Pieţarii aşteaptă Vinerea Mare să umfle preţurile pentru cumpărăturile de Paşte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În Piaţa Obor precupeţii vând carcasă de miel cu 20 de lei kilogramul, cel mai mic preţ din ţară DESEN Vali Ivan
În Piaţa Obor precupeţii vând carcasă de miel cu 20 de lei kilogramul, cel mai mic preţ din ţară DESEN Vali Ivan

Forfota pentru cumpărăturile de Paşte s-a instalat deja în Piaţa Obor din Capitală, iar precupeţii aprovizionează galantarele cu carne şi zarzavaturi proaspete în aşteptarea celei mai aglomerate zile din anul acesta, Vinerea Mare.

Pentru moment, cea mai mare piaţă din Bucureşti oferă preţuri neschimbate pentru zarzavaturile de sezon şi cea mai ieftină carcasă de miel din ţară, la 20 de lei kilogramul. Pieţarii nu promit însă că vor menţine preţurile reduse şi în zilele următoare, dacă cererea va fi consistentă.

Zarzavaturi şi verdeaţă, totul la un leu

Tarabele pieţarilor din Obor sunt pline de verdeaţă proaspătă, zarzavaturi şi legume de sezon. Verdeaţa se vinde cu două legături la un leu, iar leurda, încă fragedă, cu 50 de bani legătura. Precupeţii au mai scos la vânzare ridichii şi ceapă la un leu legătura. În funcţie de calitate însă, la unele standuri vânzătorii oferă în schimbul unei bancnote de un leu şi trei legături de ceapă verde pentru stufat.

„Nu prea merge încă, a fost şi frigul acesta, dar aşteptăm zilele următoare să se mai dezmorţească vânzările”, spune Bianca Grancea, o vânzătoare care a adus la piaţă zarzavaturi din Comocea, judeţul Vrancea. Femeia speră să scape de toată marfa adusă până sâmbătă după-amiază, când va închide prăvălia şi va pleca acasă la familie, pentru sărbătorile de Paşti.

Rădăcinoase la legătură sau la kilogram

La altă masă, un vânzător aşteaptă clienţii cu temele deja făcute. Legături de rădăcinoase pentru ciorbă stau aliniate în pluton: câte doi-trei morcovi şi o rădăcină de pătrunjel, totul la un leu. Preţul va creşte însă pe măsură ce se goleşte masa, avertizează comerciantul. Pentru cei care doresc să cumpere cantităţi mai mari, un agricultor venit cu marfă de la Vălenii de Munte, judeţul Dâmboviţa, vinde kilogramul de morcovi cu patru lei, iar pe cel de rădăcini de pătrunjel, cu cinci lei. De asemenea, kilogramul de ceapa uscată se dă pentru doi lei.  La masa vecină însă, morcovii de Vărăşti, Giurgiu, se vând de două ori mai ieftin, cu doi lei, spanacul cu şase lei kilogramul şi sfecla tot cu doi lei.

Legume de import

Dacă zarzavaturile şi verdeaţa sunt pe alese, oferta pentru legume este mai săracă. Pe piaţă nu se găsesc deocamdată roşii româneşti, mai toate fiind importate din Italia sau Turcia şi se vând la preţuri cuprinse între 6 şi 12 lei, în funcţie de soi şi dimensiuni. Castraveţii aduşi din Bulgaria se vând cu 9-10 lei, însă doar pentru moment, subliniază un comerciant care speră la un profit mai mare în ajunul sărbătorilor.

Şi sectorul fructelor este acaparat de importuri, cu excepţia merelor. Un pomicultor din Voineşti a adus la piaţă patru soiuri cu preţuri cuprinse între doi şi doi lei şi jumătate. „Am Ionathan, Florina, Golden şi mere dulci-acrişoare. Deşi Ionathanul este considerat cel mai bun soi, peste iarnă îşi pierde cel mai mult din proprietăţi, aşa că primăvara sunt mai gustoase şi mai pline de vitamine merele Florina”, susţine bărbatul.

Vinul roşu demisec la vrac, preferatul românilor

Dar ce este o masă bogată dacă nu este stropită cu puţin vin? Specialiştii spun că în această perioadă a anului vinul roşu la vrac se vinde cel mai bine.

„Se vinde la fel de mult ca de Crăciun, mai ales în ultimele trei zile dinaintea sărbătorilor de Paşte. Pinoir Noir, Merlot, Cabernet Souvignon, toate se caută”, explică Bogdan Ene, de la crama Murfatlar, unde preţul pentru vinul roşu la vrac porneşte de la cinci lei pentru un litru şi poate ajunge şi la 13 lei. În cazul celor îmbuteliate, preţul porneşte de la 9 lei sticla, dar se comercializează şi vinuri rare de 280 de lei sticla.
La crama Vinul nostru, preţul litrului de vin roşu la vrac variază între patru lei şi jumătate şi opt lei. „Comercializăm doar vin la vrac, netratat cu stabilizatori, care este depozitat doar în butoaie din lemn de stejar”, se laudă Ciprian Ţăranu, reprezentant al cramei Vinul nostru.

În supermarket, vinul Grasă de Cotnari se vinde la preţuri cuprinse între 11 şi 15 lei, iar vinul spumant Beciul Domnesc Cabernet Sauvignon, la preţuri cuprinse între 15 şi 18 lei, în funcţie de magazin.

Cele mai mici preţuri la ouă şi miei

La intrarea în vechea hală a Pieţei Obor, două vânzătoare abia se zăresc de după munţii de cutii cu ouă, stivuite în galantare. Albe şi mari, ouăle bune pentru înroşit se vând cu 50 de bani bucata, faţă de 60-70 de bani în supermarket.

Precupeţii aşteaptă cumpărătorii şi cu o largă gamă de brânzeturi, al căror preţ porneşte de la 11 lei kilogramul pentru telemeaua de vacă, 16 lei pentru telemeaua de capră şi 20 de lei pentru telemeaua de oaie de Sebeş. Brânza dulce de Satu Mare sau urda dulce de Sibiu, potrivite pentru prepararea pascăi, costă 15 lei kilogramul.

Cea mai ieftină carne de miel din Piaţa Obor se vinde cu 20 de lei kilogramul şi este adusă de la abatoarele din Dobrogea, însă cel mai întâlnit preţ la standuri este cel de 22 de lei. Capul de miel se vinde cu 15 lei kilogramul, iar patrama de berbecuţ cu preţuri cuprinse între 17 şi 24 de lei pentru un kilogram.
Preţul organelor pentru drob variază între 16 şi 20 de lei, iar prapurii se vând peste tot cu cinci lei bucata. Piaţa este plină de vânzători ambulanţi care vând organele direct în pungi de un kilogram, cu prapur cu tot, la preţuri care variază între 18 şi 20 de lei.

Preţuri pestriţe în ţară pentru carnea de miel

Bucureştiul este unul dintre oraşele care oferă cea mai ieftină carne de miel în acest an, la 20 de lei kilogramul, în timp ce în Hunedoara, preţul ajunge şi la 28 de lei. Mai mult, unele supermarketuri comercializează carnea de miel şi la preţuri de 88 de lei pentru un kilogram, menţionând că este vorba despre cotlet de miel din Noua Zeelandă, în timp ce mielul viu, cumpărat direct de la crescătorii locali, se vinde cu preţuri care variază între nouă şi 15 lei kilogramul.

Pe lângă Bucureşti, alte judeţe unde preţul cărnii de miel este chiar mai mic decât cel de anul trecut sunt Arad, Argeş, Sibiu, Timiş sau Suceava. În schimb, în judeţe precum Braşov şi Cluj, mielul se vinde şi cu 25 de lei kilogramul.

Primii comercianţi în pieţele Astra şi Dacia din Braşov au venit încă de joia trecută. Preţurile pentru un kilogram de carne de miel variază între 20 şi 25 de lei, la fel ca anul trecut. Unii comercianţi cer 25 de lei pentru un kilogram de carne de miel, însă se mai poate negocia.

Reprezentanţii crescătorilor de oi din judeţul Cluj spun că preţurile cărnii de miel viu sunt cuprinse între 10 şi 11 de lei pe kilogram, direct de la producători, în timp ce preţul kilogramului la carcasă este cuprins între 22 şi 25 de lei.

Miei sacrificaţi la cererea clientului, în Constanţa

Constănţenii pot cumpăra carnea de miel cu 23 de lei kilogramul, la fel ca şi anul trecut, fiind amenajate locuri speciale în pieţele Griviţa, Tomis III şi Pescăruş, pentru cei peste 50 de producători înscrişi într-un program lansat de primărie - “Preţul corect la carnea de miel”. Producătorii care merg în aceste pieţe au posibilitatea să scadă chiar preţul pentru kilogramul de carne de miel, dar cu mai mult nu pot vinde.

În Piaţa Pescăruş a fost amenajat un punct de sacrificare care va funcţiona până în ajunul Paştelui, unde oamenii vin, văd mielul, îl aleg, iar într-o incintă din apropierea ţarcurilor, sub autorizarea Direcţiei Sanitar-Veterinare, animalul va fi sacrificat.

Hipermarketurile au program prelungit vineri şi redus sâmbătă

Supermarketurile, hipermarketurile şi magazinele cash&carry au program normal sau prelungit până vineri, redus sâmbătă şi luni, 11 şi 13 aprilie, şi vor fi închise duminică, în ziua de Paşte, exceptând anumite unităţi situate în malluri. Astfel, în Capitală de exemplu, majoritatea magazinelor vor fi închise în ziua de Paşte, excepţie făcând unele unităţi situate în malluri, precum Auchan din AFI Cotroceni (14.00-23.00), Cora AFI Ploieşti (14.00 – 22.00) şi Mega Image Mall Bucureşti (14.00 – 22.00).

Lidl va ţine magazinele închise şi luni, 13 aprilie. Sâmbătă şi luni, unele magazine vor avea program normal, iar altele vor fi deschise până la orele 16.00, 18.00 sau 20.00. În acestă săptămână, până vineri, inlusiv, hipermarketurile Carrefour vor avea program până la ora 24.00, magazinele Auchan vor funcţiona între orele 7.00 sau 8.00 – 23.00 sau 24.00, Kaufland între 7.30 – 22.30 sau 23.00), iar Cora între 7.00 sau 8.00 – 22.00 sau 23.00. În acelaşi interval, reţeaua cash&carry Metro are magazinele deschise între 5.00 sau 6.00 – 23.00, iar Selgros între 06.00 sau 07.00 – 22.00.

Supermarketurile Mega Image vor avea program între 7.30 sau 8.00 – 22.00 sau 24.00, Billa între 7.00 sau 8.00 – 21.00 sau 22.00. Programul magazinelor diferă de la oraş la oraş. Adina Vlad

CFR Călători anunţă reduceri şi trenuri suplimentare

CFR Călători a anunţat că, în perioada sărbătorilor de Paşte, vor circula suplimentar patru trenuri Regio şi şase InterRegio, iar trenurile pe rutele cele mai solicitate vor dispune de mai multe vagoane. Având în vedere cererea mare de bilete din aceste zile, CFR Călători recomandă pasagerilor să achiziţioneze din timp biletele de călătorie, în special pentru trenurile de lung parcurs care au în compunere vagoane de dormit şi cuşetă. Asta mai ales că toate agenţiile de voiaj din ţară vor fi închise în prima şi a doua zi de Paşte (12 şi 13 aprilie).

Cei care vor călători cu trenul în aceste zile trebuie să aibă în vedere că, în unele zile din perioada 11-13 aprilie, o serie de trenuri InterRegio şi Regio nu vor circula, iar modificările vor fi anunţate la nivel local în staţiile de plecare/sosire.

Vor circula suplimentar în perioada 9-14 aprilie următoarele trenuri:

9 aprilie

  • IR 1832 Cluj Napoca (plecare 9.10) – Iaşi (sosire 18.19).

12 şi 13 aprilie

  • R 2071 Piatra Olt (plecare 03.55) – Podu Olt (sosire 9.02).
  • R 2072 Râmnicu Vâlcea (plecare 15.32) – Piatra Olt (sosire 17.54), îşi prelungeşte circulaţia de la Podu Olt (plecare 13.20) la Râmnicu Vâlcea (sosire 15.30).

13 aprilie

  • IR 1743 Timişoara Nord (plecare 15.48) –  Satu Mare (plecare 21.19), îşi prelungeşte circulaţia până la Baia Mare (sosire 22.40).
  • trenul IR 1736 Cluj Napoca (plecare 6.15) – Teiuş – Sibiu – Râmnicu Vâlcea (sosire 12.45).
  • trenul IR 1737 Ramnicu Vâlcea (plecare 15.15) – Sibiu –Teiuş – Cluj Napoca (sosire 21.49).
  • trenul IR 1831 Iaşi (plecare 11.01) – Cluj Napoca (sosire 20.28).
  • trenul R 2086 Petroşani (plecare 19.05) – Craiova (sosire 23.11)
  • trenul R 2085 Craiova (plecare 14.12) – Filiaşi (plecare 15.14), îşi prelungeşte circulaţia până la Petroşani (sosire 18.30).

13-14 aprilie

  • trenul IR 1744 Satu Mare (plecare 1.09) – Timişoara Nord (sosire 6.05), îşi prelungeşte circulaţia de la Baia Mare (plecare 23.45) până la Satu Mare (sosire 1.04).

Reduceri de până la 56%

La cumpărarea biletelor de tren pentru destinaţiile interne, pasagerii pot beneficia de reduceri:

  • 10% reducere pentru călătoria dus-întors.
  • 25% reducere prin Cardul Tren Plus.
  • 5% reducere la cumpărarea online.
  • între 10% şi 25% reducere la cumpărarea cu anticipaţie.
  • între 10% şi 25 % reducere cu oferta Minigrup 2 – 5
  • între 15% şi 35% reducere cu oferta biletul de weekend.
  • între 25% şi 50% reducere cu oferta Cartea VSD.
  • între 31% şi 56% reduceri de weekend (în zilele de vineri până duminică inclusiv) la trenurile InterRegio care circulă pe Valea Prahovei, pe rute între Sinaia - Braşov şi retur.
  • reduceri de până la 35% pentru Grupuri de peste 20 persoane.  
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite