Dosarul „Manhattan”. Avocaţii lui Omar Hayssam cer instanţei să constate că unele infracţiuni de care este acuzat sirianul s-au prescris

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Omar Hayssam a fost adus în România pe 19 iulie 2013 FOTO Arhivă Adevărul
Omar Hayssam a fost adus în România pe 19 iulie 2013 FOTO Arhivă Adevărul

Avocaţii lui Omar Hayssam au cerut luni, instanţei Tribunalului Bucureşti, să constate că unele infracţiuni de care este acuzat sirianul, respectiv înşelăciunea în formă continuată, iniţierea unui grup infracţional organizat şi complicitatea la tentativa de înşelăciune, s-au prescris.

„În cauza de faţă este necesar a se stabili limitele de pedeapsă aplicabile legii mai favorabile, iar apoi, pornind de la maximul astfel determinat să se identifice legea penală mai favorabilă în privinţa prescripţiei speciale”, a spus avocatul Mihai Mareş, la Tribunalul Bucureşti, unde s-a judecat un nou termen în dosarul cunoscut sub numele de „Manhattan”, arată Mediafax.

Potrivit apărătorului lui Omar Hayssam, cele trei infracţiuni s-au prescris în anul 2011. De asemenea, avocatul Mareş a înaintat şi o cerere de schimbare a încadrării juridice pentru infracţiunea de complicitate la delapidare în formă continută.

„Având în vedere intrarea în vigoare a noului Cod Penal, vă solicităm să schimbaţi încadrarea juridică şi să aplicaţi limita mai favorabilă de pedeapsă, respectiv în cazul delapidării care a produs consecinţe deosebit de grave, închisoarea de la trei la 10 ani şi şase luni”, a spus avocatul lui Omar Hayssam.

Mai mult, Mareş a precizat că în cazul lui Hayssam nu mai este necesară prelungirea mandatului de arestare preventivă, pentru că el a fost deja condamnat în alte dosare.

„La fiecare termen sunt din ce în ce mai convins că sunt nevinovat. Sunt acuzaţii aduse fratelui meu şi de care sunt şi eu acuzat, chiar dacă nu am nicio legătură”, a spus Omar Hayssam la Tribunalul Bucureşti.

La termenul de luni au fost audiaţi cinci martori, urmând ca pe 24 martie să mai fie audiate alte cinci persoane.

Sirianul Omar Hayssam a fost trimis în judecată de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) în octombrie 2012, alături de fratele lui, Mohamad Omar, cumnatul său, Mihai Nasture, şi doi parteneri de afaceri, Viorel Vasile Mafteucă şi Doina Farladanschi, fiind acuzaţi de înşelăciune şi delapidare, prin intermediul unui grup de firme, numit „Manhattan”.

Pe 2 august 2012, Tribunalul Bucureşti a dispus emiterea unor mandate de arestare preventivă pentru Omar Hayssam şi, în lipsă, pentru Mohamad Omar, la solicitarea procurorilor DIICOT.

Omar Hayssam a fost condamnat definitiv, în lipsă, în trei dosare, la 20 de ani, 16 ani şi, respectiv, trei ani, pentru răpirea celor trei jurnalişti, înşelăciune în cazul „Volvo” şi fraude în cauza „Foresta Nehoiu”.

Citeşte mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Omar Hayssam: Grupul de firme nu a existat vreodată ca persoană juridică, era o creaţie pentru a atrage parteneri de afacere

Omar Hayssam a fost adus marţi la Tribunalul Bucureşti pentru un nou termen în dosarul în care este acuzat de înşelăciuni şi delapidare. Acesta a declarat în faţa judecătorilor că celebrul grup de firme Manhattan nu a existat niciodată, fiind vorba doar de o creaţie a sa şi a fratelui său Mohamad Omar, cu scopul de a atrage parteneri de afaceri.

Alba-neagra cu Hayssam. Filmul zilei în care teroristul numărul 1 al României s-a pierdut birocratic între instituţii

Teroristul Omar Hayssam a fost mutat marţi la Penitenciarul Rahova. Totul s-a petrecut însă în mare secret. Taina a fost atât de mare încât nici instanţa Tribunalului Bucureşti, care l-a aşteptat marţi dimineaţă pe Hayssam pentru a discuta cererea procurorilor de arestare într-un dosar de delapidare, nu a ştiut unde se află.

Cum au fost achitaţi complicii la fuga lui Omar Hayssam

SRI a reconstituit întregul traseu până în Siria al teroristului condamnat în România, stabilind la nivel de minut fiecare pas al său şi al celor care l-au ajutat să fugă. Judecătorii însă nu au luat în seamă în raportul SRI.

Omar Hayssam nu a fugit: „A avut un zbor confortabil“

Avocaţii sirianului nu au negat faptele de terorism ale clientului lor, dar au încercat să-i obţină o pedeapsă pentru o banală trecere frauduloasă a frontierei.

Omar Hayssam, liber în Siria. Preşedintele Siriei, Bashar al-Assad, a afirmat în 2010: Hayssam va fi extrădat în România după ce-şi va ispăşi pedeapsa din Siria

Autorităţile siriene ar trebui să-l pună în libertate astăzi pe Omar Hayssam, condamnat în ţara natală pentru subminarea puterii de stat. Omar Hayssam urmează să fie eliberat după patru ani petrecuţi în Penitenciarul nr. 1 din Siria, acolo unde se află încarcerat din ianuarie 2008.

Teroristul Omar Hayssam a fost adus în România

Omar Hayssam a fost adus în România. Aşa a anunţat vineri dimineaţa purtătorul de cuvânt al preşedinţiei, Bogdan Oprea. Hayssam a fost condamnat la 20 de ani de închisoare pentru acte de terorism după ce a fost găsit vinovat de răpirea în Irak - în martie 2005 - a jurnaliştilor români Ovidiu Ohanesian, Sorin Mişcoci şi Marie Jeanne Ion. La aflarea veştii jurnalistul Ovidiu Ohanesian s-a arătat surprins de vestea aducerii în ţară a teroristului.

Remus Ştefureac, analist politic: „Recuperarea lui Hayssam transmite un semnal: statul nu se mai joacă”

„Recuperarea lui Omar Hayssam este importantă. Epoca privilegiilor de grup şi a negocierilor subversive începe să apună”, comentează analistul politic Remus Ştefureac, pe blogul său de pe adevarul.ro.

Ion Petrescu, analist militar: Hayssam Khaled Omar, prima piesă căzută într-un Domino abia început

„Hayssam, acest fost partener de dialog, evident pragmatic, al unor figuri cunoscute, consacrate, încă prezente în arena politică internă, a fost returnat autorităţilor române de oficiali sirieni, care au demonstrat astfel că se ţin de cuvânt, respectă acordurile bilaterale şi deţin puterea reală, dincolo de sincopele războiului civil, la Damasc”, scrie analistul militar Ion Petrescu, pe blogul său de pe adevarul.ro.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite