Judecători care ar fi primit mită păstrăvi şi whisky pentru a elibera un condamnat pentru tentativă de viol, urmăriţi penal
0Un judecător al Curţii de Apel Oradea este cercetat penal de procurorii anticorupţie după ce ar fi primit mită păstrăvi şi whisky pentru a interveni pe lângă mai mulţi colegi de-ai săi din Tribunalul Bihor pentru a salva de la închisoare un bărbat acuzat de tentativă de viol. Alături de acesta mai sunt cercetaţi trei magistraţi şi un avocat din Bihor.
Concret, anchetatorii spun că cei patru judecători şi avocatul ar fi încercat să-l scoată din închisoare pe un bărbat condamnat la închisoare pentru tentativă de viol.
Potrivit unui comunicat emis de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) sunt urmăriţi penal judecătorii Florica Roman, pentru trafic de influenţă şi favorizarea făptuitorului şi complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată, Daniel Ovidiu Galea, pentru abuz în serviciu cu obţinerea unui folos necuvenit pentru altul şi fals intelectual, Raluca Beatrix Cuc şi Denisa Daniela Vidican, ambele pentru abuz în serviciu cu obţinerea unui folos necuvenit pentru altul şi favorizarea făptuitorului.
Se fac cercetări şi faţă de Mariana Dorina Mihoc, avocat în Baroul Bihor, pentru favorizarea făptuitorului, instigare şi complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată şi uz de fals.
Mită în păstravi şi whisky
Potrivit ordonanţei de efectuare a urmăririi penale, Florica Roman, judecător la Curtea de Apel Oradea, a primit o sumă de bani şi alte foloase, cum ar fi păstrăvi şi whisky, şi a pretins de la acesta un ceas cu cuc vechi, pentru a convinge mai mulţi judecători de la Tribunalul Bihor, astfel încât aceştia „să pronunţe hotărâri favorabile unui condamnat, în scopul de a nu executa pedeapsa aplicată”.
Anchetatorii arată că judecătoarea Florica Roman a sfătuit-o pe avocata Mariana Dorina Mihoc (viitoarea soacră a condamnatului) ce demersuri să întreprindă pentru a-l ajuta pe condamnat să nu execute pedeapsa pentru tentativă la viol.
„În acest sens, suspecta Mihoc Mariana Dorina, avocat în cadrul Baroului Bihor, l-a ajutat pe condamnat, prin iniţierea redactării înscrisului «Act de împăcare» între partea vătămată şi condamnat (înscris antedatat, nesemnat de condamnat şi neautentificat), prin conceperea documentului intitulat «Declaraţie de retragere a plângerii penale», antedatat (ambele scrise de persoana vătămată) şi prin iniţierea emiterii unui înscris fals «Adeverinţă», emisă şi semnată de Mărăcineanu Gelu Agafiel, director general SC Geoasset SRL (care conţinea date nereale, nedatată şi fără număr de înregistrare)”, au precizat procurorii anticorupţie.
Partea vătămată ar fi acceptat să redacteze înscrisurile antedatate în schimbul unor sume de bani promise şi oferite de rudele condamnatului şi după ce a primit asigurări din partea avocatei că demersurile sale sunt legale.
În acest sens, rudele condamnatului ar fi reuşit să strângă 15.000 de lei din cei 30.000 lei cât se convenise cu judecătoarea Roman, în schimbul căreia au obţinut acordul victimei.
Pe 4 martie 2011, ca urmare a înscrisurilor false care au fost depuse la dosar de avocata Mihoc şi a exercitării influenţei judecătoarei Florica Roman, completul de judecată de la Tribunalul Bihor, format din Raluca Cuc, Denisa Daniela Vidican şi un alt judecător, care a avut o opinia separată, a admis contestaţiile în anulare formulate de condamnat şi de partea vătămată Florina Nicoleta Roman împotriva deciziei de condamnare pe care au anulat-o în totalitate, fixând termen pentru rejudecarea recursului pe 8 aprilie 2011, au mai scris procurorii în documentul citat.
Procurorii susţin că judecătoarele Raluca Cuc şi Denisa Vidican „au desconsiderat toate argumentele expuse de cel de-al treilea judecător în opinia separată şi au apreciat ca probe concludente înscrisurile vădit false care au însoţit contestaţiile în anulare”.