Tribunalul Bucureşti, decizie definitivă: Piedone nu poate candida!  Magistraţii au arătat că propunerea nu era semnată de şeful PPU Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Piedone in fata simpatizantilor
Piedone in fata simpatizantilor

Candidatura lui Cristian Popescu Piedone la Primăria Sectorului 4 a fost respinsă deoarece propunerea de candidatură a fost formulată de Preşedintele Filialei Sector 4 Bucureşti al Partidului Puterii Umaniste (PPU) şi nu de către Filiala Municipiului Bucureşti a PPU. Tribunalul Bucureşti a menţinut decizia dată de Judecătoria Sectorului 4 şi a respins candidatura lui Piedone.

UPDATE Tribunalul Bucureşti a respins apelul făcut de avocaţii lui Cristian Popescu Piedone. Sentinţa este definitivă. Politicianul nu va mai putea candida la funcţia de primar al Sectorului 4.

Candidatura lui Cristian Popescu Piedone la Primăria Sectorului 4 a fost respinsă, miercuri, din nou, de Judecătoria Sectorului 4, decizia nefiind definitivă. Avocaţii lui Piedone au contestat sentinţa,  hotărârea judecătorească a rămas definitivă la Tribunalul Bucureşti.

Cum a  motivat Judecătoria

Piedone şi-a depus candidatura, a două oară, din partea Partidului Puterii Umaniste, şi nu ca independent, aşa cum a făcut prima dată. “Nu se poate reţine faptul că textul de lege s-ar fi referit doar la cazurile de redepunere a candidaturii de către acelaşi partid politic. Dezavuăm această teză potrivit căreia legiuitorul ar fi urmărit tocmai încurajarea traseismului politic - cum, de altfel, s-a şi procedat în cazul de faţă”, a declarat unul dintre contestatari în faţa instanţei.

Totuşi, Judecătoria Sectorului 4 a motivat că nu modul în care a fost completată lista de susţinători şi data la care acestea au fost strânse atrag nulitatea candidaturii, ci nerespectarea dispoziţiilor art.  47 alin. (1) din legea 115/2015 care prevăd că propunerile de candidaţi se fac în scris, în două exemplare originale şi două copii, de către partidele politice, alianţele politice, alianţele electorale sau organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale care participă la alegeri, sub semnătura conducerii organizaţiilor judeţene ale acestora şi pe baza listei susţinătorilor, iar în cazul candidaţilor independenţi pe baza listei susţinătorilor, dispoziţii a căror nerespectare a fost invocată prin cerere de unul dintre contestatari, Corcău Alexandru Constantin, şi oral, în faţa instanţei, de avocatul Gheorghe Piperea,. Oricum, arată magistraţii, aceste dispoziţii  urmau să fie analizate şi de instanţă din oficiu având în vederea caracterul imperativ al normei şi natura interesului general ocrotit de aceasta.

„Ca atare, întrucât intimatul a candidat la funcţia de primar al sectorului 4 din municipiul Bucureşti, municipiu care nu face parte din niciun judeţ, neexistând o organizaţie judeţeană a partidului, instanţa reţine că propunerea de candidatură trebuia să fie semnată şi să provină de la conducerea organizaţiei municipiului Bucureşti, cum de altfel este reglementat şi în Statutul Partidului Puterii Umaniste (social-liberal), disponibil pe pagina online a partidului şi ataşat la dosar din oficiu (f. 30-64). Astfel, conform art. 27 alin. (4) din Statutul Partidului totalitatea filialelor locale dintr-un judeţ şi din municipiul Bucureşti se constituie în Filiala Judeţeană. Filiala Municipiului Bucureşti are statut de Filială Judeţeană, filialele sectoarelor municipiului Bucureşti având statut de Filiale Locale”, arată Judecătoria Sectorului 4.

Cine trebuie să semneze candidatura

Judecătorii, analizând dosarul de candidatură depus de Piedone au arătat că propunerea de candidatură a fost formulată de Preşedintele Filialei Sector 4 Bucureşti al partidului Puterii Umaniste (social-liberal), Mititelu Cristinel Vlad, fiind aplicată ştampila Filialei sectorului 4 Bucureşti a partidului, şi nu de către Filiala Municipiului Bucureşti condusă de Alfred-Laurenţiu-Antonio Mihai, în calitatea sa de conducător al Filialei municipale care să îşi fi asumat în numele partidului propunerea de candidatură a intimatului.

„Prin urmare, instanţa reţine că prin încălcarea normei imperative prevăzute de art. 47 alin. (1) din Legea nr. 115/2015 propunerea de candidatură este nelegală, nefiind formulată de structura partidului expres prevăzută de lege. În măsura în care intimatul a candidat la funcţia de primar din partea unui partid politic, propunerea de candidatură care însoţea dosarul electoral trebuia să provină de la conducerea filialei anterior arătate, propunere depusă în termenul prevăzut de lege pentru depunerea candidaturilor, nefiind suficientă propunerea provenită de la o filială locală a partidului, în speţă filiala de sector”, au motivat magistraţii.

Judecătorii au mai motivate că: “În lumina celor expuse, constatând că nu au fost respectate dispoziţiile prevăzute de lege privind candidatura intimatului, instanţa va admite contestaţiile şi va respinge candidatura intimatului”.
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite