Ziua decisivă pentru Liviu Dragnea - pe 20 mai sunt aşteptate trei sentinţe care i-ar putea schimba viaţa: două de la CCR şi una de la Curtea Supremă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Mediafax
FOTO Mediafax

Curtea Constituţională a României a amânat pentru 20 mai discutarea sesizării PNL privind prevederile din Regulamentul Camerei Deputaţilor referitoare la delegarea atribuţiilor preşedintelui acestui for către vicepreşedinţi. Astfel, 20 mai a devenit una dintre cele mai importante zile din viaţa lui Liviu Dragnea.

Mai exact, pe 20 mai CCR urmează să dea un verdict pe sesizarea lui Florin Iordache care a cerut Curţii să constate un conflict juridic între Parlament si Curtea Supremă. Este vorba despre completele nespecializate de trei judecători de la Curtea Supremă.

Şi tot pe 20 mai completul de 5 judecatori este aşteptat să pronunţe sentinţa definitivă în procesul Angajarilor fictive de la Direcţia Copilului Teleorman, în care liderul PSD contestă condamnarea de trei ani şi jumătate de închisoare, cu executare dată de instanţa de fond.

Amânarea de azi

Concret, astăzi CCR era aşteptată să se pronunţe cu privire la sesizarea PNL care a atacat la Curtea Constituţională Regulamentul Camerei Deputaţilor, solicitând CCR să se pronunţe asupra delegării de competenţe pe care poate să o facă preşedintele Camerei Deputaţilor către vicepreşedinţi. „Punctul nostru de vedere este foarte clar: preşedintele Camerei Deputaţilor nu poate să delege atribuţii ale preşedintelui Camerei Deputaţilor prevăzute de Constituţie către vicepreşedinţi", motiva demersul preşedintele PNL, Ludovic Orban.

"Nu putem accepta ca un organism atât de important în statul român cum este CCR să se transforme într-o instituţie de amnistiere a lui Liviu Dragnea. Este limpede pentru orice om cu scaun la cap că toate conflictele declanşate de Florin Iordache în numele lui Liviu Dragnea au ca scop să-l scape de pedeapsă pe Liviu Dragnea. CCR nu poată să devină o firmă de avocaţi a lui Liviu Dragnea sau un organism de amnistiere sau de graţiere pentru Liviu Dragnea", arăta Orban.

Delegarea atribuţiilor şi sesizarea CCR

Pe 25 martie, vicepreşedintele Camerei Deputaţilor Florin Iordache anunţa că a sesizat CCR cu un posibil conflict juridic între Parlament şi Înalta Curte pe tema completurilor specializate în corupţie. Sesizarea a fost făcută în perioada în care preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, îşi delegase atribuţiile lui Florin Iordache.

Ulterior, la dezbaterile de la CCR din 10 aprilie, Florin Iordache a susţinut că Înalta Curte a refuzat să constituie completuri specializate, aşa cum prevedea Legea 78/2000 privind prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie.

În replică, preşedintele Înaltei Curţi, Cristina Tarcea, a arătat că Florin Iordache a formulat sesizarea în cazul completurilor specializate cu încălcarea voinţei Curţii Constituţionale, care a stabilit anterior, cu referire la funcţia de prim-ministru, că atribuţiile constituţionale nu pot fi delegate.

Totodată, Tarcea i-a trimis preşedintelui CCR, Valer Dorneanu, un răspuns primit de la Reţeaua Preşedinţilor Curţilor Supreme de Justiţie din Uniunea Europeană, în care se arată că, la nivelul instanţelor supreme, doar Austria are completuri specializate în dosare de corupţie. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite