O dată pe an, elitele româneşti strălucesc la Londra

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe 19 octombrie, figuri importante ale elitei britanice şi române din Regatul Unit s-au întrunit pentru cea de-a şasea ediţie a unui eveniment unic în spaţiul diplomatic, Conferinţa Studenţilor, profesorilor şi Cercetătorilor români din Marea Britanie, sub patronajul Ambasadei române la Londra, a Camerei de Comerţ Britanico-Române şi a Fundaţiei Raţiu.

Proiectul, demarat în 2008 de Excelenţa Sa, Ambasadorul Ion Jinga, are ca scop valorificarea rezultatelor de excepţie ale românilor din Marea Britanie, anual fiind premiate 4-6 figuri reprezentative ale comunităţii intelectuale din Regat, români care prin eforturile lor au contribuit la promovarea imaginii ţării natale şi a valorilor comunităţii din care provin.

Este singurul eveniment de acest fel organizat de o ambasadă străină la Londra, iar acest lucru a făcut obiectul unei declaraţii politice a parlamentarului Keith Vaz (unul dintre susţinătorii respectării drepturilor egale ale României şi Bulgariei ca state membre ale UE) în Camera Comunelor, preşedintele Comisiei pentru Afaceri Interne, în anul 2012.

În pofida dificultăţilor bugetare experimentate atât de România, cât şi de alte state europene în ultimii cinci ani, misiunea diplomatică română din Regat a întreprins multiple eforturi pentru promovarea unei imagini corecte despre comunitatea română din Marea Britanie, cu accent pe rezultatele remarcabile ale studenţilor, oamenilor de afaceri, dar şi a unor cercetători de marcă. 

Conferinţa anuală este finanţată exclusiv din sponsorizări şi reprezintă un bun prilej pentru intensificarea  coeziunii comunităţii româneşti, relaţionare şi diseminarea performaţelor elitelor româneşti în ţara gazdă.

Ediţia din acest an i-a avut ca invitaţi pe Cristian David, ministrul delegat pentru diaspora din cadrul Ministerului român al Afacerilor Externe, Bill Rammell, rector al Universităţii Bedfordshire şi Anne Marie Martin, director general al Consiliului Camerelor Britanice de Comerţ din Europa, precum şi alte personalităţi din lumea politică, spaţiul academic, dar şi cel de al afacerilor.

Anne Marie Martin a vorbit despre modul în care se formează percepţia publică cu privire la o comunitate, exemplificând prin seturi de stereotipuri care accentuează, în cazul României, cu precădere aspectele negative, deşi acestea sunt periferice. A arătat că este necesară valorificarea calităţilor românilor şi structurarea unei strategii care să genereze poziţionarea echivalentă a României ca ţară europeană şi să-şi propună o funcţionare cât mai bună a parteneriatului cu Marea Britanie. 

Vorbind despre legăturile culturale dintre România şi Marea Britanie, Nicolae Raţiu a ilustrat importanţa multiculturalismului şi i-a încurajat pe studenţi să-şi creeze, în Universităţile în care studiază, propria strategie de promovare a valorilor româneşti în rândul colegilor.

Bill Rammell a arătat că studenţii români de la Universitatea din Bedfordshire, în număr de peste 250, excelează prin rezultatele academice şi reprezintă punţi de legătură cu Marea Britanie, „o gazdă europeană” pentru tinerii români. A punctat importanţa educaţiei şi, mai ales, a mobilităţilor internaţionale pentru pregătirea tinerilor în era globalizării, evidenţiind obiectivele de cooperarea pe care Universitatea le are cu instituţii similare din România.

Ambasadorul român la Londra a evidenţiat că „pe lângă faptul că suntem români, suntem europeni. Într-o Uniune Europeană competitivă, trebuie să ne definim mai bine profilul şi să ne maximizăm potenţialul. Da, poate că nu am fost privilegiaţi în ultimii ani – am întâmpinat restricţii pe piaţa muncii, care nu au fost impuse altora, ne-am alăturat Uniunii în ajunul crizei economice, am fost martorii unor transformări uriaşe în funcţionarea instituţiilor europene simultan cu transformări majore în cadrul societăţii româneşti şi am devenit chiar ţinte ale xenofobilor. Dar ceea ce are cel mai bun România este potenţialul sau uman şi nu avem dreptul să ne plângem de milă. Sunteţi una dintre legăturile puternice care unesc România de Marea Britanie şi trebuie să fiţi conştienţi de acest lucru”.

Conferinţa s-a încheiat cu decernarea Diplomei Ambasadorului, acordată în acest an Laurei Chilinţan, Ruxandrei Trandafoiu, Nataliei Kelly, lui Vlad Schlezak şi Arinei Cocoru.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite