Guvernul a aprobat OUG privind noile reglementări în domeniul interceptărilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul a aprobat, în şedinţa specială de vineri, Ordonanţa de Urgenţă care stabileşte că interceptările în materie penală şi de securitate naţională vor putea fi realizate prin Centrul Naţional de Interceptare a Comunicaţiilor.

Anunţul a fost făcut la finalul şedinţei speciale de Guvern de către ministrul Justiţiei, Raluca Prună.

"În acest sens, de a pune de acord cerinţa din decizia Curţii, (...) Guvernul a adoptat această OUG pornind, acum două zile, de la două principii: avem o singură infrastructură care poate face posibilă punerea în execuţie a mandatelor de interceptare, iar aceasta aparţine SRI. A doua premisă este că ceea ce am dorit să facem prin această OUG este să venim de îndată cu o soluţie care să facă imposibilă sincopa în actul de urmărire penală pe care îl fac procurorii", a anunţat ministrul Justiţiei.

CSAT a avizat, vineri, proiectul de OUG privind interceptările, care va fi discutat apoi de către Guvern, a anunţat preşedintele Klaus Iohannis, care a precizat că această soluţie poate fi modificată de Parlament, însă în momentul de faţă asigurarea funcţionarea corectă a Justiţiei.

Proiectul de Ordonanţă de Urgenţă privind interceptările, obţinut joi de News.ro, desemnează Centrul Naţional de Interceptare a Comunicaţiilor să obţină, prelucreze şi stocheze informaţii în domeniul securităţii naţionale, iar la cererea organelor de urmărire penală să asigure accesul la sistemele tehnice în condiţii stabilite prin protocoale de cooperare.

Centrul Naţional de Interceptare a Comunicaţiilor (CNIC) a fost înfiinţat în 2008, prin hotărâre CSAT, în structura Serviciului Român de Informaţii, că autoritate naţională în domeniul interceptării precum şi a relaţionării cu operatorii de telecomunicaţii, menită să servească toate instituţiile şi structurile departamentale care obţin aprobări judecătoreşti de interceptare a comunicaţiilor.

OUG privind unele măsuri pentru punerea în executare a mandatelor de supraveghere tehnică dispuse în procesul penal, care va discutată vineri în CSAT, modifică Codul de procedură penală, Legea privind organizarea judiciară şi Legea de organizare şi funcţionare a SRI.

În cazul Codului de procedură penală, este eliminată sintagma "ori de alte organe specializate ale statului" din articolul 142, alineatul 1, referitor la supravegherea tehnică, declarat neconstituţional de CC.

În noua formă, articolul prevede că "Procurorul pune în executare supravegherea tehnică ori poate dispune ca aceasta să fie efectuată de organul de cercetare penală sau de lucrători specializaţi din cadrul poliţiei".

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite