UPDATE Parchetul a publicat criteriile din 2016 privind numirea lui Augustin Lazăr. Raluca Prună cere demisia lui Tudorel Toader

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Parchetul General publică, pe site-ul instituţiei, documentele care arată criteriile, condiţiile şi documentele pe care Ministerul Justiţiei le-a solicitat lui Augustin Lazăr, în aprilie 2016, când a candidat pentru funcţia de procuror general. Din documentele cerute de minister nu fac parte şi lucrările reprezentative ale candidatului.

UPDATE FFostul ministru al Justiţiei, Raluca Prună a cerut public demisia ministrului Tudorel Toader după ce parchetul a publciat documentele necesare pentru depunerea candidaturilor pentru funcţia de procuror general. Raluca Prună reaminteşte afirmaţiile ministrului Toader cum că din dosar ar lipsi un calificativ şi că există o ordonanţă de clasare a unui dosar al preşedintelui Iohannis, motive pentru care această procedură ar fi fost nelegală. În acest context, fostul ministru din guvernul Cioloş consideră encesară demisia lui Tudorel Toader.

Cer public demisia ministrului Tudorel Toader. Parchetul General a publicat scrisoarea trimisa pe 17 februarie 2016 de ministrul justitiei catre Parchete, pentru declansarea procedurii de selectie a procurorului general. E clar in scrisoare ce trebuia sa cuprinda dosarul de candidat trimis la MJ: CV si scrisoare de intentie. Toader a spus ca din dosar lipsea calificativul la ultima evaluare si ca exista o ordonanta de clasare. Si a afirmat ca pentru aceste motive procedura ar fi fost nelegala. Am asteptat 10 zile, l-am invitat public pe Ministrul Toader sa isi clarifice acuzatiile. A tacut. Scrisoarea care clarifica se afla la Ministerul Justitiei in tot acest timp. Toader a preferat sa o ignore si sa minta o natiune intreaga. Invit acum, ca am clarificat procedura de numire, sa revenim la identificarea temeiului legal al revocarii procurorului general. Nu conteaza numele, nici persoana. Conteaza institutiile”, a scris Raluca Prună pe pagina sa de Facebook.

***

Ştirea iniţială: Ministerul Public a transmis, sâmbătă, un comunicat de presă, în care arată "care au fost «Criteriile, condiţiile şi documentele solicitate de către Ministerul Justiţiei pentru desfăşurarea procedurii de numire, în aprilie 2016, a procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - procedură legală şi transparentă», urmare a afirmaţiilor manipulatorii lansate în mass-media".

În document apar criteriile pentru ocuparea funcţiei de Procuror General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi calendarul procedurii (estimativ).

„Urmare a afirmaţiilor manipulatorii lansate în mass-media, arătăm care au fost ,,Criteriile, condiţiile şi documentele solicitate de către Ministerul Justiţiei pentru desfăşurarea procedurii de numire, în aprilie 2016, a procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - procedură legală şi transparentă”, se arată pe site-ul Parchetului General.

Între documentele prezentate se numără adresa formulată de ministrul Justiţiei de la acea vreme, Raluca Prună, şi lista criteriilor şi calendarul procedurii de recrutare pentru ocuparea funcţiei de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie si Justiţie.

În comunicatul Ministerului Public se găseşte adresa nr. 1/5515/17.02.2016 a Ministerului Justiţiei, conform căreia candidaţii la funcţia de procuror general trebuia să depună următoarele documente, în vederea candidaturii: CV, conform modelului european, şi o scrisoare de intenţie, de maxim două pagini, care să cuprindă o scurtă prezentare a candidatului, detalii relevante despre experienţa profesională (experienţă în activitatea managerială, în investigarea unor cauze complexe sau în activitatea judiciară), calităţile care îl recomandă pentru ocuparea funcţiei.

Fostul ministru al Justiţiei Ralucă Prună, care l-a propus pe Augustin Lazăr pentru şefia Parchetului General în 2016, a explicat, la Adevărul Live, cum a  decurs procedura de selecţie. Prună spune că în mapa de candidat, Augustin Lazăr nu a inserat nicio ordonanţă de clasare a unui dosar penal deschis pe numele lui Klaus Iohannis, aşa cum a susţinut ministrul Justiţiei, Tudorel Toader. „Celebra“ ordonanţă de clasare nu a ajuns nici la CSM, instituţie care a dat aviz pentru numirea lui Lazăr la Parchetul General, şi nici pe masa preşedintelui  Iohannis, cel care a semnat decretul de învestire în funcţie. „La preşedinte au ajuns o scrisoare din partea ministrului Justiţiei, care explică propunerea, avizul CSM, plus CV-ul. Cele trei acte au plecat de la mine din cabinet“, 

a spus Raluca Prună.

Augustin Lazăr contestă în instanţă evaluarea făcută de Tudorel Toader

Procurorul general al României, Augustin Lazăr, cere în instanţă suspendarea revocării din funcţie, acesta a atacat în instanţă raportul de evaluare făcut de ministrul Justiţiei, Tudorel Toader. Augustin Lazăr a contestat raportul de evaluare la Curtea de Apel Alba Iulia. Instanţa urmează să stabilească primul termen în acest proces. 

De asemenea, procurorul general a depus şi la Ministerul Justiţiei o plângere prealabilă prin care cere oprirea procedurii de revocare. 

Decizia vine după ce Tudorel Toader a afirmat pe 24 octombrie că Lazăr ar fi semnat o ordonanţă de clasare a unui dosar penal care îl viza pe Klaus Iohannis, ministrul promiţând inclusiv faptul că va aduce probe în sprijinul acuzaţiei. Ceea ce nu s-a întâmplat. Ba mai mult, miercuri seara s-a aflat că de fapt respectiva clasare a fost dată de un alt procuror pe care îl cheamă Cristian Lazăr. De altfel, acesta din urmă a confirmat ieri că, în 2014, a dat soluţie de clasare în dosarul amintit de Toader.  Procurorul Cristian Lazăr, a subliniat că acel document nu avea ce să caute în dosarul de candidatură al lui Augustin Lazăr precizând că persoana care a pus rezoluţia acolo trebuie să răspundă.

adresa_03112018 by Anonymous GrYXIb on Scribd

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite