Percheziţii la comercianţii de articole pirotehnice din Bucureşti şi din 22 de judeţe din ţară
0Mai multe percheziţii au loc, miercuri, în Bucureşti şi în 22 de judeţe din ţară, fiind vizate mai multe persoane suspectate de comercializarea articole pirotehnice din categoriile celor interzise la deţinere persoanelor fizice neautorizate şi destinate folosirii exclusiv de către pirotehnicieni.
Potrivit unui comunicat emis de Poliţia Română, 50 de percheziţii au loc miercuri într-un dosar penal de efectuare fără drept de operaţiuni cu articole pirotehnice şi comercializare către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni.
Anchetatorii precizează că, începând cu luna iunie 2015, reprezentanţii unei societăţi comerciale cu sediul în municipiul Timişoara ar fi comercializat persoanelor vizate articole pirotehnice din categoriile celor interzise la deţinere persoanelor fizice neautorizate şi destinate folosirii exclusiv de către pirotehnicieni.
Articolele pirotehnice ar fi fost comandate şi primite de către persoanele vizate prin intermediul unor firme de curierat, evitând astfel eventuale controale din partea autorităţilor.
Poliţiştii vor pune în executare 50 de mandate de aducere, persoanele depistate urmând a fi conduse pentru audieri la sediile inspectoratelor de poliţie pe raza cărora se efectuează percheziţii.
Acţiunea are loc în Bucureşti şi în judeţele Argeş, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Botoşani, Braşov, Caraş-Severin, Cluj, Dolj, Galaţi, Hunedoara, Iaşi, Ilfov, Maramureş, Mureş, Neamţ, Prahova, Satu-Mare, Sibiu, Teleorman, Timiş, Vâlcea şi Vaslui.
Prezentarea categoriilor de materiale pirotehnice:
Categoria I: Sunt materialele pirotehnice care pot fi folosite în tot timpul anului, banalele artificii. Această categorie cuprind în special acei vulcani cu jerbă de lumină. În această categorie nu vom găsi elemente care produc un zgomot foarte puternic, această categorie este descrisă ca fiind categoria cu materialele care produc un zgomot neglijabil şi au un efect acustic foarte slab. Cele din această categorie pot fi folosite şi în încăperi.
Categoriile II, III şi IV: Începând cu acest categorii, acest tip de materiale trebuie folosit exclusiv de pirotehnişti pentru că aceste produse generează un nivel de zgomot care nu este dăunător sănătăţii omului, însă produc zgomote puternice şi efecte luminoase şi au şi o expansiune a pulberii din care sunt făcute, în sensul că acestea se folosesc în spaţii deschise. Nivelul de categoria nu este dat neapărat de cantitatea de pulbere ci de amestecul acesteia şi de modalitatea în care au fost făcute.
Petardele nu sunt definite de nicio categorie, acestea fiind foarte periculoase. Ele sunt interzise mai ales din cauza zgomotului produs. Petardele sunt foarte periculoase şi pot produce vătămări foarte grave dacă nu sunt folosite corespunzător.
Persoanele fizice sau juridice autorizate pot folosi articolele pirotehnice de divertisment numai cu luarea măsurilor de protejare a persoanelor, bunurilor materiale, animalelor şi a mediului.
Se interzice folosirea articolelor pirotehnice în următoarele situaţii:
- între orele 24.00 şi 6.00, cu excepţia evenimentelor de interes local, naţional sau internaţional, în baza aprobării autorităţilor locale;
- la o distanţă mai mică de 50 de metri de construcţiile de locuinţe cu până la 4 niveluri şi la mai puţin de 100 de metri faţă de cele cu peste 4 niveluri;
- la o distanţă mai mică de 500 de metri de instalaţiile electrice de înaltă tensiune, de locurile de depozitare şi livrare a combustibililor lichizi sau solizi, de instalaţiile de gaze;
- la o distanţă mai mică decât cea prevăzută de reglementările în vigoare pentru obiectivele chimice şi petrochimice ori pentru alte obiective care prezintă pericol de incendiu sau explozie;
- în locurile în care există riscul producerii de alunecări de teren, avalanşe sau căderi de pietre;
- pe drumurile publice deschise circulaţiei rutiere, pe aleile pietonale şi în spaţii deschise cu aglomerări de persoane;
- la o distanţă mai mică de 500 de metri de păduri.
Organizarea de jocuri cu articole pirotehnice de divertisment din categoriile 3 şi 4 este permisă numai în condiţiile în care există acordul primăriei, al inspectoratului pentru situaţii de urgenţă judeţean sau, după caz, al municipiului Bucureşti şi avizul inspectoratului judeţean de poliţie, respectiv al Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti, pe a cărui rază se execută jocurile respective.
Orice operaţiune cu articole pirotehnice, efectuată fără drept, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an.
De asemenea, comercializarea articolelor pirotehnice din categoriile 1 şi P1 către persoane cu vârsta sub limita prevăzută de lege, respectiv 16 ani, precum şi comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni, constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la un an.