Laura Codruţa Kovesi, la TVR: „Mai nou se angajează companii private străine să vină să intimideze şi să hărţuiască procurori în România“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Laura Codruta Kovesi
Laura Codruta Kovesi

Procurorul-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi, a declarat că nu ştie de ce a demisionat Mihai Răzvan Ungureanu de la şefia SIE. Kovesi a făcut, luni seară, mai multe declaraţii privind dosarele blocate prin votul Parlamentului şi cazul Gabriel Oprea.

„Nu ştiu de ce a demisionat Mihai Răzvan Ungureanu, vă spun că DNA nu a fost în conflict nici cu SIE, nici cu o altă instituţie a statului… Am spus că de la SIE nu am primit nicio infomare despre posibile acte de corupţie”, a spus Kovesi. Procurorul-şef al DNA a făcut aceste declaraţii în cadrul emisiunii „Ediţie Specială”, moderată de jurnalista Ramona Avrămescu, pe TVR1.

„Nu ştiu de ce a demisionat domnul Ungureanu. Pot să vă spun doar că DNA nu a fost în conflict nici cu SIE, nici cu alte instituţii ale statului. În urmă cu câteva luni, am declarat public că în ultimii ani nu am primit de la SIE nicio informaţie legată de fapte de corupţie. Acesta nu e un conflict, e o realitate Potrivit Legii, un serviciu de informaţii când intră în posesia unor informaţii de fapte de corupţie, trebuie să le trimită către DNA. Aşa scrie legea. Aştept în continuare să primim informaţii de la SIE. Pentru a-şi face datoria, ei trebuie să respecte legea. Aştept de la viitorul şef al SIE să respecte legea”

„Pentru a-şi face ei datoria nu trebuie să avem nici relaţii instituţionale, să ne întâlnim, să facem protocoale sau alte discuţi. Pur şi simplu DNA şi SIE trebuie să respecte legea, când vorbim de infracţiuni de corupţie"

Despre demisia lui Gabriel Oprea

„Este prematur să discutăm, procedura a fost iniţiată. Aşteptăm să fie citită în Plen, să urmeze procedura… În situaţie similară s-a cerut aviz de la Preşedinte, avem cazul lui Miron Mitrea. După demisia din Senat am cerut aviz la Administraţia Prezidenţială. În cazul lui Miron Mitrea nu s-au administrat noi probe. Procurorul de caz va decide dacă o va face în baza unor noi probe. Repet, avem deja un precedent în cazul lui Miron Mitrea”.

Despre faptul că senatorii Şerban Nicolae şi Daniel Savu i-au luat public apărarea lui Gabriel Oprea.

„În primă fază i s-a reţinut infracţiunea de abuz în serviciu. Ulterior, procurorul a mai administrat probe în cauză, audieri, expertize. Abuzul în serviciu este de competenţa DNA, orice altă infracţiune conexă rămâne la DNA. Uciderea din culpă este în stare de conexitate cu abuzul în servciu. În Comisia Juridică votul a fost favorabil, specialiştii au analizat competenţa şi referatul, au dat aviz favorabil”.

Despre apărarea lui Gabriel Oprea, care spunea că stătea pe bancheta din spate şi că de vină pentru producerea accidentului a fost groapa.

„Nu doresc să intru în dialog cu domnul Gabriel Oprea. Începerea urmăririi penale este parte în procesul penal. Suntem obligaţi când începe urmărirea penală să-i aducem la cunoştinţă persoanei respective probele, înf avoarea sau în defavoarea sa“.

Cazul Gabriel Oprea, care nu este singular în Parlament.

„Urmărirea penală este blocată, dacă vorbim de miniştri cercetaţi pentru fapte făcute în mandatul de ministru şi nu obţinem avizul. Ancheta este blocată. Am solicitat aviz în cazul fostului ministru de Externe, Titus Corlăţean (ancheta în dosarul „Diaspora”- nr.r), ancheta este blocată. Miniştrii au imunitate pe viaţă. În cazul lor nu mai poţi să administrezi probe, să audiezi, nimic. Cazul Corlăţean este blocat, deoarece anumite decizii au fost luate în perioada mandatului de ministru. Am spus întotdeauna că imunităţile nu trebuie să existe”

„Un vot politic nu trebuie să blocheze justiţia… Probele trebuie evaluate de judecători”.

„Orice suport din partea cetăţenilor cinstiţi din România înseamnă foare mult. Primim zilnic sesizări din partea lor la DNA”.

„Noi luptăm cu corupţia la nivel înalt, nu luptăm cu polticienii. Atacul mediatic asupra DNA vine din partea celor cercetaţi de noi. Noi nu suntem impresionaţi. Ne impresionează efectele dramatice ale corupţiei. Aceste efecte ne îngrijorează şi impresionează. Vedem atâtea cazuri în care corupţia a dus la moartea unor persoane. Am văzut ce poate face corupţia în sistemul de sănătate”.

Despre ancheta în cazul finanţării ilegale a campaniei lui Băsescu

„Am fost sesizaţi în anul 2015. Ancheta a început în 2015 în acest caz”.

Despre atacurile lui Traian Băsescu: „Nu comentez afirmaţiile demigratoare pe care le fac unele persoane în spaţiul public.”

Despre  cercetarea disciplinară a procuroarei DNA Florentina Mirică, cea care face ancheta în cazul DIPI- Petre Tobă

„Nu am găsit niciun  incident de securitate. ...Datele clasificate au fost prezentate inculpaţilor pentru a le garanta dreptul al apărare. Sunt ordine interne cu care aceştia lucrau zi de zi. Nu cred că au încălcat securitatea naţională”

„Nu doresc să intru în dialog cu domnul Petre Tobă. Aici, procurorul de caz a solicitat declasificarea unor documente”.

„Anumite oridne au fost declasificate în alte dosare, cum ar fi cel privind şefii de la Protecţia Martorilor. Anumite articole, prin  ordinele ministrului de Interne, au fost declasificate. În acest caz, privind DIPI, nu au fost declasificate”

Există un război între DNA şi SRI?

„Am investigat mai mulţi ofiţeri din SRI sau DIPI, avem mai multe persoane investigate de DNA, pentru asta suntem plătiţi. Noi investigăm persoanele, nu instituţia. De la DIPI primim în prezent relaţii şi informări. Cu SRI, la fel. Relaţia cu serviciiile de infomaţii a fost tranşată de Curtea Constituţională şi noi o respectăm.”

„Avem pe rolul instanţelor 700 de dosare.”

„Mai avem nevoie de încă 80 de poliţişti, am trimis o solicitare Ministrului Justiţiei pentru a ne suplimenta schema”

Dosarul Olguţa Vasilescu

„Judecătorul care judecă un dosar este singurul în măsură să spună dacă sunt sau nu solide într-un caz. Dosarul Olguţei Vasilescu se află în Cameră Preliminară, încă nu s-a dat nicio măsură judecătorească privind vinovăţia sau nevinovăţia”

”Nu ştiu dacă dosarele sunt subţiri, mari, groase, mici. Cred că judecătorul este singurul în măsură care să ia în considerare problele din dosar.”

„Am trimis în judecată 800 de persoane, aproape 600 sunt condamnate definitiv. Procentul de achităei se menţine la acelaşi ca la anii anteriori. Am mai auzit poveşti că sunt dosare subţiri sau nu. Doar un judecător poate spune dacă un caz este solid sau nu”.

Dosarul Ponta- Ghiţă- Blair

„În DNA nu există un dosar Ponta-Ghiţă-Blar. Există un dosar în care cercetăm un om de afaceri (Sebatian Ghiţă- n.r.) şi un fost lider de partid (Victor POnta, fost lider PSD- n.r), ancheta este în curs de desfăşurare, se administrează probe. În acest dosar sunt fapte de corupţie de competenţa DNA.”

Cum explică atacurile la adresa DNA

”Am observat că atacurile la adresa DNA s-au înteţit. Nu este nicio problemă, libertatea de exprimarea este garantată de constituţie. Nu ne impresionează, însă suntem întrijoraţi de efectele corupţiei - asta ne impresionează.”

„Sunt obişnuită cu astfel de atacuri. Nu ne mai impresionăm. Am observat o schimbare a modului în care se face acest lucru. Eram obişnuiţi să fim atacaţi pe facebook, prin declaraţii politice, în spaţiul public. Mai nou se angajează companii private străine să vină să intimideze şi să hărţuiască procurori în România. <<Nu ne mai ajunge să atacam procuroii DNA, hai să angajăm firme străine>>. Da, mă refer la cazul Black Cube. Este o anchetă la DIICOT, eu nu constat nimic”

”Nu cred că par un om intimidat. Nu cred că s-a intimidat nimeni din DNA. Sunt în DNA procurori curajoşi. Noi suntem DNA şi continuăm să ne facem treaba”.

„Feed-back-ul îl primim prin mesaje de încurajare, de felicitare, de susţinere pe adresa instituţiei”.

DNA a trimis în judecată în acest an 800 de persoane, 600 sunt deja condamnate definitiv

Procurorul şef al DNA a mai declarat, luni seară, la TVR, că DNA a trimis în judecată anul acesta 800 de persoane, dintre care 600 sunt deja condamnate definitiv, în condiţiile în care există procurori care au şi peste 100 de dosare în lucru. Kovesi a spus că, pentru finalizarea mai rapidă a dosarelor, DNA are nevoie de încă 80 de poliţişti şi a arătat că, pe rolul instanţelor, se află 700 de dosare instrumentate de Direcţia Naţională Anticorupţie.

"Avem procurori care au peste 100 de dosare în lucru, trebuie să lucreze în toate dosarele, avem procurori care participă la şedinţele de judecată, avem pe rolul instanţelor de judecată 700 de dosare", a spus Laura Codruţa Kovesi.

Procurorul şef al DNA a adăugat că pentru finalizarea mai rapidă a dosarelor, DNA mai are nevoie de 80 de poliţişti.

"Am solicitat suplimentarea cu un număr de 120 de poliţişti, am primit până în prezent un număr de 40 de poliţişti, a fost acea decizie a Guvernului prin care a alocat câte 40 de poliţişti DNA, DIICOT şi Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Noi am revenit la solicitările noastre, deci pentru a putea funcţiona aşa cum ne-am dori şi aşa cum ar trebui ca să finalizăm dosarele într-un ritm mai rapid, mai avem nevoie de încă 80 de poliţişti", a precizat Kovesi.

Ea arătat că a trimis o solicitare ministrului Justiţiei, iar până acum nu a primit răspuns.

Kovesi a mai spus că procentul de achitări în cazul dosarelor DNA se menţine la nivelul anilor trecuţi, iar zvonurile că ar exista "dosare subţiri" sunt neîntemeiate.

"Apropo de dosare subţiri şi nesubţiri, în acest an, noi am trimis în judecată aproape 800 de persoane, aproape 600 de persoane sunt deja condamnate definitiv, sigur, parte dintre ele, dintre dosarele acoperite în cursul anilor trecuţi, parte dintre ele încă se judecă, avem 700 de dosare pe rolul instanţelor de judecată, 500 de dosare sunt fond, 200 de dosare ale DNA sunt în căile de atac. Procentul de achitări se menţine la acelaşi nivel ca şi în anii trecuti, am auzit poveşti că dosarul e subţire, că nu e faptă, că e dosar politic, că nu există suficiente probe şi ulterior am obţinut hotărâri judecătoreşti de condamnare. Haideţi să aştepătm să vedem decizile judecătorilor. Doar judecătorul poate să ne spună dacă un dosar este solid, dacă are probe sau n-are probe", a declarat procurorul şef al DNA.





 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite