Guvernul a modificat Statutul poliţistului privind cursurile pentru formarea în carieră şi organizarea concursurilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Guvernul a modificat statutul politistului
Guvernul a modificat statutul politistului

Guvernul a aprobat, joi în şedinţă, printr-o Ordonanţă de Urgenţă, modificări la Legea statutului poliţistului, măsurile adoptate vizând, în principal, organizarea şi dezvoltarea carierei poliţistului, modificarea şi suspendarea raportului de serviciu al acestuia, precum şi ocuparea posturilor vacante. Prin actul normativ, este pus în acord Statutul poliţistului cu două decizii ale Curţii Constituţionale.

„Guvernul a modificat şi completat Legea privind statutul poliţistului pentru a pune în acord dispoziţiile statutului cu deciziile Curţii Constituţionale din 24 martie 2016 şi 19 aprilie 2016. Prin cele două decizii ale CCR au fost admise excepţii de neconstituţionalitate ale unor dispoziţii din statutul poliţistului”, se precizează Executivul.

Modificările şi completările introduse prin Ordonanţa de Urgenţă au în vedere stabilirea tipologiei şi duratei cursurilor pentru formarea în carieră, precum şi a celor care asigură formarea profesională continuă a poliţistului. Această reglementare va permite şi formarea poliţiştilor proveniţi prin încadrare directă.

”Astfel, în primul an de activitate, poliţistul încadrat direct trebuie să urmeze un curs pentru iniţierea în carieră în instituţiile de formare profesională ale MAI, cu o durată de cel puţin 3 luni, iar pentru specialiştii încadraţi direct sau transferaţi, un curs de 4 săptămâni”, precizează sursa citată.

De asemenea, s-a avut în vedere aspecte referitoare la modificarea şi suspendarea raportului de serviciu al poliţistului. Mai exact, noile reglementări menţionează situaţiile de modificare a raportului de serviciu al poliţistului – delegare, detaşare, participare la misiunile internaţionale, transfer, mutare, împuternicire pe o funcţie de conducere, punere la dispoziţie – şi conţine elemente generale de procedură.

În ce priveşte ocuparea posturilor vacante sunt reglementate aspectele care vizează organizarea şi desfăşurarea concursurilor pentru ocuparea unei funcţii vacante, ca element al iniţierii şi modificării raportului de serviciu.

Noile reglementări menţionează tipul probelor de concurs, diferenţiat pe funcţii de conducere şi de execuţie, condiţiile în care candidaţii sunt declaraţi “admis“, modalitatea de departajare a acestora în situaţia obţinerii unor rezultate egale, precum şi posibilitatea de contestare a rezultatelor obţinute.

Guvernul precizează că măsurile incluse în Ordonanţa de Urgenţă se realizează cu încadrarea în bugetul anual aprobat al MAI, iar posturile se scot la concurs în limita fondurilor bugetare alocate.

Judecătorii Curţii Constituţionale au decis, pe 24 martie, că articolul din Statutul poliţistului care permite ministrului de Interne să organizeze prin ordin concursurile pentru posturile de conducere din poliţie este neconstituţional, deoarece încalcă principiul separaţiei şi echilibrului puterilor în stat.

Judecătorii Curţii au analizat o excepţie de neconstituţionalitate ridicată faţă de articolul 18 din Legea 360/2002 privind Statutul poliţistului care stipulează că „posturile de conducere se ocupă prin examen sau concurs, după caz, în situaţiile şi în condiţiile stabilite prin ordin al ministrului administraţiei şi internelor”.

Decizia de neconstituţionalitate a articolului 18 a fost adoptată cu majoritate de voturi, magistraţii Curţii argumentând că ocuparea posturilor de conducere din poliţie trebuie reglementată prin lege, nu prin ordin de ministru.

De asemenea, Curtea Constituţională a României (CCR) a constatat, pe 19 aprilie, că dispoziţiile articolului 78 din Legea privind statutul poliţistului sunt neconstituţionale care prevede că „procedura şi cazurile de modificare şi/sau suspendare a raporturilor de serviciu ale poliţistului se stabilesc prin ordin al ministrului Administraţiei şi Internelor.“

În urma deliberărilor, CCR a admis, cu unanimitate de voturi, excepţia de neconstituţionalitate şi a constatat că dispoziţiile articolului menţionat sunt neconstituţionale. Curtea a constatat că dispoziţiile art. 78 alin. (1) din Legea nr. 360/2002  contravin art. 73 alin.(3) lit.j) din Constituţie, deoarece procedura şi cazurile de modificare şi/sau suspendare a raporturilor de serviciu ale poliţistului ţin de statutul poliţistului şi trebuie reglementate prin lege organică, respectiv prin Legea nr. 360/2002 privind Statutul poliţistului, scrie în comunicatul emis de CCR.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite