MJ: Declaraţiile Ralucăi Prună, în contextul lipsei investiţiilor pentru instanţe şi al necesităţii unei programări bugetare multianuale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adevarul Live - Raluca Pruna Foto: David Muntean
Adevarul Live - Raluca Pruna Foto: David Muntean

Ministerul Justiţiei precizează, luni, legat de afirmaţiile făcute de ministrul Raluca Prună în şedinţa CSM de săptămâna trecută, potrivit cărora a minţit la CEDO atunci când a spus că a fost asigurat un buget a câte 150 de milioane de euro pentru şapte penitenciare, că declaraţiile au fost făcute în contextul lipsei investiţiilor pentru instanţe şi al necesităţii unei programări bugetare multianuale.

Ministerul Justiţiei mai spune că, "în dorinţa de a evita vehicularea unor cifre nerealiste, care nu pot decât să îi inducă în eroare pe partenerii de la CEDO", a oprit un memorandum pregătit pentru o şedinţă de guvern din ianuarie şi care conţinea estimări nerealiste, fiind aprobat în schiimb, în aprilie, un alt memorandum care vizează construcţia a două penitenciare până în anul 2021.

 "Afirmaţia (ministrului Raluca Prună - n.r.) a fost făcută în contextul lipsei investiţiilor pentru instanţe, al nevoii de avea aceste investiţii şi al necesităţii unei programări bugetare multianuale. Comparaţia cu sistemul penitenciar şi fondurile alocate acestuia a fost făcută doar pentru a sublinia provocările cu care ne confruntăm în cazul dezvoltării unei infrastructurii la nivelul întregului sistem judiciar. Propunerea de a construi noi penitenciare a fost vehiculată în decursul discuţiilor tehnice din minister şi în şedinţele de dezbatere pe tema acţiunilor pe care le poate pregăti România pentru a evita pronunţarea de către CEDO a unei hotărâri pilot", arată Ministerul Justiţiei, într-un comunicatde presă transmis luni.

Conform sursei citate, "în dorinţa de a evita vehicularea unor cifre nerealiste, care nu pot decât să inducă în eroare pe partenerii de la CEDO", Ministerul Justiţiei  a oprit  un memorandum pregătit pentru şedinţa de guvern din 19 ianuarie 2016 şi care conţinea estimări nerealiste şi, în schimb, a inclus în acel memorandum (memorandum I) obligaţia pentru agentul CEDO şi instituţiile cu care colaborează (inclusiv MJ) de a prezenta  o nouă estimare, realistă şi cu un buget asumat (Memorandum II).

Ministerul Justiţiei mai precizează că acest memorandum a fost aprobat de Guvern în 27 aprilie şi vizează construcţia a două penitenciare până la 2021, precum şi preluarea a două amplasamente pentru reamenajare (până în 2023).

"România are nevoie de un cadru predictibil de finanţare a investiţiilor în sistemul judiciar, în primul rând printr-o programare bugetară multianuală. E bine ca discutăm public acest lucru, chiar şi în context pre-electoral, pentru că e necesar un consens politic de natură să garanteze nivelul necesar de investiţii în sistemul judiciar, indiferent cine va fi la guvernare", adaugă Ministerul Justiţiei.

Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a spus, joi, în şedinţa Consiliului Superior al Magistraturi (CSM), că a minţit la CEDO atunci când a spus că a fost asigurat un buget a câte 150 de milioane de euro pentru şapte penitenciare.

"Ştiţi cum e, domnule judecător, ca la penitenciare, unde eu m-am dus şi am minţit la CEDO - şi spun bine minţit la CEDO - că eu am crezut că dacă mi se dă o hârtie sub semnătura cuiva din statul român... Deci, eu am minţit acolo spunând că noi am asigurat buget pentru şapte penitenciare a câte 150 de milioane pentru fiecare penitenciar, aproape un miliard de euro, dar astea erau nişte bune intenţii, pentru că în realitate în buget noi nu aveam aceşti bani", a spus Raluca Prună în şedinţa CSM.

Preşedintele Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România (UNJR), Dana Gîrbovan, a reacţionat arătând că este "şocantă" declaraţia ministrului Raluca Prună, prin consecinţele pe care le implică, şi că aceasta va avea impact asupra relaţiilor cu celelalte state UE. "Problema trebuie clarificată şi nu trebuie să rămână la nivelul unui titlu senzaţional şi trecător de presă, pentru că prezintă importanţă din mai multe perspective", a scris Gîrbovan pe pagina sa de Facebook, întrebând când a aflat ministrul de inducerea sa în eroare şi ce a făcut ulterior pentru a corecta informaţia falsă trimisă la CEDO.

PSD a depus, luni, la Camera Deputaţilor, moţiunea simplă împotriva ministrului Justiţiei, Raluca Prună, moţiune intitulată ”Şi minciuna poate ucide”.

”Declaraţiile publice pe care le-a făcut doamna ministru al Justiţiei nouă ni se par foarte grave. Nu cred că va ţine seama domnul prim-ministru. Doamna ministru are posibilitatea (...) să poată să explice ce a vrut să spună. (...) Eu nu am conversaţii uzuale cu doamna Prună şi nici nu avem o comunicare. Sincer, nici nu ţin să comunic cu doamna Prună”, a motivat preşedintele PSD, Liviu Dragnea.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite