, 1 mai, în faţa unui complet al Tribunalului Bucureşti cu propunerea de arestare preventivă. Judecătorii au decis punerea sub control judiciar a primarului municipiului Iaşi, Gheorghe Nichita, urmând să fie cercetat în libertate. Alături de acesta au fost aduşi în faţa instanţei şi şeful Poliţiei Locale ieşene Liviu Hliboceanu şi Ştefan Avîrvarei, reţinuţi în cursul serii de joi în acelaşi dosar.

Gheorghe Nichita a fost adus cu mandat, joi, în jurul orei 19,00, la DNA - Structura Centrală, pentru a fi audiat, după ce în cursul zilei procurorii au făcut, timp de mai multe ore percheziţii, la vila sa din Copou.

Primarul Iaşiului este acuzat că îi folosea pe angajaţii Poliţiei Locale, instituţie subordonată primăriei, să supravegheze anumite persoane, iar directorul Poliţiei Locale îl ţinea la curent cu toate detaliile legate de persoanele urmărite.

Pentru a cunoaşte exact deplasările celor despre care dorea să cunoască toate detaliile, Nichita i-a pus pe poliţişti să le supravegheze şi să fileze inclusiv persoanele cu care acestea se întâlnesc.
Nichita era interesat de toate detaliile despre cei vizaţi: cât stau într-un loc, cu cine se întâlnesc, unde pleacă şi de unde vin.

Bazele de date ale Poliţiei, accesate ilegal

De asemenea, primarul dispunea ca poliţiştii locali să acceseze inclusiv bazele de date ale instituţiei pentru a verifica autoturismele şi baza de date a evidenţei populaţiei, pentru a afla cât mai multe detalii în legătură cu proprietarii respectivelor autoturisme, cu care se întâlneau persoanele despre care Nichita dorea să le cunoască tot anturajul, susţin procurorii.

"Nichita Gheorghe, profitând de funcţia deţinută, a solicitat şi a primit date care nu sunt destinate publicităţii, în afara oricăror atribuţii de serviciu, şi în îndeplinirea unui interes personal", mai spun anchetatorii, potrivit cărora cheltuielile făcute cu folosirea maşinilor Poliţiei Locale în interesul lui Nichita erau decontate de către Hliboceanu şi Avîrdanei prin ordine de serviciu în care treceau activităţi profesionale şi deplasări profesionale, deşi în realitate foloseau maşinile Poliţiei şi combustibil pentru interesul personal al lui Nichita.

Nichita, turnat la DNA de o angajată a Primăriei Iaşi

Şefa unui serviciu din Primăria Iaşi, Adina Samson, în vârstă de 33 de ani, cu care edilul Gheorghe Nichita a avut o relaţie de câţiva ani, l-ar fi denunţat pe acesta la DNA, după ce el i-ar fi pus pe poliţiştii locali să o urmărească, susţin jurse judiciare citate de Mediafax.

De altfel, potrivit unor angajaţi ai Primăriei, Gheorghe Nichita şi Adina Samson aveau o relaţie amoroasă de câţiva ani, biroul unde lucrează femeia fiind alăturat celui al primarului, însă, întrucât avea bănuieli că Adina Samson îl înşeală, Nichita i-ar fi făcut cadou acesteia un telefon mobil pe care i-a instalat un program informatic, cu scopul de a o supraveghea.

Aceleaşi surse spun că poliţiştii locali o urmăreau pe Adina Samson, pentru a-i raporta primarului cu cine se întâlneşte femeia şi unde se află aceasta. Totodată, primarul Iaşiului, prin aplicaţiile instalate pe telefonul mobil al femeii, avea acces la conţinutul e-mail-urilor şi mesajelor SMS trimise sau primite de către Adina Samson, mai spun sursele menţionate.

Gheorghe Nichita a divorţat anul trecut, fosta sa soţie fiind profesoară la un liceu din Iaşi.

Primarul Iaşiului s-a folosit de clanul Cordunenilor în urmărirea iubitei

Primarul Iaşiului Gheorghe Nichita s-a folosit inclusiv de clanul Cordunenilor, pe lângă angajaţi ai Poliţiei Locale şi ai altor instituţii din primărie, pentru a îşi urmări iubita şi a ameninţa un bărbat cu care s-a întâlnit aceasta la un moment dat, potrivit unor documente ale anchetatorilor.

Astfel, în intervalul 25 - 27 martie 2015, poliţiştii locali au urmărit-o pe Adina Samson.
Mai mult, începând cu data de 24 aprilie 2015, Nichita i-a ordonat lui Ştefan Avîrvarei ca în zilele următoare să trimită mai mulţi poliţişti pe urmele iubitei sale, întrucât aceasta trebuia să întâlnească cu un bărbat care venea în România cu avionul. De asemenea, pentru a afla detalii legate de sosirea persoanei respective Nichita Gheorghe i-a solicitat funcţionarului public să ia legătura cu Marius Ostaficiuc, consilier local PSD, om de încredere al edilului.

Avîrvarei a avut apoi următoarea discuţie cu şeful Poliţiei Locale, Liviu Hliboceanu.

Ştefan Avîrvarei: Haideţi urgent pân' la primărie.
Liviu Hliboceanu: Eşti nebun.
Ştefan Avîrvarei: Ştiu. Îi cunoaşteţi pe Corduneni?
Liviu Hliboceanu: Nu.
Ştefan Avîrvarei: Cine îi cunoaşte? Georgel îi ştie?
Liviu Hliboceanu: Da.
Ştefan Avîrvarei: Să vină Georgel atunci până aicea.

În data de 25.04.2015, la ora 17:40, Avîrvarei Ştefan a purtat o conversaţie telefonică cu Ovidiu-Nicolae Bejan din care a reieşit că persoanele care au discutat cu individul căruia i s-a solicitat să prăsească Iaşiul sunt membri ai Cordunenilor.

Ştefan Avîrvarei: Da?
Ovidiu Bejan: Ăia doi care-am fost eu i-au chemat pe ăştia. Şi ăştia au spus aşa...
Ştefan Avîrvarei: Ovidiu, da' ăştia doi erau ăia.
Ovidiu Bejan: Nu, nu, nu. Îs alţi doi.
Ştefan Avîrvarei: Ovidiu!
Ovidiu Bejan: Îţi spun eu.
Ştefan Avîrvarei: Ovidiu, deci dacă vrei să colaborăm, mie-mi spui adevărul.
Ovidiu Bejan: Hai să-ţi spun adevărul. Ăştia-s ăia, da, ăştia-s ăia.
Ştefan Avîrvarei: Păi ai văzut? Ăştia-s ăia. Nu-mi spune mie alte lucruri. Dacă vrei hai să vorbim franc şi verde-n faţă ca să nu mai stârnesc alte belele.
Ovidiu Bejan: Da, chestia este că se speria nenea Gigi. Şi am zis că hai să aşa. Şi i-am spus care-s condiţiile. Astea sunt şi astea sunt. Şi acuma a sucit-o ca la puşcărie, m-a prins în...
Ştefan Avîrvarei: Da, bine, eu asta am înţeles. Da' te rog nu încerca, nu măcar acuma în al doişpelea ceas nu... spune adevărul".

La ora 21:47:07, Avîrvarei Ştefan şi Bejan Ovidiu-Nicolae au purtat o nouă discuţie telefonică în care au stabilit să se întâlnească în ziua următoare în jurul orelor 16:00 întrucât "Corduneninii" solicitau suma de 3.000 pentru informaţiile suplimentare pe care le deţineau.

Ştefan Avîrvarei: Ovidiu?
Ovidiu Bejan: Bună seara!
Ştefan Avîrvarei: Salut!
Ovidiu Bejan: Mâine dacă putem să ne vedem pe la patru. E ok?
Ştefan Avîrvarei: În principiu cred că da.
Ovidiu Bejan: Da că ei au zis că mai au informaţii noi şi vor vreo trei mii.
Ştefan Avîrvarei: Da, da' vreau să mă văd eu cu ei."

Despre evenimentele petrecute în data de 25.04.2015, Samson Adina Mihaela i-a comunicat şi lui Butnariu Laura în convorbirea telefonică purtate de cele două în data de 26.04.2015, la ora 14:40.

Adina Mihaela Samson: Ştii ce mi-o făcut? Mi-o trimis doi borfaşi că a, la masă eram cu un tip şi din ăştia, prieteni ai Cordunenilor şi i-o zis să plece într-o oră din Iaşi, că fata asta nu e singură.
Laura Butnaru: Nu cred!!!.

În plus, Liviu Hliboceanu, în data de 26.04.2015, s-a întâlnit de două ori cu Junică Gheorghe Gelu, apropiat al familiei Cordunenilor, după fiecare dintre întâlniri acesta aducând la cunoştinţa edilului Nichita Gheorghe rezultatul discuţiilor purtate, mai arată procurorii.

Primarul Gheorghe Nichita a mai apelat la angajaţii Poliţiei Locale şi pentru a urmări alte persoane, printre care un cetăţean britanic.

În data de 15.03.2015, Nichita îi solicită lui Avîrvarei efectuarea unor verificări în Cluj - Napoca pentru obţinerea de date şi informaţii despre Robert Wolsey.

Gheorghe Nichita: Ştefane, băieţii ăia ai noştri nu pot să vadă la Cluj despre el toate amănuntele, toate datele?
Ştefan Avîrvarei: Păi da nu ştiu, ce să mai... să-i trimit până acolo?
Gheorghe Nichita: Da, adică mă interesează toată viaţa lui.
Ştefan Avîrvarei: Aha.
Gheorghe Nichita: Cu cine este...
Ştefan Avîrvarei: Haideţi c-am să încerc.
Gheorghe Nichita: E însurat, nu-i însurat, are soţie aici, nu are aici, are la Londra, unde-o are...

Conform celor dispuse de Nichita Gheorghe, începând cu data de 17.03.2015, Dumitraşcu Ionuţ, angajat al S.C. SALUBRIS S.A. s-a deplasat la Cluj Napoca, unde l-a contactat pe Robert Wolsey, sub pretextul derulării unor afaceri, încercând în acest mod să obţină detalii despre el.

Datele obţinute au fost transmise către Nichita, care i-a comunicat angajatului S.C. SALUBRIS S.A. totodată ce atitudine să adopte în întâlnirile cu cetăţeanul englez.
De asemenea, cardul lui Dumitraşcu Ionuţ a fost alimentat în două rânduri cu sume de aproximativ 1.000 lei, la ordinul primarului, potrivit procurorilor.

Primarul ar fi pus poliţişti locali să verifice dacă patul dintr-o cameră de hotel scârţâie

Mai mult, primarul Gheorghe Nichita ar fi cerut mai multor poliţiştilor locali şi angajaţi la salubritate să se deplasesze în Suceava, la un anumit hotel, pentru a face o reconstituie. Mai exact, aceştia au fost trimişi să testeze dacă patul dintr-o cameră scârţâie. 

Gheorghe Nichita: Alo! Ă... băiatul ăsta, cu tine împreună şi cu DUMI, plecaţi la Suceava mâine dimineaţă şi facem o reconstituire.

Ştefan Avîrvarei: Ok.

Gheorghe Nichita: Da?

Ştefan Avîrvarei: Da.

Gheorghe Nichita: Deci, la  hotel, mergi, iei camera, îi spui... „Băi, vrem ceva să..." mă rog, nu tre’ să ştie ăia de acolo.

Ştefan Avîrvarei: Să... luăm camera?

Gheorghe Nichita: Da, cameră, tot.

Ştefan Avîrvarei: Ok.

Gheorghe Nichita: Şi tu cu DUMI în pat şi ăla să vă asculte. 

Ştefan Avîrvarei: Ok.

Gheorghe Nichita: Îl pui pe ... îl pui pe agent în pat...

Ştefan Avîrvarei: Da, am înţeles.

Gheorghe Nichita: Cu... DUMI şi tu asculţi. Şi invers.”

Pentru a fi sigur că sunt executate ordinele primarului, şeful poliţiei l-a contactat pe subaltern dându-i şi el indicaţii cum să procedeze la reconstituire. În acest sens, anchetatorii au interceptat o convorbire tefonică între cei doi:

Liviu Hliboceanu: Deci plecaţi dimineaţă, da în partea aialaltă ai vorbit?

Ştefan Avîrvarei: Am vorbit, da, am trimis deja pe un prieten de-al meu acolo să ia cameră din seara asta şi să-mi fac treaba bună.

Liviu Hliboceanu:Ok, bravo, la asta mă gândeam, măcar cât de cât să se audă ceva.

: I-am zis, dacă nu scârţâie, măcar să izbească tăblia patului de perete sau să se audă troncănind şi se ocupă un amic de-al meu din Suceava în seara asta şi deja ia camera, o plăteşte el.”

Misiunea lor nu a putut fi dusă la bun sfârşi, spun anchetatorii, deoarece care respectivă de hotel era ocupată.

Gheorghe Nichita, interesat şi de Gruia Stoica

Din studierea verificărilor efectuate, în perioada 2014 - 2015, de către lucrătorii Poliţiei Locale a Municipiului Iaşi în bazele de date "evidenţa auto" şi "evidenţa persoanelor", rezultă că Stoica Gruia - Alexandru a fost verificat în perioada 03.10.2014 – 21.02.2015 de nouă ori în baza de date a evidenţei persoanelor, în timp ce Stoica Romeo, tatăl lui, a fost verificat de cinci ori în aceeaşi bază de date.

Rezultatul verificărilor a ajuns la edilul Nichita Gheorghe acesta solicitând de mai multe ori funcţionarilor publici ai Poliţiei locale şi efectuarea unor verificări în teren, în interes propriu, în ceea ce priveşte prezenţa la domiciliu a lui Gruia Stoica.
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite