Decizia Parchetului în privinţa procurorului care i-a amendat pe cei doi poliţişti care l-au oprit în trafic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine de arhivă
Imagine de arhivă

Parchetul Slobozia a anulat, la sfârşitul lunii noiembrie, ordonanţa emisă de procurorul Mihai Laurenţiu prin care îi amenda cu câte 5.000 de lei pe cei doi poliţişti care l-au oprit şi sancţionat în trafic pentru depăşirea vitezei legale şi lipsa ITP-ului.

Cu o zi înainte să se judece cererile de anulare/reducere amendă depuse de poliţiştii Ionel Mocanu şi Gabriel Răducan la Judecătoria Slobozia, în cele două dosare a fost depusă Ordonanţa prin care conducerea Parchetului Judecătoriei Slobozia a infirmat Ordonanţa procurorului care îi amendase pe poliţişti, scrie publicaţia Clujust.ro

Astfel, cele două dosare de pe rolul instanţei au rămas fără obiect, amenzile aplicate poliţiştilor fiind anulate la parchet.

Potrivit răspunsului trimis la solicitarea Clujust.ro de către reprezentanţii Judecătoriei Slobozia, ”la termenul din data de 23.11.2018, reprezentantul Parchetului de pe lângă Judecătoria Slobozia a depus Ordonanţa din data de 22.11.2018, prin care s-a infirmat ordonanţa nr.4174/II/6/2018 emisă de procuror Vasilescu Mihai Laurenţiu.

Prin urmare, prin Încheierea din data de 23.11.2018, judecătorul de drepturi şi libertăţi a respins cererea petentului Mocanu Ionel ca rămasă fără obiect”

Între timp, Inspecţia Judiciară s-a autosesizat şi îl cercetează pe procurorul care a condus maşina fără ITP şi i-a amendat apoi pe poliţiştii care l-au lăsat pe jos.

Poliţiştii îl opriseră în trafic pentru că depăşise viteza legală. Ulterior poliţiştii au constatat că procurorul avea ITP-ul expirat şi l-au sancţionat conform legii.

Amendă pentru că l-au împiedicat să ajungă la tribunal

 

Este vorba despre procurorul Mihai Laurenţiu, de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Slobozia care a considerat că cei doi poliţişti au comis un abuz pentru că au stat prea mult să întocmească procesul verbal, iar ulterior i-a amendat poliţiştii. Procurorul a menţionat în ordonanţă şi faptul că i-a rugat pe cei doi poliţişti să îl transporte la serviciu iar aceştia au refuzat.

Iniţial magistratul i-a acuzat pe poliţişti de lipsire de libertate, iar ulterior a amendat cei doi poliţişti cu câte 5.000 de lei. Procurorul Mihai Laurenţiu şi-a justificat decizia de a-i amenda pe cei doi poliţişti prin faptul că „uterior perioadei strict necesare efectuării procedurilor prevăzute de lege pentru sancţionarea contravenţională, au împiedicat (în orice mod) exercitarea în legătură cu procesul a atribuţiilor ce revin procurorului, încălcând astfel prevederile art. 283, alin4, din Codul de procedură penală”, se arată în ordonanţa prin care procurorul a dispus amendarea oamenilor legii. 

Concret, acesta susţinea că, în condiţiile în care se afla în timpul serviciului, şi având de soluţionat un dosar penal, poliţiştii de circulaţie au tergiversat intenţionat sancţionarea acestuia, „batjocorind prin această tergiversare magistratul amendat”. Apoi, cei doi poliţişti, „contrar deontologiei profesionale, nu au oferit să-l conducă pe procuror la parchet”, deşi aceştia se îndreptau spre aceeşi localitate, în speţă, Slobazia. În final, procurorul susţine că cei doi poliţişti ar fi perseverat în „comportamentul lor şicanatoriu” prin faptul de a fi formulat o plângere la Inspecţia Judiciară împotriva acestuia şi „chiar un denunţ calomnios, prin plângere penală împotriva aceluiaşi magistrat”. „Nu există niciun motiv pentru împiedicarea magistratului de a-şi îndeplini atribuţiile, chiar temporar, (...) în timpul serviciului dincolo de durata necesară aplicării sancţiunilor contravenţionale, în condiţiile unei temperaturi specifice lunii iulie, urmărindu-se batjocorirea sau şicanarea unui magistrat aflat în timpul serviciului”, se arată în Ordonanţa procurorului Mihai Laurenţiu. În plus, procurorul le-a reproşat poliţiştilor şi că nu au avut în vedere „considerentele etice şi de colegialitate” atunci când l-au amendat cu suma de 2.175 de lei.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite