Mafia pâinii: 700 milioane de euro pe an

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Jumătate din produsele de panificaţie din România sunt vândute „la negru“. Sutele de ilegalităţi înregistrate în ultima perioadă au determinat autorităţile să ia măsuri. Poliţia are în plină desfăşurare acţiunile „Spicul“ şi „Vatra“.

Citiţi şi:
„Noi vrem pâine şi mălai şi pe Regele Mihai!“

„Punem deoparte banii de pâine”
„Pâinea de fiţe”, preferată produselor ecologice

Patronatul Român din Industria de Morărit şi Panificaţie (ROMPAN) susţine că, din cauza taxelor foarte mari, în fiecare an, evaziunea fiscală din acest domeniu atinge aproximativ 700 de milioane de euro. Mai mult, în primele două luni ale lui 2009, s-a estimat că jumătate din această piaţă a funcţionat „la negru“.
 
Aceste date sunt confirmate şi de Ministerul Administraţiei şi Internelor, care a cerut ca societăţile care produc ori comercializează făină şi produse de panificaţie să fie controlate „la sânge“.  

„Vreau să dispară pâinea «murdară» de pe masa românului şi vă asigur că nicio firmă de morărit şi panificaţie care nu respectă legea nu va rămâne nesancţionată. Nu doar legalitatea producerii şi vânzării pâinii e controlată, ci şi a cărnii, laptelui, legumelor, fructelor, tot ce înseamnă alimente.

Nu e de joacă. Avem un plan naţional de combatere şi prevenire a evaziunii fiscale“, a declarat Dan Nica, ministrul de Interne.

Lanţul ilegalităţilor

Sumele importante de bani care „ocolesc“ bugetul nu provin doar din vânzarea pâinii. Poliţiştii spun că evaziunea fiscală din domeniul panificaţiei nu se înregistrează numai la produsul finit, ci începe de la achiziţionarea materiei prime.

O parte dintre brutării fac pâine cu făină obţinută din grâu achiziţionat fără acte. Apoi există foarte multe puncte de desfacere care vând produse fără acte. Astfel, se ajunge la un lanţ întreg de ilegalităţi.

Peste 130 de infracţiuni în trei luni

Poliţia Română a declanşat acţiunile „Spicul“ şi „Vatra“, în cadrul cărora sunt verificate activităţile de producţie internă şi schimburile intracomunitare cu produse cerealiere şi derivate ale acestora. 

De la începutul acestui an, 48 de poliţişti de la Investigarea Fraudelor, împreună cu inspectorii Gărzii Financiare şi ai Oficiului pentru Protecţia Consumatorului au luat la puricat toate actele producătorilor şi vânzătorilor de alimente.

Rapoartele Poliţiei Române arată că, în primele trei luni ale anului 2009, au fost verificate 450 de societăţi comerciale din domeniul panificaţiei.

În urma controalelor au fost constatate peste 130 de infracţiuni. Au fost date peste 140 de amenzi în valoare totală de 310.000 lei, iar în aproximativ 40 de cazuri s‑au întocmit dosare penale. Prejudiciul adus de aceste firme bugetului consolidat de stat depăşeşte 74.000 lei.

Pedepse


Potrivit Codului Penal, pentru că nu au înregistrat toate tranzacţiile în eviden­ţele contabile, adminis­tra­torii societăţilor la care au fost găsite nereguli riscă pedepse cu închisoarea cuprinse între 2 şi 8 ani şi înterzicerea unor drepturi.

Capitala, raiul evaziunii fiscale

image

Evaziunea fiscală din domeniul panificaţiei nu se înregistrează numai la produsul finit, ci începe de la achiziţionarea făinii Foto: Adevărul



Cele mai multe dosare penale au fost întocmite în Bucureşti. În urma controalelor efectuate la sediile a 75 de firme, s-au constatat 29 de infracţiuni, iar în 28 de cazuri s-a întocmit dosar penal.

Printre firmele cu probleme se numără producătorul de biscuiţi SC Onix Internaţional Comimpex SRL şi SC Fiba Trading Company IMPEX SRL, ambele din Bucureşti.

Administratorii celor două societăţi sunt cercetaţi în stare de libertate pentru evaziune fiscală şi fals intelectual, pentru că nu au înregistrat în evidenţele contabile cantităţi importante de materie primă şi mărfuri, sustrăgându-se astfel de la plata taxelor şi impozitelor datorate bugetului de stat. O altă firmă care a intrat în vizorul autorităţilor pentru abateri grave este SC Panfloris SRL Moineşti.

Registre duble

Poliţia confirmă că această societate comercializa ilegal diverse cantităţi de produse de panificaţie către alte 45 de societăţi comerciale. În urma controlului s-a constatat că nu toate rapoartele de producţie erau înregistrate.

Mai mult, ofiţerii de la Fraude au găsit registre duble: unele pentru autorităţi, în care erau trecute doar o parte din tranzacţii, şi unele pentru verificarea proprie a activităţii.

Astfel s-a descoperit că această societate a vândut „la negru“ produse de panificaţie în valoare de 170.000 de lei. Administratorul SC Panfloris SRL Moineşti este cercetat penal pentru evaziune fiscală. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite