Marian Vanghelie, la părăsirea sediului ÎCCJ: „Să lăsăm Justiţia să se pronunţe!”
0Marian Vanghelie, primarul Sectorului 5 din Capitală, a părăsit sediul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie după ce fusese reţinut, joi seară, de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie care îl acuză de abuz în serviciu, luare de mită şi spălare de bani.
UPDATE 00:40 Marian Vanghelie a părăsit sediul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi a spus: „Să lăsăm Justiţia să se pronunţe.”.
UPDATE 23:00 O parte a "comisionului" primit de Marian Vanghelie de la omul de afaceri Dumitru Marin, în contul acordării unor contracte din bani publici, a reprezentat-o plata unor contracte de publicitate în favoarea a două televiziuni, OTV şi B1 TV.
UPDATE 17.50 Judecătorii vor lua în discuţie propunerea de arestare a lui Marian Vanghelie începând cu ora 18.30. „Am un loc în celulă pentru Ponta şi Oprea“, a spus Marian Vanghelie la intrarea în sediul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.
UPDATE 15.40 Procurorii anticorupţie au transmis magistraţilor Curţii Supreme cererea de arestare preventivă a lui Marian Vanghelie, urmând ca instanţa să stabilească ora la care va lua în discuţie această propunere.
Potrivit unui comunicat emis vineri de DNA, Marian Vanghelie este suspectat de abuz în serviciu, luare de mită şi spălare de bani.
Vărul edilului, Mircea-Sorin Niculae, asociat şi administrator al mai multor societăţi comerciale, este suspectat de complicitate la luare de mită şi spălare de bani. Adrian Murgoci (şoferul lui Marian Vanghelie), Laura Ciocan (director general al Economat Sector 5 S.R.L) şi soţul acesteia sunt suspectaţi de favorizarea făptuitorului şi mărturie mincinoasă. Niculae, Murgoci şi soţii Laura şi Sorin Ciocan au fost şi ei reţinuţi de procurorii aniticorupţie.
Potrivit ordonanţei de reţinere, în perioada 2007 – prezent, Marian Vanghelie, în schimbul unor foloase materiale, ar fi ajutat un om de afaceri să obţină, pentru societăţile pe care acesta din urmă le controlează, acordarea a numeroase contracte de lucrări publice, contracte în valoare totală de aproape 2 miliarde de lei (450 de milioane de euro).
DNA arată că, pentru atribuirea şi plata contractelor de execuţie de lucrări publice, Vanghelie ar fi perceput un „comision” de aproximativ 20% din valoarea contractelor încheiate între primăria Sectorului 5 şi instituţii din subordinea acesteia, pe de o parte, şi societăţile controlate de către omul de afaceri, pe de altă parte.
„Comisionul” respectiv ar fi fost plătit de către omul de afaceri edilului, prin intermediul lui Mircea-Sorin Niculae, vărul lui Vanghelie, dar şi prin intermediul unei alte persoane apropiate lor.
„Acest comision a fost plătit, în parte, şi sub forma unor contracte, nejustificate din punct de vedere comercial, încheiate de către SC Premier Palace S.R.L. (societate controlată, prin intermediul unor societăţi de tip off-shore, de către omul de afaceri) şi societăţi comerciale controlate, prin interpuşi, de către Vanghelie Marian-Daniel, contracte în temeiul cărora cea dintâi firmă plătea celor din urmă sume semnificative de bani”, se arată în ordonanţa de reţinere.
Din datele anchetatorilor, reiese că beneficiare a unor astfel de contracte (şi a sumelor de bani aferente acestora) au fost printre altele şi societăţile Bucureşti S.A., Fashion Brand Management S.R.L. (la ambele fiind asociat Niculae) şi Economat Sector 5 S.R.L. (la care director general este Laura Ciocan).
Mai mult, o parte a „comisionului” ar fi fost plătit prin cedarea a două imobile noi în favoarea unor persoane apropiate lui Vanghelie.
De asemenea, DNA arată că, pentru garantarea plăţii „comisionului” de 20% din valoarea contractelor publice, un afacerist ar fi cedat controlul unei societăţi comerciale unor apropiaţi ai lui Marian Vanghelie.
O altă modalitate de plată a „comisionului de 20%”, spun procurorii, ar fi constat în achitarea de către societăţile controlate de aceeaşi persoană a cheltuielilor de renovare şi amenajare a unor spaţii utilizate de către societatea controlată de Fashion Brand Management S.R.L. (asociat fiind Niculae).
„În aceeaşi perioadă, inculpaţii Vanghelie Marian-Daniel (primarul Sectorului 5 Bucureşti) şi Niculae Mircea-Sorin (acţionar majoritar la societatea comercială Bucureşti S.A. şi asociat unic la societatea comercială Fashion Brand Management S.R.L.) au transferat sume de bani provenite din comiterea infracţiunilor de luare de mită, sub forma achiziţionării de bunuri mobile şi imobile şi sub forma introducerii acestora în patrimoniul societăţilor comerciale controlate de cei doi, în scopul ascunderii originii ilicite a acestora”, arată DNA.
Mai mult, cei doi ar fi disimulat adevărata natură a provenienţei cu privire la două imobile pretinse de către Vanghelie de la administratorul mai multor societăţi comerciale.
De asemenea, primarul Sectorului 5 ar fi disimulat adevărata natură a provenienţei a părţilor sociale la societatea Eurowest Imob Consulting S.R.L., părţi sociale pretinse de acesta de la un om de afaceri.
Potrivit anchetatorilor, joi, 12 martie 2015, Adrian Murgoci Adrian, Laura Ciocan şi Sorin Ciocan ar fi dat declaraţii mincinoase, încercând să-i inducă în eroare pe procurori, concret, aceştia „au făcut afirmaţii mincinoase în legătură cu fapte şi împrejurări esenţiale, acţionând cu scopul de a împiedica tragerea la răspundere penală a inculpatului Vanghelie Marian-Daniel, sub aspectul comiterii infracţiunilor menţionate”.
Marian Vanghelie şi cei patru inculpaţi vor fi duşi în faţa instanţei, vineri, cu propunerea de arestare preventivă pentru 30 de zile.
UPDATE 15.00 Avocatul primarului Marian Vanghelie a declarat vineri, la ieşirea din sediul DNA, că în cursul zilei de astăzi procurorii urmează sa trimită la instanţă propunerea de arestare preventivă a edilului.
„Asteptăm în cursul zilei de astăzi să trimită referatul cu propunerea de arestare (procurorul de caz - n.r.) şi de asemenea să putem lua şi noi cunoştinţă de întreg dosarul pentru a formula apărarea în raport de acuzaţiile aduse de Direcţia Naţională Anticorupţie", a precizat apărătorul edilului.
De asemenea, acesta a arătat că, din declaraţiile luate până acum de procurori, rezultă şi elemente favorabile primarului.
„Din declaraţiile luate până la acest moment, am observat şi vom folosi în instanţă anumite depoziţii care sunt şi într-adevăr în favoarea domnului Marian Vanghelie", a mai spus Cristian Ene.
Mai mult, acesta a declarat că primarul Sectorului 5 se consideră nevinovat.
Joi seară, Marian Vanghelie a fost scos încătuşat din sediul DNA şi dus în Arestul Capitalei, unde şi-a petrecut noaptea. La ieşire, acesta a declarat că România „e ţara denunţurilor”.
Avocatul edilului bucureştean, Cristi Ene, a precizat că procurorul de caz a tras concluzia că se impune reţinerea pentru 24 de ore a lui Vanghelie. Totodată, Ene a subliniat că „nu s-a precizat (de procurorul de caz – n.r.) dacă va face sau nu propunere penttru arestare preventivă pentru 30 de zile.
„Marian Vanghelie şi-a rezervat dreptul de a nu face declaraţii”, a mai spus avocatul lui Vanghelie care a punctat că edilul bucureştean vrea să studieze dosarul.
Alături de Vanghelie au mai fost reţinute alte patru persoane, respectiv Murgoci Adrian(şoferul lui Marian Vanghelie), Mircea Sorin Niculae (vărul edilului bucureştean), Ciocan Laura (director general al Economat Sector 5 S.R.L) şi soţul acesteia.
Procurorii îl suspectează pe primarul Sectorului 5 abuz în serviciu şi de luare de mită după ce ar fi dat contracte preferenţiale, deci ilegal, în valoare de circa 2 miliarde de lei (450 de milioane de euro). Mai mult, anchetatorii susţin că Vanghelie ar fi perceput comisioane de 20 de procente din valoarea acestor contracte.
Şi iubita edilului din Sectorul 5 este în vizorul anchetatorilor. Aceasta este la rândul ei suspectată de operaţiuni de comerţ incompatibile cu funcţia de parlamentar.
În acest dosar, joi dimineaţă au avut loc mai multe percheziţii la sediul Primăriei Sectorului 5 şi la locuinţa primarului Marian Vanghelie. Procurorii au descins cu mandat şi la Administraţia Domeniului Public (ADP) Sector 5, precum şi la sediul firmei Calex Business, administratorul magazinelor economat din sectorul 5. În total, nouă locaţii din Bucureşti şi judeţul Ilfov au fost călcate de anchetatori.
Percheziţii acasă la Marian Vanghelie. Ceasuri şi documente, ridicate de anchetatori
Marian Vanghelie a fost găsit de anchetatori acasă la iubita sa, Oana Mizil, şi dus pe sus iniţial la locuinţa lui pentru a asista la percheziţii după care, din acelaşi motiv, la sediul Primăriei Sectorului 5. Ulterior, edilul a fost dus de mascaţi la DNA, pentru a fi audiat în legătură cu acuzaţiile de corupţie.
Din vila lui Vanghelie au fost ridicate şase ceasuri, precum şi documentele pentru un teren care îi aparţine fostei soacre a edilului. „Nu ştiu de ce s-au solicitat asemenea obiecte. Le-au căutat, iar domnul primar le-a predat. Sunt ceasuri care oricum apar în declaraţiile lui de avere începând cu anul 2000, pe care le puteţi găsi pe site. (...) Ceasurile sunt cumpărate de domnul primar. E vorba de cinci sau şase ceasuri”, a spus avocatul primarului, Cristian Ene.
Procurorii DNA verifică modul în care, începând din 2007 până în prezent, au fost acordate lucrări finanţate din bugetul public al Primăriei Sectorului 5, către anumite firme. Este vorba despre contracte pentru reabilitarea de grădiniţe şi şcoli.
Oana Mizil, activităţi incompatibile cu funcţia
În paralel cu percheziţiile desfăşurate la locuinţa lui Marian Vanghelie, deputatul PSD Oana Niculescu Mizil a fost dusă la DNA, în baza unui mandat de aducere, aceasta fiind suspectată pentru că ar fi efectuat operaţiuni de comerţ incompatibile cu funcţia de parlamentar.
I s-a permis să vină cu maşina personală la DNA, dar autoturismul a fost escortat de maşina poliţiei. Anchetatorii au audiat-o timp de patru ore, iar surse judiciare au declarat că Mizil a ajuns în atenţia anchetatorilor pentru că de fapt ar fi fost administrator al firmei Fashion Brand Management şi la patru magazine din Bucureşti.
Demisie Oana Mizil: „Mă consider nevinovată pentru că îmi place moda“
Oana Niculescu Mizil a declarat, joi, după ce a fost audiată la DNA, că îşi va depune demisia din calitatea de deputat, menţionând că nu vrea ca acesta să fie „un impediment în calea justiţiei”. „Tot ce vreau să vă anunţ este că astăzi îmi depun demisia din calitatea de deputat, pentru că nu vreau să fie un impediment în faţa justiţiei”, a spus Oana Mizil, la ieşirea din sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie.
Ea a mai afirmat că este nevinovată. “Sunt total nevinovată. Am calitatea de suspect. Nu am administrat niciun magazin, din contră, am consiliat. Pur şi simplu mă consider nevinovată pentru că îmi place moda, nu am putut să stau departe de modă. Este primul meu hobby. Nu am avut niciun câştig”, a adăugat deputatul PSD.
Referitor la faptul că Marian Vanghelie ar fi perceput comisioane pentru atribuirea de contracte, Oana Mizil a subliniat: ”Nu are niciun comision, credeţi-mă!”.
Iubita lui Marian Vanghelie a mărturisit în final că este însărcinată şi va avea un băieţel cu edilul.
Cum ajungeau şpăgile la Marian Vanghelie
Procurorii DNA au prezentat circuitul prin care ar fi fost mascată mita primită de Marian Vanghelie pentru contractele atribuite preferenţial unor firme controlate de apropiaţi de-ai săi.
Un personaj-cheie în angranjul ilicit ar fi Dumitru Marin, ale cărui firme ar fi fost beneficiarele contractelor de lucrări publice. Potrivit anchetatorilor, Marin ar fi plătit mita negociată cu primarul prin intermediul a doi apropiaţi ai acestuia: Daniel-Nicolae Dinuţ şi Mircea-Sorin Niculae, vărul lui Vanghelie. Şpăgile ar fi fost disimultate prin contracte fictive încheiate de Dumitru Marin cu societăţile Bucureşti SA, Fashion Brand Management SRL (controlate de Mircea-Sorin Niculae, cea din urmă fiind administrată, în fapt, de către Oana Niculescu-Mizil), Calex Business SRL (controlată de Tiberiu Bodea, apropiat al lui Marian Vanghelie Marian-Daniel) şi Economat Sector 5 SRL (director general Laura Ciocan, persoană apropiată primarului).
Pentru garantarea plăţii „comisionului” de 20% din valoarea contractelor publice, arată procurorii DNA, Dumitru Marin ar fi cedat controlul firmei Splai SA, care are în proprietate numeroase clădiri şi terenuri, unor apropiaţi ai primarului. Astfel, părţile sociale ale firmei ar fi fost cedate lui Adrian Murgoci, şoferul lui Marian Vanghelie.
Afacerile deputatului Oana Mizil
Procurorii au dat detalii şi despre afacerile Oanei Mizil, incompatibile cu calitatea de parlamentar. Inclusiv în prezent, arată anchetatorii, „deputata, acţionând în calitate de administrator de fapt al firmei Fashion Brand Management SRL, care deţine patru magazine sub marca ”Tartine et Chocolat” (dedicate copiilor, cu haine şi jucării), a efectuat operaţiuni financiare ca acte de comerţ, cu scopul de a obţine pentru această societate foloase necuvenite (constând în obţinerea în activitatea comercială a acesteia, tocmai ca urmare a exercitării de către deputat a influenţei conferite de funcţia publică deţinută, a unor venituri suplimentare substanţiale)”.