#MeToo - Raport OMS: abuzul sexual în cazul copiilor şi consecinţe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Amploarea pe care a luat-o campania #MeToo - declanşată pe Twitter la Hollywood pentru a uni victimele hărţuirii sexuale - a avut ecou şi la Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) care a elaborat un raport referitor la abuzul sexual în rândul copiilor şi adolescenţilor.

În raport sunt trecute şi recomandări pentru profesionişti: de la cum trebuie să recunoască trauma, la cum să discute cu un copil abuzat şi ce măsuri să ia atunci când au în faţa lor o fată sau un băiat abuzaţi sexual. Concret, potrivit datelor date publicităţii de oficialii OMS 20% din fete şi 8% din băieţi au fost abuzaţi sexual. 

Fără servicii medicale şi psihologice în timp util

Însă foarte puţini copii şi adolescenţi abuzaţi sexual beneficiază, în prezent, de servicii medicale sau de terapie. Acelaşi raport evidenţiază că efectele pe termen scurt la nivel emoţional sunt sentimentul de vinovăţie, teama, degradarea imaginii de sine, amintirea repetată a evenimentului respectiv, depresia, anxietatea. 

Tocmai din aceste motive, OMS subliniază că specialiştii trebuie să lucreze cu comunităţile pentru a putea găsi copii care au fost victime ale abuzului sexual, pentru a creşte gradul de conştientizare în rândul populaţiei, dar şi să îi facă pe medici şi pe psihoterapeuţi să recunoască mai bine semnele abuzului. 

Comportamentul schimbat al copiilor, precum agresivitatea la adresa celorlalţi sau a propriei persoane, retragerea, dificultăţile de relaţionare, ostilitatea, frica de întuneric şi scăderea performanţelor şcolare sunt câteva dintre semne. Prin urmare, OMS recomandă ca intervenţia să fie una mai rapidă în cazul în care copiii se adresează autorităţilor.

Abuzul sexual se petrece chiar în familie

Daniela Gheorghe, directorul executiv al Federaţiei Organizaţiilor pentru Copil (FONPC), spune că cel mai adesea, abuzul sexual se petrece chiar în familie iar copiii nu reclamă.Victime cad, de cele mai multe ori, fetele, asta în condiţiile în care abuzatorii sunt de regulă de sex masculin. „La noi copiii nu prea au curajul să raporteze pentru că de cele mai multe ori nu sunt crezuţi. Am lucrat cu mulţi copii abuzaţi în ultimii ani iar prima lor problemă era că le era teamă să spună cuiva. Problema e cu atât mai mare cu cât copilul nu poate să meargă să îi spună mamei că a fost abuzat de tată sau de tatăl vitreg”, spune Daniela Gheorghe.

Psihologii au mai remarcat şi faptul că şi cazurile de pedofilie au înregistrat o creştere la nivel mondial. „Cred că România nu era pregătită pentru fenomenul #MeToo. Autorităţile publice n-au considerat că lupta împotriva abuzului sexual e o prioritate, dar campania a produs un moment de trezire la realitate al României. E foarte bine că Organizaţia Mondială a Sănătăţii vine cu un material unitar. Ceea ce lipseşte şi la nivel european şi la nivel naţional e partea de coordonare, materiale clare şi instrumente standardizate. Semnele abuzului sunt aceleaşi în fiecare ţară”, a explicat, pentru „Adevărul”, Daniela Gheorghe, psiholog şi director al Federaţiei Organizaţiilor Neguvernamentale pentru Copil (FONPC). 

Ce probleme de sănătate apar în rândul copiilor abuzaţi

Raportul OMS arată că şi costurile asociate cu abuzul sexual în rândul copiilor sunt majore, cu efecte în planul reproducerii sexuale şi al comportamentului la risc. 

„Apar probleme gastrointestinale şi, în cazul fetelor, risc de sarcină, de infecţii sexuale, inclusiv HIV/SIDA. Băieţii care au fost abuzaţi au şanse sporite de a consuma alcool şi droguri, ceea ce poate duce la creşterea infracţionalităţii”, notează raportul OMS. Conform documentului, copilul abuzat sexual ajunge să dezvolte stres post-traumatic, anxietate, depresie, insomnii şi chiar comportament suicidal.

Statistica românească

Potrivit Ministerului Muncii, doar în perioada ianuarie - martie 2017, au fost înregistrate 2.130 de situaţii de abuz, neglijare şi exploatare a copilului. Dintre acestea, 221 de abuzuri au fost sexuale, arată datele oficiale. Doar în 114 din cazuri, s-a iniţiat urmărirea penală faţă de agresor, restul fiind cazuri încă în lucru.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite