UPDATE STENOGRAME Octavian Bitu, vicepreşedintele Organizaţiei Sectorului 4 Bucureşti a PSD, arestat preventiv pentru şantaj şi luare de mită

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Octavian Bitu, director al Complexului Sportiv Naţional – Sala Polivalentă din Bucureşti, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile. Bitu, care este şi vicepreşedinte în cadrul Organizaţiei Sectorului 4 Bucureşti a PSD, este acuzat de şantaj şi luare de mită. El a fost prins în flagrant marţi seara în timp ce primea 10.000 de lei mită.

UPDATE Potrivit referatului cu propunerea de arestare preventivă, Octavian Bitu a fost înregistrat în timp ce îi cerea unui om de afaceri o sumă de bani sau un autoturism, urmând ca, în schimb, să renunţe la un proces civil şi să prelungească contractul de închiriere pentru un teren.

Discuţia dintre cei doi a avut loc pe 26 august, la Bucureşti.

Interlocutor: Ăăă..? Io, stau foarte bine, vrei să fac plata aicea? Mă gândeam să fac şi aicea, oricum trebuie să plătesc, măcar alea care sunt... 

Octavian Bitu: Vreau acum... vreau acum! 

Interlocutor: Vrei? Cât...5.000? Da, îţi dau şi mai mult! 

Octavian Bitu: Cât îmi dai? 

Interlocutor: Ăă? 

Octavian Bitu: Cât îmi dai? 

Interlocutor: Îmi spui când îi vrei şi...! Deci am acum, pot să-ţi dau până la 20.000 de euro fără probleme, deci fără probleme. Merg pă-ncredere, fără nicio hârtie, n-o fac...! 

Octavian Bitu: Vreau maşină, mă! 

Interlocutor: Bă... deci nu, nu fac hârtii şi astea, că mă (neinteligibil). Nu! Deci îmi spui când şi...! 

Octavian Bitu: Azi! 

Interlocutor: Eh! Nu îi am azi! 

Octavian Bitu: Da' când îi ai? 

Interlocutor: Trebuie să ajung la Constanţa, fac o vorbă şi în maxim o săptămână îi am. 

Octavian Bitu: Îs ai tăi, mă? 

Interlocutor: Da, mă! Îi am eu, ce ai? Bă, deci îi am eu! 

Octavian Bitu: (neinteligibil) 

Interlocutor: Îi vrei acuma? Ţi-i aduc în 4 ore, na',...dus, întors! 

Octavian Bitu: De ce la Constanţa? 

Interlocutor: Că acolo-i am, ce vrei să-i ţin aicea? Unde să-i ţin aicea? Acolo am seif. Eu ce dracu îţi spun,...îi am acasă. 

Octavian Bitu: Păi haide! 

Interlocutor: Da? Hai! Cât, 10 sau 5? 

Octavian Bitu: (neinteligibil)...10!

De asemenea, o astfel de discuţie ar mai fi avut loc pe 28 august în biroul de la Sala Polivalentă a lui Bitu, care şi-ar fi luat o serie de măsuri de precauţie ca să nu poată fi interceptat, 

„Discuţia a fost mai amplă faţă de cea anterioară, însă a fost axată pe legătura dintre pretinderea de bani şi foloase cu atribuţiile de serviciu ale funcţionarului public. (...) Şi această discuţie, cu privire la aspectele relevante în dovedirea infracţiunilor din dosar, s-a derulat în baia aferentă biroului directorului Sălii Polivalente, pe fondul sonor al zgomotului produs de apa de la robinet. Mijloacele întrebuinţate au permis înregistrarea cu mare claritate a dialogului”, arată DNA.

Procurorii mai precizează în documentul citat că deputatul Bogdan Diaconu ar fi precizat, în cadrul unei discuţii care a avut loc pe 7 octombrie 2014, că l-a avertizat pe Nicolae Bănicioiu despre ilegalităţile comise de finul acestuia, Octavian Bitu, care i-ar putea afecta imaginea, arată Agerpres.

„Şi faţă de Bănicioiu, l-am făcut, l-am făcut în toate felurile şi i-am spus: Nicule, vezi că dacă tu, tu ai probleme, o să ai din cauza lu' acesta. Uite, a făcut asta. O şantajează pe femeia aia de acolo de un de zile şi nu că ştiu din auzite, că m-am întâlnit cu femeia şi mi-a povestit, ştiu când Octav a venit la mine să-mi propună să fiu asociat cu nevastă-sa pe cârciuma ei ... Ăla ţi-a folosit numele, ne înfundăm într-un scandal cu toţii", a spus Bogdan Diaconu.

Cu aceeaşi ocazie, Diaconu a mai afirmat că Octavian Bitu i-ar fi propus asocierea pentru deschiderea unui restaurant în clădirea construită de firma unuia dintre interlocutori. El a adăugat că, după ce a aflat că soţia omului de afaceri a fost şantajată de Bitu pentru a o determină să renunţe la actualul chiriaş al clădirii şi să atribuie spaţiul unei firme a lui, a sfătuit-o să formuleze plângere penală.

„Bogdan Diaconu şi-a exprimat nemulţumirea că Bitu Octavian, în demersurile sale nelegale de obţinere pentru el a spaţiului comercial respectiv, a folosit numele unor funcţionari publici de la nivel înalt", se mai arată în referat.

UPDATE Magistraţii Tribunalului Bucureşti au admis, miercuri, cererea procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) de arestare preventivă a lui Octavin Bitu, acesta urmând să fie încarcerat în Arestul Capitalei.Decizia nu este însă definitivă.

Directorul Complexului Sportiv Naţional – Sala Polivalentă din Bucureşti, aflat în subordinea Ministerul Tineretului şi Sportului, a fost reţinut, marţi seară, de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) pentru şantaj şi luare de mită, după ce a a fost prins în flagrant de procurori în timp ce primea de la un denunţător 10.000 de lei.

Potrivit ordonanţei de reţinere, în perioada aprilie - august 2015, Octavian Bitu, în calitate de director al Complexului Sportiv Naţional- Sala Polivalentă din Bucureşti, a cerut de la un om de afaceri, denunţător, suma de 10.000 de euro şi cedarea unei construcţii deţinute de firma denunţătorului către o firmă la care asociat, cu o cotă de 50%, să fie o persoană apropiată lui Bitu, în vederea valorificării construcţiei în activităţi comerciale.

„Despre valoarea construcţiei, din care Bitu Octavian a solicitat practic jumătate pentru derularea de activităţi comerciale, denunţătorul a afirmat că este de minimum 180.000 euro, conform actelor contabile ale firmei. În schimbul banilor şi foloaselor materiale pretinse, Bitu Octavian l-a asigurat pe denunţător că va stinge procesul civil aflat în derulare între CSN Sala Polivalentă şi firma denunţătorului şi va prelungi contractul de închiriere a terenurilor pe care se află construcţia firmei”, se arată în documentul citat.

Procurorii mai spun că, Bitu s-ar fi angajat faţă de acelaşi denunţător, în schimbul mitei cerute, ca la viitoarea licitaţie pentru închirierea terenurilor, câştigătoarea să fie o firmă la care denunţătorul şi un apropiat al lui directorului Sălii Polivalente să fie asociaţi.

„Pe terenurile pe care le închiriase de la Complexului Sportiv Naţional- Sala Polivalentă, firma denunţătorului construise o clădire pentru care, în cursul anului 2013, avea un contract de închiriere cu un restaurant”, arată DNA.

De asemenea, în luna aprilie 2013, directorul Sălii Polivalente a ameninţat o denunţătoare „că îi vor fi reziliate contractele de închiriere pentru terenuri, dacă nu va renunţa la contractul de închiriere a construcţiei, astfel încât construcţia să fie închiriată unei firme indicate de inculpaT”.

„În săptămâna ulterioară primei ameninţări şi în luna mai 2013, Bitu Octavian a reiterat ameninţările şi a înştiinţat-o pe denunţătoare că, dacă nu este de acord cu propunerile lui de renunţare la chiriaşul de atunci al clădirii şi pentru atribuirea acesteia unei firme desemnate de el, va determina rezilierea contractului de închiriere a terenurilor pe care a fost construită clădirea", se precizează în ordonanţa de reţinere.

Directorul Sălii Polivalente va fi dus, miercuri, la Tribunalul Bucureşti cu propunere de arestare preventivă.

Octavian Bitu este director al Sălii Polivalente din Bucureşti din aprilie 2013.

Mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Vicepreşedinte PSD Sector 4 şi director al Sălii Polivalente, Octavian Bitu a fost reţinut de DNA în urma unui flagrant. Politicianul a primit mită 10.000 de lei

Octavian Bitu, director al Complexului Sportiv Naţional – Sala Polivalentă din Bucureşti, aflat în subordinea Ministerul Tineretului şi Sportului, si vicepreşedinte al PSD sector 4, a fost reţinut marţi seară de procurorii DNA, în urma unui flagrant în care acesta a primit mită suma de 10.000 de lei de la un om de afaceri, potrivit unui comunicat al Direcţiei NAţionale Anticorupţie.

Bănicioiu, despre reţinerea directorului Sălii Polivalente: I-am botezat un copil. Sunt şocat!

Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, se declară „şocat” de reţinerea lui Octavian Bitu, numit director al Sălii Polivalente Bucureşti în mandatul său de ministru al Sportului, şi spune că i-a botezat un copil şi au avut o „relaţie onestă”.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite