Noi acuzaţii grave la adresa României. După Belgia, Ungaria pune epidemia de rujeolă pe seama molimei de la noi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Epidemie de rujeolă şi în Ungaria. La Mako, oraş aflat la 120 de kilometri de Timişoara, un spital a fost închis după ce mai mulţi angajaţi s-au îmbolnăvit. Directorul spitalului spune că virusul ar putea proveni din România. Acuzaţiile vin la scurtă vreme după ce autorităţile sanitare belgiene au înregistrat 70 de cazuri de rujeolă care ar fi pornit de la o persoană întoarsă din România.

Nu mai puţin de 12 angajaţi ai spitalului din Mako s-au îmbolnăvit de rujeolă. Conducerea unităţii sanitare a decis să instituie carantină, iar bolnavii care se prezintă la această unitate sanitară sunt trimişi la alte trei spitale din regiune pentru că aici nu se mai fac internări.

Nici rudele pacienţilor nu au voie să-i viziteze pe cei internaţi.

Directorul spitalului din Mako spune că virusul ar putea proveni din România. „După părerea specialiştilor în boli infecţioase, virusul a fost introdus în spital de cineva. Putem intui că din România, după perioada de incubaţie de 10 zile, că am avut un pacient român pe secţia Ungenţe”, susţine Kallai Arpad, directorul Spitalului din Mako.

Cazuri de rujeolă au fost şi la Szeged, o altă localitate aflată la graniţa cu România, dar aici nu a fost declarată epidemie.

De altfel, un oficial al guvernului de la Budapesta anunţa în urmă cu puţin timp că 20.000 de vaccinuri antirujeolice ar urma să ajungă în regiunea ucraineană Transcarpatia cu scopul de a preveni extinderea focarelor de rujeolă din România.

Belgia, apel la populaţie

Şi toate după ce, pe 25 februarie autorităţile sanitare belgiene au făcut apel la populaţie să dea dovadă de prudenţă ca urmare a faptului că de la începutul acestui an în Valonia s-au înregistrat 70 de cazuri de rujeolă, în condiţiile în care media considerată normală era de 7-8 cazuri pentru această perioadă.

Potrivit Agenţiei pentru o viaţă de calitate - AviQ -, explozia de cazuri din Belgia ar fi pornit de la o persoană întoarsă din România, în ţara fiind epidemie de rujeolă încă de anul trecut.

Avertisment: Epidemia de rujeolă din România se poate extinde în toată UE

Şi nu ar fi exclus, spun specialiştii Centrului European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor. Ei au atras deja atenţia că epidemia de rujeolă din România riscă să se extindă în toată Europa. 

Potrivit declaraţiilor Ministrului Sănăţii, Florian Bodog, la momentul de faţă, în România s-au înregistrat  3.446 de cazuri cu 17 decese, într-un număr de 37 de judeţe, iar toate cazurile s-au înregistrat la copii care nu au fost vaccinaţi, motive pentru care acesta face apel la părinţi să îşi vaccineze copiii.

"Acoperirea vaccinală în România la prima doză este de 80 la sută, în opt ţări europene este între 90 şi 95 la sută, în rest este comparabilă cu noi. Iar la a doua doză de vaccinare acoperirea este de doar 50 la sută. Acesta este un smenal de alarmă pe care îl tragem şi rugăm părinţii să-şi ducă copiii să îi vaccineze", a explicat ministrul Bodog. 

El a mai spus că în prezent Ministerul Sănătăţii are vaccin antirujeolic pentru patru luni, iar până acum nu au fost probleme cu aprovizionarea acestui produs. 

Cele mai multe cazuri de îmbolnăviri au fost înregistrate în Caraş-Severin - 726, Arad -  617, Timiş - 568, Mureş - 311, Dolj - 164, Bistriţa-Năsăud - 129. Din totalul celor 3.109 cazuri de rujeolă, 2.966 dintre bolnavi nu fuseseră vaccinaţi.

Amendă din cauza Oliviei Steer şi a poziţiei anti-vaccin 

Chiar ieri, 9 martie, postul de ştiri Antena 3 a fost amendat de Consiliul Naţional al Audiovizualului pentru celebra ediţie „Sinteza Zilei“ în care invitată a fost Olivia Steer, care militează împotriva vaccinurilor şi mamografiilor, promovând în schimb remediile naturiste.

Potrivit  Olivia Steer şi-a expus nestingherită convingerile privind unele tratamente medicale, în platoul emisiunii nefiind prezent niciun medic sau specialist în medicină care să contrabalanseze argumentele acesteia. 

Sancţiunea a fost votată de şapte dintre cei opt membri care au participat la şedinţă – Orsloya Eva Borsos, Monica Gubernat, Dorina Rusu, Florin Gabrea, Viorel Vasile Buda, Gabriel Tufeanu şi Radu Herjeu –, în timp ce Radu Călin Cristea s-a opus. La momentul respectiv, CNA a primit 35 de sesizări în acest caz

„Nu putem să îl oprim pe Mihai Gâdea să invite pe cine vrea în emisiune să vorbească despre ce vrea (...) Faptul că accepţi de dragul audienţei să faci o emisiune pe un subiect important şi accepţi să nu inviţi pe nimeni din partea cealaltă, eu cred că asta este doar problema moderatorului. Doamna Olivia Steer poate să spună ce vrea dânsa, din experienţa personală, dar aţi observat că nu a povestit despre experienţa personală, a citat nişte cercetători fără să îi numească“, a spus, potrivit News.ro, Radu Herjeu, cel care a şi propus sancţiunea.

Florin Gabrea: „Este inadmisibil! Această femeie nu are nicio calificare medicală“

Florin Gabrea a fost vehement în ceea ce priveşte prezenţa Oliviei Steer în emisiunea respectivă, declarând, potrivit Paginademedia.ro, că „această femeie nu are nicio calificare medicală, este inadmisibil“. Mai mult, membrul CNA consideră că o televiziune care se bucură de o audienţă mare „nu are voie să invite în emisiuni o persoană fără nicio calificare medicală care să discute despre subiecte foarte grave.“

În aceeaşi notă, Dorina Rusu a precizat că emisiunea respectivă i-a acordat Oliviei Steer o legitimitate în plus, „ceea ce nu este în regulă deloc.“ „Cu atâta uşurinţă se vorbeşte de nişte lucruri atât de grave şi moderatorul să nu ia atitudine?“, a adăugat membra CNA. 

Ce trebuie făcut

Rujeola (sau pojarul) este o boală infecţioasă care adesea duce la complicaţii. Din 4 persoane care fac rujeolă, una are nevoie de spitalizare. Pentru unul din 1.000 de bolnavi de rujeolă, boala este mortală. Vaccinul împotriva rujeolei protejează copiii împotriva acestei boli. În România, 9 din 10 părinţi îşi vaccinează copiii, potrivit csid.

Rujeola este o boală foarte contagioasă care se transmite pe cale virală. Debutul este unul brusc şi cu febră ce poate ajunge la 39 de grade. Apoi, în câteva zile, apare şi erupţia pe piele. Pot apărea însă complicaţii cum ar fi convulsiile febrile, pneumonia, otita sau chiar meningita, mai ales dacă pacientul este foarte mic.

Chiar şi în aceste condiţii, părerile părinţilor referitoare la vaccinare sunt împărţite. În timp ce unii cred că vaccinul îi ţine pe copii departe de boli, alţii spun că nu vor să îl facă sau că nu au luat încă o decizie în această privinţă, din cauza aşa-ziselor reacţii adverse severe care ar putea apărea. 

Comparativ cu anul 2015, creşterea numărului de cazuri de rujeolă este mai mult decât alarmantă. În tot anul 2015 au existat doar 7 cazuri confirmate de rujeolă şi niciun deces.

Ca măsură de limitare a extinderii rujeolei, a fost organizată şi se desfăşoară la nivel naţional o campanie de vaccinare a copiilor cu vârste cuprinse între 9 luni şi 9 ani. Campania se desfăşoară cu ajutorul medicilor de familie, asistenţilor medicali comunitari şi a mediatorilor sanitari.

Ministerul Sănătăţii a declarat epidemie de rujeolă la sfârşitul lunii septembrie 2016. „Ministerul Sănătăţii condamnă în cei mai duri termeni campaniile iresponsabile împotriva vaccinării copiilor. Rezultatele acestora se traduc, de exemplu, în înmulţirea cazurilor de rujeolă de zeci de ori într-un singur an”, se arăta într-un comunicat al instituţiei dat publicităţii la momentul respectiv.

Dr. Mihai Craiu, medic pediatru, a adunat pentru csid.ro 5 informaţii esenţiale despre rujeolă, de care orice părinte ar trebui să ţină cont:

1. Rujeola este una dintre cele mai contagioase boli ale copilăriei.

2. Virusul rujeolos persistă multă vreme pe suprafeţe sau pe mâinile nespălate, deci nu este suficient să evităm contactul cu un pacient cu rujeolă. Ea poate fi luată practic de oriunde în comunitate!

3. Bolnavul de rujeolă răspândeşte virusul şi poate produce contagiune la pacienţii susceptibili cu 4 zile înainte să apară erupţia tipică.

4. Copiii care au făcut cele două doze de vaccin sunt protejaţi în 99% din cazuri. Evident că unii pacienţi au inabilităţi imunologice şi ar putea face boala chiar dacă au făcut ambele doze.

5. Rujeola nu este o „răceală” mai severă! Rujeola produce deseori complicaţii, unele dintre ele mortale. Studii recente arată că în 2015 au fost peste 130.000 de decese prin rujeolă.

 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite