Primarul din Baia Mare, Cătălin Cherecheş, prins în flagrant cu 30.000 de lei: „Am o singură vină totuşi: sunt prost de bun uneori”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheş, a fost prins în flagrant în timp ce lua mită, marţi, de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Cluj. Edilul a fost ridicat chiar din biroul său. Cherecheş mai este cercetat într-un dosar penal în care este acuzat de comiterea mai multor fapte de corupţie.

UPDATE Potrivit unor surse judiciare, Cherecheş a fost prins în flagrant cu 30.000 de lei, sumă ce ar fi reprezentat o tranşă din şpaga totală pe care edilul trebuia s-o primească. 

DNA a emis un comunicat de presă în care precizează că în acest caz se fac cercetări privind infracţiuni comise în perioada 2015 – 2016, în legătură cu finanţarea Clubului sportiv F.C. Municipal Baia Mare.

UPDATE Cătălin Cherecheş a postat un mesaj pe pagina sa de Facebook în care precizează că marţi dimineaţă a venit la el Cristian Şpan să îi înapoieze „o mică parte din banii” pe care i-a dat ca împrumut „ca să nu moară” echipa FCM Baia Mare şi s-a trezit cu DNA la uşă.

Redăm întregul mesaj postat pe edilul din Baia Mare:

„Prieteni, vă mulţumesc pentru susţinere. Celor care şi-ar dori să mă vadă în genunchi şi ar face orice pentru asta, am să le spun doar atât: nu mor caii când vor câinii! 

Am făcut bine ca să primesc rău… Ca de atâtea ori, am sărit în ajutorul celor care au nevoie. Am plătit din banii mei prime jucătorilor de la FCM Baia Mare şi am achitat cheltuieli de deplasare. Nu este nici un secret, inclusiv jucătorilor li s-a spus de unde sunt banii şi aceştia au înţeles că este modul în care eu personal am ales să îi ajut ca să poată continua să joace pentru Baia Mare şi pentru comunitatea noastră, în pofida problemelor financiare existente la club. 

Astăzi dimineaţă, Cristian Şpan a venit să îmi înapoieze o mică parte din banii pe care i-am dat cu titlu de împrumut ca să nu moară echipa, să poată funcţiona. M-am trezit cu DNA la uşă... Îi asigur pe băimăreni şi pe toţi cei care mă cunosc sau au auzit măcar cine este Cătălin Cherecheş, că sunt un om corect. 

Poate am o singură vină totuşi: sunt prost de bun uneori şi ajut şi pe cine nu ar trebui. Ajut de când mă ştiu pe oricine pot, pe cine are nevoie. Aşa am fost, aşa sunt şi aşa voi rămâne! Am sprijinit şi voi susţine în continuare din resurse proprii cât de mult pot sportul şi cultura, cu atât mai mult cu cât la mijloc este imaginea oraşului nostru. 

Cu riscul de a păţi ca astăzi când în loc de un „mulţumesc", unii au ales să îmi bage cuţitul în spate, mişeleşte. Dar pentru băimărenii serioşi şi demni, pentru municipiul Baia Mare, nu mă dau bătut şi cu fruntea sus am să merg înainte! Le mulţumesc tuturor celor care îmi sunt alături. 

Celor care şi-ar dori să mă vadă în genunchi şi ar face orice pentru asta, am să le spun doar atât: nu mor caii când vor câinii! Ştiu că în această campanie electorală este un singur proiect pe care anumiţi politicieni şi afacerişti îl au: să îl ucidă pe Cherecheş. Dar eu merg înainte în candidatura mea spre un nou mandat de primar, continuând misiunea pe care mi-am asumat-o pentru a face Baia Mare să renască!”

Procurorii DNA au descins marţi în biroul lui Cătălin Cherecheş din cadrul Primăriei Baia Mare, unde se aflau mai multe persoane, printre care şi reprezentanţi ai unori societăţi comerciale, arată stiripesurse.ro.

Anchetatorii au ridicat mai multe documentele de la Primărie.

Primarul municipiului Baia Mare, Catalin Chereches, este urmărit penal de DNA din 2015, pentru abuz în serviciu, complicitate la abuz în serviciu, complicitate la fals în înscrisuri sub semnatură privată şi complicitate la infractiunea de evaziune fiscală, toate în formă continuată.

Potrivit DNA, în această cauză există date şi indicii din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

În perioada 2014 – septembrie 2015, Liviu – Ioan Bala- director executiv al clubului H.C. Municipal Baia Mare, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a îndeplinit în mod defectuos mai multe acte sau a ajutat la întocmirea acestora (efectuarea de cheltuieli fictive, întocmirea de documente contabile fictive, efectuarea de cheltuieli ce nu au fost cuprinse în bugetul de venituri şi cheltuieli şi în bilanţul contabil aprobat de Adunarea Generală a H.C. Municipal Baia Mare etc.), prin acestea cauzând acestui club sportiv un prejudiciu în sumă de aproximativ 650.000 lei.

Acuzaţiile DNA

Concret, arată DNA, în luna aprilie 2015, jucătoarelor de handbal din cadrul clubului H.C. Municipal Baia Mare, li s-a înmânat, de către reprezentanţii clubului, câte un dosar fiecare conţinând mai multe documente, între care un contract civil de prestări servicii încheiat între H.C. Municipal Baia Mare, în calitate de beneficiar, reprezentată de Bala, în calitate de director executiv, şi fiecare dintre jucătoarele din lotul echipei de handbal, prin PFA, în calitate de prestator de servicii, perioada contractului fiind 28.11.2014-30.06.2018.
Conform contractului civil de prestări servicii, pentru obligaţiile asumate de către jucătoare, beneficiarul H.C. Municipal Baia Mare trebuia să achite, în tranşe periodice, în urma facturării de către prestator, mai multe sume de bani.
 

Ce rol avea contabilul

Tot în cadrul aceluiaşi dosar primit de fiecare dintre jucătoare, există printre altele şi un document, prin care acestea îl împuternicesc pe Năsăiescu Florin –Sandu- contabil în cadrul clubului H.C. Municipal Baia Mare, care a condus contabilitatea primară a Clubului sportiv H.C.Municipal Baia Mare, pentru ca în numele fiecăreia şi pentru fiecare dintre jucătoare, să semneze cu semnătura sa electronică orice înscris ce emană de la PFA-urile înregistrate pe numele sportivelor.
De asemenea, cu aceeaşi ocazie li s-au înmânat jucătoarelor câte 13 facturi şi chitanţe aferente perioadei 30.11.2014-30.12.2014, emise de către fiecare în parte, prin PFA-ul deţinut, având ca obiect prestări servicii conform contractului, însumând în total 65.000 lei.

Şmecheria cu facturile

Aceste facturi nu reflectă realitatea, întrucât jucătoarele au primit pentru serviciile prestate mai puţin de 10.000 lei fiecare, restul sumei de bani facturată fiind încasată de către reprezentanţii clubului.
În aceeaşi perioadă,  Bala ar fi ajutat la înregistrarea în actele contabile ale H.C.M. Baia Mare a unor cheltuieli corespondente anilor 2014 şi 2015, care nu au la bază operaţiuni reale şi la evidenţierea altor operaţiuni fictive, respectiv înregistrarea de venituri nereale pe PFA-urile aparţinând sportivilor, denaturându-se astfel rezultatele financiar – contabile atât ale H.C. Municipal Baia Mare cât şi ale persoanelor fizice respective, concomitent cu producerea unui prejudiciu în dauna statului.

Cine conducea, de fapt, contabilitatea clubului


În aceeaşi manieră ar fi procedat şi Făt Ioachim - Nicolae, în calitate de director al echipei Handbal Club Minaur (echipa masculină) din cadrul H.C.Municipal Baia Mare.  Bala şi Făt l-ar fi susţinut pe Năsăiescu, în demersurile efectuate de acesta din urmă în legătură cu întocmirea unor documente în fals, cu scopul de a justifica prejudiciile create atât Clubului sportiv H.C.Municipal Baia Mare cât şi bugetului consolidat al statului.
Năsăiescu  ar fi beneficiat şi de ajutorul Auricăi Pop, care în perioada 2014 – 2015 a condus efectiv contabilitatea clubului şi care avea cunoştinţă că o parte din documentele contabile prezentate de inculpat nu reflectau operaţiuni reale sau erau întocmite în fals.

Ce a făcut Cherecheş

În aceeaşi perioadă,mai arată DNA,  Cherecheş, în calitate de primar al municipiului Baia Mare, uzând de prerogativele ce-i sunt conferite de funcţia îndeplinită, a promovat şi susţinut proiecte în Consiliul local al municipiului Baia Mare, în vederea finanţării Clubului sportiv H.C. Municipal Baia Mare, deşi avea cunoştinţă de activitatea infracţională desfăşurată de Bala Liviu – Ioan, Năsăiescu  şi Făt , care şi-au însuşit sume de bani din veniturile clubului sportiv în maniera descrisă mai sus.

"Mai mult, Cherecheş era cel care conducea întreaga activitate a Clubului sportiv H.C. Municipal Baia Mare, respectiv se ocupa, direct sau prin intermediul celorlalte persoane menţionate mai sus, de selectarea jucătorilor şi jucătoarelor de handbal, de încheierea contractelor cu acestea, stabilirea valorii contractelor cu fiecare jucător în parte, de selectarea antrenorilor, echipamentelor, de modul de gestionare a sumelor de bani virate clubului de către Consiliul local al municipiului Baia Mare şi Consiliul Judeţean Maramureş, de sumele de banii provenite din sponsorizări, de acoperirea fraudelor produse clubului sportiv, prin facturi şi chitanţe fictive provenind de la PFA-urile jucătorilor, în urma presiunilor pe care le exercita asupra acestora", arată DNA

Acuzaţii: Sponsorizări ilegale

De asemenea, Cherecheş ar fi dispus, în mod abuziv, unor entităţi cu capital majoritar de stat şi cu capital privat, acordarea unor sponsorizări în favoarea Clubului sportiv H.C. Municipal Baia Mare, iar sumele de bani erau folosite pentru acoperirea de cheltuieli fictive înregistrate la acest club.
În realitate, o parte din sumele de bani ar fi ajuns la Bala, Năsăiescu şi Făt şi la alte persoane.

“Implicarea totală a suspectului Cherecheş Cătălin în activitatea Clubului sportiv H.C. Municipal Baia Mare nu a fost de natură a servi interesului comunităţii din municipiul Baia Mare, ci doar pe acela al unui grup privat de interese, organizat în cadrul clubului sportiv şi interesul personal”, arată DNA.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite