Militarii români nu se aflau în bazele din Irak atacate cu rachete de forţele iraniene

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Misiunea militarilor români era de instruire şi consiliere a forţelor irakiene  FOTO US Army / Staff Sgt. Sarah Zaler
Misiunea militarilor români era de instruire şi consiliere a forţelor irakiene  FOTO US Army / Staff Sgt. Sarah Zaler

Niciun militar român nu se afla în bazele militare Ayn al-Assad şi Erbil din  Irak care au fost atacate cu rachete de forţele iraniene.

Concret, ei sunt relocaţi într-o bază a Coaliţiei Globale anti-ISIS din Qatar, alături de alţi militari aliaţi, susţin unele surse militare. Decizia a fost luată de MApN după ce la Reuniunea Consiliului Nord-Atlantic la nivel de ambasadori de luni, 6 ianuarie, s-a hotărât suspendarea temporară a misiunii de instruire a trupelor irakiene. 

Decizia României este în deplină concordanţă cu poziţia aliată exprimată în cadrul reuniunii de ieri (luni-n.red.) şi, în funcţie de evoluţia situaţiei din zonă, militarii români sunt pregătiţi să îşi reia misiunile. România rămâne ferm angajată în lupta împotriva terorismului internaţional, atât în format aliat, cât şi alături de partenerii din cadrul Coaliţiei Globale anti-ISIS, pecizeaza MApN.

Gărzile Revoluţionare Islamice au lansat marţi atacuri aeriene din Iran asupra a două baze americane din Irak şi au ameninţat cu represalii în SUA dacă va exista o ripostă a forţelor americane. Din informaţiile de până acum nu sunt răniţi în rândurile forţelor americane şi nici celor irakiene.

„Irak a fost supus, între 1:45 şi 2:45 în dimineaţa zilei de 8 ianuarie, la un bombardament cu 22 de rachete. 17 au căzut la baza aeriană Ayn al-Asad, inclusiv două care nu au explodat şi 5 în oraşul Erbil, în sediul coaliţiei. Nu au fost înregistrate pierderi în rândul forţelor irakiene“, se arată într-un comunicat al armatei irakiene.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite