Olguţa Vasilescu, criticată dur de Inspecţia Judiciară: „Acreditează ideea că procurorii DNA instrumentează cauze penale în manieră abuzivă”
0Consiliul Superior al Magistraturii a decis ieri că primarul oraşului Craiova, Olguţa Vasilescu (PSD), trimisă în judecată pentru fapte de corupţie, a încălcat independenţa justiţiei, atunci când a declarat că procurorul de caz i-a cerut să facă un denunţ împotriva lui Klaus Iohannis, şi când a postat pe facebook documente din dosarul de anchetă.
Membrii CSM şi-au însuşit concluziile unei note realizate de Inspecţia Judiciară. Potrivit Inspecţiei Judiciare, afirmaţiile denigratorii făcute de Olguţa Vasilescu, deşi vizau activitatea procurorului de caz, „acestea au avut drept consecinţă majoră alterarea, înainte de toate, a încrederii opiniei publice în competenţa, corectitudinea şi probitatea pe care, în mod legitim, orice persoană care încredinţează magistraţilor apărarea drepturilor sale le aşteaptă”.
Declaraţiile despre presupusul denunţ
În luna iulie, Lia Olguţa Vasilescu a spus, la Antena 3, că procurorii DNA i-au spus că facă un denunţ împotriva lui Klaus Iohannis pentru fapte de când era primar la Sibiu.
„Am spus că nu pot să fac un denunţ pentru că nu am făcut rău în viaţa mea nimănui şi nu consider că este ilegal nici ce am făcut eu, nici ce a făcut Klaus Iohannis", a spus Lia Olguţa Vasilescu, la Antena 3.
Primarul Craiovei a mai spus că "a fost o discuţie doar în momentul în care am fost chemată să mi se pună sechestru pe avere, că au apărut aceste discuţii în spaţiul public şi dacă vreau să fac un denunţ şi am răspuns ceea ce v-am spus mai devreme".
Ce spune Inspecţia Judiciară
„Afirmaţiile la adresa procurorului de caz, despre care se afirmă că ar fi influenţat martorii, sunt de natură să creeze suspiciuni în rândul opiniei publice cu privire la independenţa şi imparţialitatea magistraţilor şi, nu în ultimul rând, în ceea ce priveşte sistemul judiciar în ansamblul său, cu atât mai mult cu cât, prin rezoluţia nr. 3705/827/DIP/2016 din data de 7 iulie 2016 a Inspecţiei Judiciare, s-a dispus clasarea sesizării formulate de către petenta Lia Olguţa Vasilescu, verificările efectuate în cauză vizând modul de instrumentare a dosarului nr. 957/P/2015 al DNA, în care inculpata este petentă”.
„Mai mult, susţinerile în sensul cărora un procuror ar fi solicitat unui inculpat să depună denunţ împotriva Preşedintelui României, comunicate publicului în mod tendenţios şi fără a respecta realitatea contextului aduc atingere independenţei sistemului judiciar, întrucât prin aceasta se acreditează ideea că procurorii DNA instrumentează cauze penale în manieră abuzivă, fără respectarea dispoziţiilor legale în materie penală, astfel că se transmite opiniei publice un mesaj compromiţător legat de incapacitatea profesională ori reaua credinţă a acesti corp profesional, punndu-se la îndoială credibilitatea sistemului juidicar, pe componeneta de exercitare a atribuţiilor de serviciu ce le revin procurorilor, parte a mecanismului justiţiei”.
„De asemenea, publicarea unor aspecte denigratoare pe pagina de facebook, care conform unei decizii a ICCJ, pronunţată la 27 noiembrie 2014, este un spaţiu public, cu privire la un martor denunţător din dosar, precum şi publicarea pe aceeaşi pagină, a unor acte şi probe din dosar, sunt de natură a transmite ideea că sistemul judiciar este incapabil de a evalua probatorii şi de a discerne cu privire la vinovăţia unui inculpat”.
Atac la martorul-denunţător
Primarul Craiovei, Olguţa Vasilescu, a avut mai multe ieşiri publice şi a spus că că denunţătorul din dosarul său, Petre Becheru, este "transformat într-un hărţuitor” şi că vrea să îl dea în judecată, iar în instanţă să ceară ca acesta să fie supus unei expertize psihiatrice. Pe 2 august, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a fost sesizat de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) după ce primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, a postat pe Facebook documente din dosarul în care a fost trimisă în judecată pentru luare de mită, spălare de bani şi folosirea autorităţii sau influenţei în scopul obţinerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.
Postarea de pe facebook
Pe 30 iulie, Lia Olguţa Vasilescu a postat pe Facebook peste 20 de pagini din stenograma unei înregistrări realizate de denunţătorul Petru Becheru, aflată la dosar.
"Mai jos aveţi una dintre stenogramele din înregistrarea video efectuată de denunţătorul Petre Becheru şi care vrea să demonstreze că am angrenat în «activitatea infracţională», aceea de văruire a faţadelor, funcţionarii primăriei. Textul e mai amplu, deoarece discuţia a durat două ore. Am pus doar partea de final, care demonstrează că I. L. Caragiale n-a trăit în epoca cea mai fastă pentru comedie. Aici funcţionarii încearcă să ii arate bunăvoinţa de a se întâmpla ceva frumos şi în oraşul nostru. Becheru spune că vrea contract. I se spune da. Că vrea garanţie a lucrării. I spune că se dă, de mai multe ori i se spune că i se dă, dar el tot intervine şi cere repetat. Dacă vede că legal nu e nicio problemă, cere să i se văruiască şi scara pe interior, să i se schimbe uşa, să i se pună camere de luat vederi şi să se văruiască şi pentru spaţiile comerciale de la parterul blocurilor. Totul, în încercarea disperată de a nu se mai face nimic şi de a obţine probe pentru denunţ. P.S. Observaţi şi cum se poate «proba» o infracţiune de spălare a banilor. La un moment dat, nervos după discuţii de două ore în care nu se ajungea la niciun rezultat şi apăruseră acuzaţii cu DNA şi infracţiunea de spălare de bani, constructorul spune că banii lui şi-i spală el. La nervi, sub formă de glumă. Nu mai faceţi glume! Unii le iau ca atare şi te trimit în judecată... Halucinant!", a fost mesajul Liei Olguţa Vasilescu pe Facebook, alăturat stenogramelor.