Kovesi: „Dosarul Girofarul este aproape gata. În acest moment mai aşteptăm un răspuns de la Ministerul de Interne”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Poliţiştul Bogdan Gigină a murit în timp ce deschidea coloana oficială a fostului ministru de Interne Gabriel Oprea FOTO Eduard Enea
Poliţiştul Bogdan Gigină a murit în timp ce deschidea coloana oficială a fostului ministru de Interne Gabriel Oprea FOTO Eduard Enea

Laura Codruţa Kovesi, procurorul-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) a declarat marţi că dosarul „Girofarul”, în care fostul ministru de Interne Gabriel Oprea este acuzat de abuz în serviciu, este aproape de finalizare. Aceasta a precizat că în acest moment mai aşteaptă doar un răspuns de la Ministerul de Interne care întârzie trimiterea în judecată a cazului.

„Ne apropiem de finalazarea dosarului. Au fost făcute câteva puneri sub acuzare, mai sunt dispuse câteva expertize tehnice şi sper că în curând vom finaliza acest dosar. Noi am reţinut comiterea infracţiunii de abuz în serviciu şi aşteptăm stabilirea unui prejudiciu pentru folosirea coloanelor oficiale. În acest moment mai aşteptăm un răspuns de la Ministerul de Interne”, a declarat procurorul-şef al DNA în cadrul unui interviu acordat EuropaFM.

Despre abuzul în serviciu

Kovesi a vorbit şi despre infracţiunea de abuz în serviciu, pornind de la sesizarea făcută de Alina Bica, fosta şefă a DIICOT, la Curtea Constituţională a României privind dezincriminarea acestei infracţiuni.

„Îmi este greu să comentez până nu văd decizia Curţii Constituţionale. Aş vrea să spun care este competenţa DNA şi ce însemnă acest abuz în serviciu. Noi investigăm astfel de acţiuni care înseamnă încălcarea atribuţiilor de serviciu în mod intenţionat. Orice funcţionar public, în momentul în care se angajează, primeşte o fişă cu atribuţiile funcţiei. Abuzul în serviciu însemnă să-ţi încalci atribuţiile de serviciu în mod intenţionat”, a spus şefa DNA.

Aceasta a precizat că în 2015 au fost înregistrate 601 infracţiuni de abuz în serviciu, iar în cazul în care această infracţiune dispare, „funcţionarii îşi vor îndeplini atribuţiile după ureche”. Mai mult , prejudiciile create astfel nu vor putea fi recuperate.

„Niciodată CCR nu a interpretat un articol de lege, acest lucru revine instanţelor”

„Ce este mai important de spus este că eu am studiat practica Curţii Constituţionale din 2000 şi până în prezent. Niciodată CCR nu a interpretat un articol de lege, acest lucru revine instanţelor. Judecătorii analizează legea, analizează dacă funcţionarul şi-a îmcălcat cu intenţie sau din culpă atribuţiile de serviciu. Orice încercare de a limita competenţele DNA, de a anula anumite infracţiuni, ne îngrijorează. Eu cred că cetăţenii ar trebui să fie îngrijoraţi dacă dispar infracţiuni”, a explicat şefa DNA.

Întrebată dacă este posibilă o întâlnire între şefa DNA, şefa Curţii Supreme, Livia Stanciu, şi şeful Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, pentru a cădea de comun acord asupra acestor chestiuni, Kovesi a explicat că legea stabileşte foarte clar care sunt atribuţiile fiecăruia. 

Despre scandul dezinfectanţilor: „Dacă vor apărera infracţiuni de corupţie, sunt convinsă că vom fi sesizaţi”

Procurorul-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie a discutat şi despre scandalul privind dezinfectanţii folosiţi în spitale, precizând că a discutat cu procurorul general al României, Augustin Lazăr, iar în cazul în care vor fi descoperite infracţiuni ce ţin de competenţa DNA, este convinsă că va fi sesizată.

„Am avut discuţii cu procurorul general Augustin Lazăr inclusiv despre acest nou dosar. Am făcut schimb de informaţii, dacă vor apărera infracţiuni de corupţie, sunt convinsă că vom fi sesizaţi. Până acum nu am primit nicio declinare”, a spus Kovesi.

De asemenea, acestea a precizat că în ultimii doi ani, în calitate de procuror-şef al DNA a tras semnale de alarmă privind corupţia din sistemul de sănătate. 

„Am avut multe investigaţii finalizate cu privirte la sistemul de sănătate şi avem în continuare. În general, am avut foarte multe dosare în care investigaţiile au pornit de la infracţiuni comise de preşedinţi de Consilii Judeţe şi am ajuns la infracţiuni comise de spitale judeţene. Infracţiuni comise privind achizţiile publice sunt resimţite de către cetăţeni”, a explicat şefa DNA.

Întrebată despre declaraţia Serviciului Român de Informaţii care a precizat că în ultimii cinci ani a trimis peste o sută sesizări, inclusiv pe chestiuni legate de fenomenul infecţiilor nosocomiale intraspitaliceşti, Kovesi a precizat că DNA primşete informări de la serviciile de informaţii, care sunt analizate, iar dacă sunt descoperite infracţiuni de corupţie, se deschid investigaţii. 

Întrebată despre sesizări din 2012 pe care DNA le-a primit în legătură cu patru licitaţii trucate, însă şi-a declinat competenţa către Parchetul de lângă Judecătoria Sectorului 2, Kovesi a răspuns că atunci nu era şef al Direcţiei.

„La cel moment nu conduceam instituţia. Din ce am găsit în arhivă, la acel moment s-a apreciat că nu este de competenţa DNA. Competenţa noastră este stabilită în lege, când avem un prejudiciu de 1 milion de euro, e de competenţa DNA. Dar asta nu însemană că noi nu investigăm fraude de achizţii publice în spitale. Noi nu investigăm o firmă  care vinde dezinfectanţi, ci o infracţiune”, a precizat şefa DNA.

Despre interceptările din dosare penale

În cadrul interviului, Laura Codruţa Kovesi a vorbit şi despre activitatea DNA de la intrarea în vigoare a deciziei CCR privind intercepătrile, precizând că Direcţia nu mai apelează la SRI, ci folosesc singuri Centrul Naţional de Interceptare.

„Este puţin mai greu, dar o să ne facem treaba în continuare. Nu folosim infrastructura SRI, respectăm în totalitate ordinanţa CCR. Folosim Centrul Naţional de Interceptare şi ne conectăm direct la operatori. Altceva de la SRI nu folosim. Decizia CCR a limitat relaţia SRI cu serviciile la primirea de informări doar”, a explicat Kovesi.

Aceasta a adăugat că,  în urma deciziei Curţii Constituţionale,  serviciile de informaţii sunt obligate să seseize DNA când au date despre comiterea unor infracţiuni care intră în competenţa acestora.

Întrebată cum comentează faptul că instanţele dau în ultima perioadă soluţii mai blânde, Kovesi a precizat că în peste 60% din dosarele DNA se dau sentinţe cu suspendare, însă este important ca acestea să fie în limitele prevăzute de lege.

În peste 60% din dosare noastre se dau sentinţe cu suspendare, dar important este ca pedespele date să fie în limitele prevăzute de lege

„Din perspectiva noastră, o condamnare constituie o finalitate a dosarelor noastre. În peste 60% din dosare noastre se dau sentinţe cu suspendare, dar important este ca pedespele date să fie în limitele prevăzute de lege. Sigur, acolo unde constatăm că decizia este prea blândă, facem apel. Faptul că o persoană primeşete închisoare cu suspendare, însemnaă că este vinovată”, a precizat şefa DNA.

Aceasta a ţinut să precizeze că au fost cazuri în care un polişist care a primit mită 300 de euro a primit o pedeapsă de 3 ani de închisoare cu executare, iar alţi suspecţi care au primit mită mai mare au primti sentinţe cu suspendare.

Despre scandulul privind spionarea sa: „Nu s-a intrat în cotul meu de mail”

Laura Codruţa Kovesi a vorbit şi despre scandul privind spionarea sa. Aceasta a explicat că nimeni din familia sa sau dintre apropiaţii săi nu a avut conturile persoanel sparte, şi nici ea.

„Este important să vă spun că nu toate informaţiile sunt reale. Nimeni din familia mea şi din apropiaţii mei nu a avut conturile personale sparte, nu au fost monitorizaţi. Au fost nenumărate telefoane date într-o zi şi jumătate familiei mele şi anumiţi prieteni apropiaţi au primit telefoane prin care s-a incercat aflarea unor date persoanele, dar nimeni nu a dat aceste informaţii. Nu s-a intrat în contul meu mail, căsuţa mea de mail nu a fost spartă”, a spus şefa DNA.

Aceasta a precizat că atât ea, cât şi familia şi apropiaţii săi au fost la DIICOT unde au fost audiaţi în calitate de martori.

„Nu suntem copii. Când sună un necunoscut şi încercă să afle informaţii persoanele.... familia mea şi prietenii mei nu au dat informaţii. Nu sunt sperită. De ce să fiu speriată? Întotdeauna am respectat legea, nu am niciun fel de teamă de absolut nimic”, a spus Kovesi.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite