Jucării de pe vremea dacilor vor fi expuse la Muzeul Judeţean Buzău FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Setul de jucării va fi expus la Muzeul Judeţean                                         Foto Iulian Bunilă
Setul de jucării va fi expus la Muzeul Judeţean                                         Foto Iulian Bunilă

O trusă cu jucării din timpul Regatului Dac al lui Burebista va fi unul dintre cele mai atractive exponate ale Muzeului Judeţean Buzău, care în această perioadă îşi reamenajează interioarele după o amplă campanie de reabilitare a clădirii. Setul de şase piese geto-dace de tipul „jucării pentru copii” datează din secolul I î.Hr. şi au fost descoperite în două situri arheologice de pe Dealul Istriţa, în zona Pietroasele.

Cele şase jucării, mai mici decât un degetar fiecare, sunt din lut şi erau păstrate într-un vas de mici dimensiuni. 

Potrivit arheologului Sebastian Matei de la Muzeul Judeţean de Istorie Buzău, piesele ar fi fost modelate de către un copil, care a încercat să imite obiectele din inventarul unei gospodării geto-dace. 

Este vorba despre un păhărel mai mic decât un degetar, două ceşti-opaiţ cu seu de oaie folosite pentru iluminatul nocturn, o greutate folosită la războiul de ţesut, o călcătoare pentru piei, precum şi o fusaiolă, dispozitiv care se fixa pe fus pentru a-i creşte turaţia în timpul torsului firului de lână sau textil. 

Jucăriile au fost descoperite la Pietroasele, în punctul Valea Bazinului, situat la circa doi kilometri de castrul roman. Obiectele urmează să fie expuse într-o secţiune specială a muzeului buzoian.

buzau
image
image
buzau
Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite