Percheziţii la două galerii de artă din Bucureşti. Au fost ridicate circa 2.000 de tablouri şi mai multe monede din aur şi argint

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Anchetatorii au găsit 3 monede Koson din aur FOTO PCA Alba Iulia
Anchetatorii au găsit 3 monede Koson din aur FOTO PCA Alba Iulia

Trei monede de aur, peste o mie de monede de argint şi mai multe obiecte din patrimoniul naţional au fost ridicate de poliţişti în urma unor percheziţii făcute la două galerii de artă din Capitală şi la domiciliul mai multor persoane. Obiectele găsite au fost predate depuse în custodia Muzeului Naţional de Istorie a României, Bucureşti. De asemenea, au mai fost ridicate circa 2.000 tablouri care erau vândute de două case de licitaţii.

„În contextul cercetărilor vizând combaterea infracţiunilor comise în dauna patrimoniului cultural naţional, procurori ai Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia au coordonat o acţiune desfăşurată în perioada 24 - 26.02.2016 de structurile specializate ale Poliţiei Române în domeniul protejării patrimoniului cultural naţional”, se arată într-un comunicat de Parchetul General.

Astfel, pe 24 februarie 2016, prin cooperare judiciară internaţională, a fost recuperată de la un agent comercial din Olanda, o monedă Lysimach din aur ce a fost depusă în custodia Muzeului Naţional de Istorie a României din Bucureşti.

De asemenea, pe 25 şi pe 26 februarie au fost făcute percheziţii la două galerii de artă din Bucureşti şi la domiciliile unor persoane suspectate că ar deţine bunuri sustrase din situri arheologice româneşti protejate. 

Astfel, spun anchetatorii, au fost ridicate spre examinare 3 monede Koson din aur, 1.050 monede antice din argint (denari romani, tetradrahme etc.), 102 artefacte din metal (o armă dacică tip sica, depozite de unelte etc.), 12 statuete şi vase ceramice (inclusiv aparţinând culturii Cucuteni) care au fost depuse în custodia Muzeului Naţional de Istorie a României, Bucureşti. 

moneda foto pca alba iulia

Totodată, au mai fost indisponibilizate şi sunt în curs de examinare circa 2.000 tablouri oferite la vânzare de către casele de licitaţii,

„Sunt urmărite în continuare, prin INTERPOL, tezaurele care formează obiectul mai multor cauze: un tezaur de monede Lysimach, din aur (30 de kg.), din care s-au recuperat 37 piese; tezaure de monede Koson din aur (25 de kg.), din care s-au recuperat 1.038 piese; un tezaur de monede Koson din argint, din care s-au recuperat 280 monede;  5 scuturi regale din fier; 11 brăţări spiralice din aur; tezaure de denari romani (imitaţii dacice) etc”, se mai arată în documentul citat.

Procurorii precizează că în perioada 1998 – 2015, grupări cuprinzând 34 de suspecţi, braconieri ai siturilor arheologice, dintre care 12 au fost condamnaţi definitiv, ar fi sustras şi exportat ilegal, ar fi spălat pe piaţa antichităţilor mai multe tezaure monetare (stateri Koson, Lysimach etc.), brăţări spiralice din aur şi alte artefacte sustrase din siturile arheologice ale Munţilor Orăştie, monumente UNESCO. Aceştia au produs astfel un prejudiciu de peste 2,5 milioane de euro. 

Conform evaluării experţilor, „loturile de monede din aur, recuperate recent, sunt stateri emişi de regele Koson (cca. 44 - 29 a.C.), unul dintre urmaşii lui Burebista. Ele sunt singurele emisiuni dacice de aur care poartă o legendă scrisă cu caractere greceşti, menţionând numele suveranului emitent. Monedele au fost emise în ateliere monetare de la Sarmizegetusa Regia, în jurul anilor 44-29 a. C. Fapt excepţional, datorită acestor monede cunoaştem azi mai multe despre istoria politică, viaţa economică, socială sau arta şi religia Daciei în anii care au urmat dispariţiei lui Burebista”.

În acest caz, urmărirea penală este făcută de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia şi organele poliţiei judiciare din cadrul Biroului Patrimoniu al Direcţiei de Investigaţii Criminale, I.G.P.R., Inspectoratele de Poliţie ale Judeţelor Alba, Hunedoara şi Sibiu. Acţiunea s-a desfăşurat cu sprijinul Serviciului Român de Informaţii.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite