Petre Tobă cere prefecţilor şi şefilor structurilor teritoriale ale MAI să nu plece în concediu în perioada alegerilor
0Ministrul de Interne, Petre Tobă, le-a cerut, miercuri, prefecţilor şi şefilor de structuri ale MAI să nu plece în concediu în perioada alegerilor locale, în cadrul unei videoconferinţe în care au fost dezbătute pregătirile care se fac pentru scrutin.
Petre Tobă a anunţat, miercuri, că organizarea alegerilor din 5 iunie este în grafic. Demnitarul a convocat, la sediul Ministerului Afacerilor Interne (MAI), Comisia Tehnică Centrală pentru coordonarea activităţilor de organizare a alegerilor locale, iar la dezbateri au participat, în sistem de videoconferinţă, prefecţii şi membrii Comisiilor tehnice judeţene, respectiv ai Comisiei tehnice a municipiului Bucureşti.
În urma discuţiilor, ministrul de Interne a stabilit ca, în ultima săptămână înainte de alegeri, prefecţii şi şefii structurilor MAI să nu plece în concediu pe motiv că ”aceasta este o perioadă importantă, în care se suprapun manifestări electorale cu prezenţa unui public numeros, fenomene meteo periculoase şi activităţile curente ale structurilor ministerului”.
Tobă le-a cerut prefecţilor şi şefilor structurilor MAI ca, în perioada următoare, să fie limitate concediile şi învoirile, iar, acolo unde este cazul, să se păstreze active comitetele locale pentru situaţii de urgenţă.
În cadrul dezbaterilor s-a mai constatat că ”în 19 judeţe a fost finalizat procesul de tipărire a buletinelor de vot, trei dintre judeţe îl vor încheia în cursul zilei de astăzi (miercuri, n.r.), iar în 20 de judeţe se va finaliza în perioada imediat următoare”.
”Ministrul Afacerilor Interne a cerut prefecţilor să ia toate măsurile necesare pentru ca societăţile comerciale care asigură serviciile de tipărire a buletinelor de vot să respecte clauzele contractuale şi să le livreze cantităţile de buletine de vot la termenele asumate”, potrivit unui comunicat al MAI.
Ministerul de Interne mai arată că ”în această perioadă se va pune un accent deosebit pe asigurarea protecţiei transportului materialelor electorale (ştampile cu menţiunea «VOTAT», ştampile de control, timbre autocolante, buletine de vot) până la locurile de depozitare”.
”Cea mai mare parte din cele 93.000 de ştampile cu menţiunea «VOTAT», respectiv cele peste 18 milioane de timbre autocolante a fost deja ridicată de reprezentanţii prefecturilor încă de ieri (marţi, n.r.), urmând ca procesul să fie finalizat astăzi (miercuri, n.r.)”, mai scrie în comunicat.
Tobă a dispus şi măsuri suplimentare la centru şi în teritoriu pentru perioada campaniei electorale: “Am dispus ca, începând de luni - 30 mai, persoane cu funcţii de conducere din cadrul Ministerului Afacerilor Interne şi al Inspectoratului General al Poliţiei Române să se deplaseze în judeţe pentru a sprijini şi îndruma, la nevoie, structurile noastre locale”.
Conform planului de măsuri, toate cele 18.616 secţii de votare au fost repartizate instituţiilor MAI care vor asigura paza, cele mai multe revenind în sarcina Poliţiei şi Jandarmeriei.
MAI anunţă că urmează alte două testări ale Sistemului Informatic privind Monitorizarea Prezenţei la Vot şi de Prevenire a Votului Ilegal, după ce, în cadrul dezbaterilor de miercuri, membrii Comisiei Tehnice Centrale au analizat modul în care operatorii de calcul s-au pregătit pentru utilizarea sistemului. La cererea lui Petre Tobă, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale şi Autoritatea Electorală Permanentă vor organiza cele două simulări în 27 mai şi în 3 iunie.