Preşedintele EximBank, Traian Halalai, audiat ca martor la DNA într-un dosar în care este vizat Radu Frâncu, fostul director al companiei
0Traian Halalai, preşedintele executiv al băncii de stat EximBank, a fost audiat, joi dimineaţă, la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA). EximBank a transmis o precizare în care arată că Halalai a fost citat în calitate de martor într-un dosar privind activitatea precedentă a Companiei de Asigurare - Reasigurare Exim România, al cărei acţionar majoritar este banca de stat.
UPDATE EximBank: Halalai, citat în calitate de martor într-un dosar privind Compania de Asigurare - Reasigurare Exim
„În urma informaţiilor apărute în mass-media, portivit cărora preşedintele executiv al EximBank, Traian Halalai, a fost audiat de către Direcţia Naţională Anticorupţie, facem precizarea că acesta a fost citat în calitate de martor într-un dosar privind activitatea precedentă a Companiei de Asigurare - Reasigurare Exim România, al cărei acţionar majoritar este EximBank. În aceste condiţii, orice alte informaţii publicate pe aceste subiect sunt pur speculative, neconforme cu realitatea şi au tentă de dezinformare publică“, se arată în precizarea transmisă de Eximbank.
UPDATE Traian Halalai a părăsit sediul DNA.
El a fost audiat în dosarul în care este anchetat fostul director al companiei de asigurări din cadrul EximBank Radu Frâncu.
La intrarea în sediul DNA acesta a declarat că a fost chemat în calitate de martor în dosarul EximAsig în care este anchetat Radu Frâncu. „Nu vreau să discut. Este o anchetă în curs. Chiar nu pot vorbi mai mult”, a spus el.
Acuzaţii privind decontarea unor cheltuieli personale
Potrivit unor surse judiciare, Traian Halalai a dat declaraţii, în calitate de martor, într-un dosar care vizează cheltuieli făcute de Radu Frîncu, fost preşedinte al directoratului Companiei de Asigurări-Reasigurări Exim România (CARE România), arată Mediafax.
În aprilie 2014, Guvernul anunţa că va sesiza Parchetul asupra unor nereguli identificate la CARE România, acuzând inclusiv decontarea de către fosta conducere a unor cheltuieli în scop personal, precum vacanţe, mese la restaurant şi bijuterii.
Corpul de control al premierului a făcut verificări la asigurător, având ca obiect respectarea, de către conducerea de atunci a societăţii, a dispoziţiilor legale şi a normelor interne referitoare la angajarea şi efectuarea cheltuielilor, achiziţia de bunuri şi servicii şi modul de gestionare a patrimoniului.
Raportul de control al fost transmis atunci procurorilor, pentru cercetarea posibilelor fapte de natură penală, Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), Curţii de Conturi, Agenţiei Naţionale de Integritate, Ministerului Finanţelor şi EximBank.
În document se arăta că, în perioada supusă controlului, din conducerea executivă a CARE România au făcut parte Radu Frîncu, în calitate de preşedinte al directoratului, în perioada 19 mai 2010 - 8 iulie 2013, Constantin Banu ca membru al directoratului, în perioada 16 iulie 2010- 8 iulie 2013, Alexandru Neferoiu, tot ca membru al directoratului, în perioada 10 noiembrie 2011 - 8 iulie 2013.
Inspectorii menţionau că, deşi normele ale autorităţii de supraveghere stabilesc că membrii conducerii executive trebuiau să aibă studii superioare, nu au fost identificate înscrisuri care să ateste că Radu Frîncu a absolvit cursurile unei instituţii de învăţământ superior.
În timpul mandatului de preşedinte, arătau inspectorii, Radu Frîncu a devenit proprietar al unui autoturism marca Bentley, dar nu a depus declaraţia de avere, a cheltuit, împreună cu Constantin Banu, 831.177 lei şi 53.173 euro din fondurile companiei în interes personal ori pentru alte persoane din afara companiei, a decontat 65.895 lei şi 31.663 euro pentru sejururi efectuate împreună cu familia sau cu alte persoane la lbiza, la Cannes, la Disneyland-Paris şi în staţiunea lschgl din Austria.
De asemenea, el a decontat 12 note de plată pentru mese servite de soţia sa la restaurant, şi-a cumpărat anvelope noi la maşină, produse Louis Vuitton, bijuterii Cartier, un telefon Vertu produs de divizia de lux a Nokia, un televizor SmartTV, precum şi 2.000 euro la o firmă din Milano pentru servicii de consultanţă de imagine din banii companiei.
La acestea se adaugă cheltuieli decontate pentru îmbrăcămite din Milano, deplasări cu taxiul la Londra, închirierea de maşini de lux la Saint Tropez şi la Nisa, transport cu elicopterul la Monte Carlo.
La rândul său, Constantin Banu a decontat cheltuieli pentru un sejur în staţiunea San Benedetto del Tronto din Italia, precum şi produse Louis Vuitton şi articole de pescuit.
Cine este Traian Halalai
Traian Halalai este în prezent preşedintele executiv al băncii de stat EximBank, poziţie pe care o ocupă din noiembrie 2012, când a fost ales pentru acest rol de către premierul Victor Ponta. Până în luna august a acestui an, când s-a trecut la sistemul de conducere dualistă, Halalai a fost şi preşedintele Consiliului de Administraţie al băncii.
Halalai lucrează în sistemul bancar din 1995 şi şi-a început cariera ca dealer pentru Bancorex. Ulterior, el a lucrat pentru olandezii de la ING Bank, unde ultima poziţie deţinută a fost cea de director financiar. Din 2006 până în 2012 a lucrat la Banca Românească, unde a deţinut poziţia de CFO şi director general adjunct.