Magistraţii au explicat de ce PSD trebuie să spună cât a costat megamitingul din Piaţa Victoriei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tribunalul Bucureşti susţine că informaţiile legate de organizarea megamitingului PSD „împotriva abuzurilor" din Piaţa Victoriei, pe 9 iunie 2018, sunt de interes public, deoarece privesc activitatea partidului politic.

"Definiţia legală a informaţiei în sistemul Legii 544.2001 este largă; în esenţă, regulă pare a fi că toate informaţiile ce privesc activitatea unei entităţi sunt de interes public, excepţiile fiind de strictă interpetare", arată Tribunalul Bucureşti, potrivit publicaţiei Ziare.com.

Detaliile apar în motivarea sentinţei prin care magistraţii au decis că PSD trebuie să facă publice sursele de finanţare şi prestatorii de servicii pentru acest eveniment. Procesul a fost deschis de jurnalistul Ovidiu Vanghele, fondator al Centrului pentru Investigaţii Media (CIM) . Acesta a solicitat datele în baza Legii 544/2001 privind liberul acces la informaţii publice.

După ce PSD a refuzat să-i pună informaţiile la dispoziţie, Ovidiu Vanghele a deschis un proces în contencios-administrativ. Jurnalistul a fost reprezentat în instanţa de Elenina Nicuţ, avocata care a învins şi Curtea Constituţională.

Magistraţii au respins apărările făcute de avocaţii PSD, care au susţinut că nu pot oferi aceste date invocând prevederi din Legea contabilităţii nr. 82/1991, Legea 334/2006 privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale, dar şi controalele specifice realizate de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) sau ANAF.

"În realitate, Legea nr. 544/2001 este complementară şi, mai important, presupune o formă de descentralizare, în sensul că orice cetăţean are dreptul de a solicită informaţii punctuale, fiind fără relevanţă reglementarea în paralel a altor forme de transmitere de informaţii către alte autorităţi de control", motivează Tribunalul Bucureşti.

Instanţa a mai arătat că informaţiile de interes public reprezintă un drept al cetăţeanului ce nu poate fi negat ori subminat prin invocarea faptului că există deja instituite alte mijloace de control.

"În acest context, cel puţîn in parte, răspunsul emis reprezintă un refuz explicit de soluţionare a cererii, respectiv cu privire la cheltuielile suportate de organizaţia centrală a partidului”, se mai arată în motivarea instanţei.

Tribunalul Bucureşti a decis la începutul lunii decembrie că PSD trebuie să facă publice informaţiile privind costurile organizării mitingului împotriva „abuzurilor din justiţie” din 9 iunie, din Capitală. Hotărârea magistraţilor venea în urma sesizării făcute de jurnalistul Ovidiu Vanghele, fondatorul Centrului de Investigaţii Media.

Jurnalistul făcea publică cererea adresată PSD şi cele 12 întrebări la care PSD este obligat să raspundă:

1. Cate trenuri au fost folosite pentru a deplasa manifestantii din tara pentru mitingul de la Bucuresti din 9 iunie?

2. Cate autobuze si microbuze au fost folosite pentru a deplasa manifestantii din tara pentru mitingul de la Bucuresti din 9 iunie?

3. Intr-un tabel in format excel, va rog sa precizati exact cine si cat a platit pentru fiecare dintre aceste mijloace de transport (exemplu: trei vagoane de tren, ruta Iasi-Bucuresti, xxxx lei).

4. Va rog sa precizati, pentru fiecare dintre aceste mijloace de transport, care au fost transportatorii care le detin.

5. Va rog sa precizati ce companie s-a ocupat de scena si instalatii adiacente (ecranele a-v) pentru mitingul din 9 iunie.

6. Va rog sa precizati, in calitate de organizator al adunarii publice, cati oameni au participat la mitingul din 9 iunie din Piata Victoriei.

7. Va rog sa precizati, in calitate de organizator al adunarii publice, cat ati platit pentru televizarea in direct a meciului de tenis castgat de Simona Halep (finala Roland Garros) in beneficiul participantilor la mitingul din Piata Victoriei si cui anume au fost platiti acesti bani. 

8. Va rog sa precizati care au fost costurile pentru drepturile de autor pentru coloana sonora (muzica) folosita in timpul adunarii publice din 9 iunie si cui au fost ele achitate.

9. Va rog sa precizati daca, la data de 9 iunie anul curent, partidul dumneavoastra mai inregistreaza datorii catre furnizori privati sau catre bugetele publice si in ce cuantum exact. 

10. Va rog, in calitate de organizatori ai mitingului din 9 iunie, sa precizati cati participanti au murit si cati au avut nevoie de ingrijiri medicale pe drumul spre locul fixat pentru adunarea publica/inapoi catre casa si in timpul adunarii publice. 

11. In ce a constat sprijinul acordat participantilor pe drum de acasa pana la locul adunarii publice si inapoi, precum si pe parcursul adunarii publice? Ma refer aici la cantitati punctuale de apa si mancare oferite de dumneavoastra, in calitate de organizator, participantilor la mitingul din 9 iunie.

12. In legatura cu intrebarea de la punctul anterior, pentru fiecare dintre aceste bunuri cu care ati sprijinit participantii, va rog sa precizati cine anume a platit si pentru ce exact.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite