Klaus Iohannis va fi judecat de Curtea Supremă pentru incompatibilitate după ce a fost acceptat recursul ANI

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Klaus Iohannis, candidatul PNL la alegerile prezidenţiale din 2014, va fi judecat de Curtea Supremă. Aşa au decis judecătorii instanţei Supreme care au admis recursul Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) în dosarul în care acesta este acuzat de incompatibilitate.

UPDATE Magistraţii Curţii Supreme au admis în principiu recursul formulat de Agenţia Naţională de Integritate şi urmează să stabilească primul termen de judecată.

„Dispune comunicarea raportului asupra admisibilităţii în principiu a recursului către recurenta-pârâtă Agenţia Naţională de Integritate, către intimatul-reclamant Klaus Werner Iohannis şi către intimata-pârâtă Inspecţia de Integritate, cu menţiunea ca părţile să formuleze în scris un punct de vedere asupra raportului, în termen de 10 zile de la comunicare”, se arată în decizia instanţei.

După transmiterea acestor puncte de vedere, dosarul va intra în faza de judecată a recursului, judecătorii instanţei supreme urmând să decidă definitiv dacă Iohannis a fost sau nu în incompatibilitate.

Înalta Curte a arătat că etapele din cadrul procedurii de filtrare a recursurilor, prevăzute de noul Cod de Procedură Civilă, sunt: întocmirea raportului asupra admisibilităţii în principiu a recursului; analiza în completul filtru a raportului asupra admisibilităţii în principiu a recursului; comunicarea către părţile cauzei a raportului asupra admisibilităţii în principiu a recursului; formularea de către părţi a unui punct de vedere scris cu privire la raport; examinarea raportului de către completul de filtru, în camera de consiliu, fără citarea părţilor; soluţionarea recursului în completul filtru, fără citarea părţilor, prin pronunţarea uneia dintre următoarele soluţii: anularea recursului; respingerea recursului, ca vădit nefondat; soluţionarea fondului recursului, în cazul în care se constată că este admisibil, iar problema de drept nu este controversată sau face obiectul unei jurisprudenţe constante a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie; în cazul în care nu poate fi pronunţată niciuna dintre soluţiile menţionate la pct.(6), completul de filtru pronunţă, în camera de consiliu, fără citarea părţilor, o încheiere de admitere în principiu a recursului şi fixează termen pentru judecata pe fond a recursului, cu citarea părţilor.

UPDATE Preşedintele onorific al Institutului de Studii Populare (ISP), Valeriu Stoica, susţine că este exclus ca Înalta Curte să se pronunţe înainte de prezidenţiale în procesul lui Klaus Iohannis cu ANI, iar o eventuală decizie de incompatibilitate s-ar aplica după finalizarea mandatului de preşedinte, dacă acesta câştigă alegerile.

Valeriu Stoica a fost întrebat la Radio France Internationale (RFI) ce se va întâmpla dacă instanţa supremă va accepta recursul ANI în dosarul de incompatibilitate al lui Klaus Iohannis.

„Codul de Procedură Civilă în vigoare arată ce se întâmplă într-o asemenea situaţie. Mai întâi, ar trebui să existe un raport al completului care analizează recursul, acest raport trebuie să fie comunicat celui în cauză. Este obligatoriu să nu se analizeze după aceea pe fond recursul, până nu se primeşte dovada comunicării şi, în orice caz, nu înainte de 30 de zile de la comunicare. Aşadar, dacă avem în vedere aceste elemente, rezultă că o asemenea analiză practic nu mai este posibilă înainte de alegerile prezidenţiale, ea va putea să aibă loc eventual după alegerile prezidenţiale şi atunci există două variante: să se facă o analiză fără citarea părţilor sau o analiză cu citarea părţilor. Dacă este vorba de citarea părţilor, procedura va fi şi mai îndelungată. Aşadar, este exclus să avem o decizie eventual de constatare a unei incompatibilităţi înainte de alegerile prezidenţiale”, explică fostul ministru al Justiţiei.

Întrebat ce se va întâmpla dacă Iohannis devine preşedinte, iar decizia de incompatibilitate vine după alegeri, Valeriu Stoica a răspuns: „Va produce eventual efect după ce se va încheia mandatul de preşedinte al domnului Iohannis, aşa cum spune articolul 25, alineatul 2 din legea care priveşte conflictele de interese şi incompatibilităţile”.

„Textul spune că incompatibilitatea operează timp de trei ani de zile după încetarea mandatului. Ca urmare, mandatul acela va înceta după cinci ani. Eu cred că (Iohannis) nu are emoţii în primul rând pentru că decizia de la Curtea de Apel Alba Iulia a clarificat lucrurile. Nu am niciun motiv să cred că acea decizie nu este conformă situaţiei din dosar. Acesta mi se pare de fapt argumentul cel mai important pentru care domnul Iohannis nu ar trebui să-şi facă probleme”, mai precizează Stoica.

În septembrie 2013, primarul Sibiului Klaus Iohannis a câştigat procesul cu ANI la Curtea de Apel Alba Iulia, însă inspectorii de integritate au făcut recurs.

Ca atare, Curtea Supremă urmează să decidă astăzi dacă este admisibil acest recurs şi dacă se reia judecata pe acuzaţiile de incompatibilitate. 

Dosar deschis în aprilie 2013

Pe 24 aprilie 2013, ANI anunţa că a constatat că Iohannis, primarul municipiului Sibiu, se află în incompatibilitate întrucât are şi calitatea de reprezentant al municipiului în Adunarea Generală a Acţionarilor S.C. Apă Canal SA Sibiu, din 5 august 2010 şi SC Pieţe SA, din 30 aprilie 2009, ceea ce contravine prevederilor legale. 

Anul trecut, pe 25 septembrie 2013, Curtea de Apel Alba Iulia a anulat raportul ANI prin care s-a constatat că Iohannis, în calitate de primar al Sibiului, s-a aflat în situaţia de incompatibilitate.

Ulterior, preşedintele ANI, Horia Georgescu, a trimis conducerii ÎCCJ o cerere prin care a cerut instanţei să stabilească un prim termen pentru judecarea urgentă a 33 de dosare, inclusiv a celui în care Iohannis este acuzat de incompatibilitate.

Iohannis, încrezător că nu va pierde procesul cu ANI

Preşedintele interimar al PNL, Klaus Iohannis, declara în luna iunie că va renunţa la funcţia de primar al Sibiului în situaţia în care va pierde procesul de incompatibilitate cu Agenţia Naţională de Integritate (ANI), însă este încrezător că nu va ajunge în această situaţie.

„Nu consider că voi pierde procesul, iar dacă va fi situaţia atunci vom discuta. Nu o să fiu eu cel care se cramponează de o funcţie publică. Dacă vreo instanţă constată că sunt incompatibil evident că voi renunţa la funcţia publică“, a declarat Iohannis atunci.

O altă acuzaţie de incompatibilitate

În august 2013, Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a sesizat Parchetul General pentru un presupus conflict de interese în materie administrativă şi penală săvârşit  de către Klaus Iohannis, primarul oraşului Sibiu şi prim-vicepreşedinte al PNL.

ANI susţinea atunci că Iohannis a semnat în 2010 în calitate de primar un contract cu o companie deţinută de Forumul Democrat al Germanilor din România, unde acesta era şi preşedinte.

Mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Încă o zi cu emoţii pentru candidaţii la prezidenţiale

Uite neamţul, nu e neamţul: schimbare Iohannis cu Meleşcanu?

EXCLUSIV Klaus Iohannis. Secretele neamţului care vrea să fie preşedintele României

Iohannis: Dacă vreo instanţă constată că sunt incompatibil, voi renunţa la funcţia de primar al Sibiului

Iohannis a câştigat procesul cu ANI. Sentinţa nu este definitivă

UPDATE Agenţia Naţională de Integritate a sesizat Parchetul General pentru un presupus conflict de interese săvârşit de Klaus Iohannis, primarul Sibiului

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite